Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali, neconstituțională

Curtea Constituțională a decis miercuri în unanimitate că este neconstituţională legea privitoare la pensiile speciale pentru aleşii locali, admițând astfel sesizarea Guvernului în acest sens.

Este pentru a doua oară când, la seizarea Guvernului, CCR hotărăște că legea pensiilor pentru aleşii locali contravine Constituției.

„Am admis sesizarea Guvernului, obiecția de neconstituționalitate plecând de la premisa că după reexaminare Parlamentul nu a urmat de la început calea care ar fi trebuit pentru că noi declarasem deja în întregime că este neconstituțională și că trebuiau parcurse de la început fazele parlamentare — nu s-a ținut cont de decizia noastră anterioară prin care le ceream legiuitorului și inițiatorilor să precizeze clar natura juridică a indemnizației. Ei au botezat-o indemnizație, dar în paralel s-au referit și la dreptul la pensie, au condiționat de vechimea în muncă. Dacă ei vor să repete această inițiativă (…) vor trebui să se pronunțe clar asupra modului de calcul al indemnizației atunci când aleșii locali au mai mult de trei mandate de diferite feluri — primar, consilier județean, vicepreședinte — pentru că acum nu rezulta clar cum va trebui calculat”, a spus președintele CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit acestuia, Parlamentul ar trebui, în cazul în care revine asupra acestei inițiative, să nu mai facă discriminare între diverse categorii de aleși locali.

Dorneanu a spus că asupra surselor de finanțare care au fost nominalizate ca aparținând bugetului local nu este suficientă doar această trimitere, ci precizări cum se constituie aceste resurse. „Doar trimiterea la resursele locale te duce implicit la ideea că ele trebuie să fie suplimentate”, a declarat acesta.

Guvernul a sesizat CCR în data de 27 iunie privind această lege, după ce a făcut același lucru la începutul anului. Judecătorii Curții au decis atunci că legea, aşa cum a fost ea adoptat de Parlament în prima versiune, nu îndeplineşte condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate, instituie o inegalitate de tratament nepermisă în cadrul aleşilor locali şi are o sursă de finanţare incertă. Parlamentul nu a ţinut cont însă de toate observaţiile CCR.

În legătură cu a doua sesizare depusă la CCR, premierul Dacian Cioloș explica luna trecută: „Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituţională (…) pentru că în continuare din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanţate aceste pensii sau indemnizaţii speciale. Ele, aşa cum e prevăzută legea, ar urma să impacteze bugetul de stat pentru că şi bugetele locale, mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat, şi pe de altă parte nu se respectă principiul contributivităţii, legea şi astea ar urma să se aplice retroactiv, deci am cerut din nou Curţii Constituţionale să clarifice dacă aceste elemente care în continuare sunt menţinute în lege sunt constituţionale”.

De asemenea, ministrul muncii, Dragoş Pâslaru, a criticat adoptarea legii susținând că este un act de iresponsabilitate, riscând să ducă la depăşirea deficitul bugetar. „Atrag atenţia din nou că pensiile speciale sunt o cale de a ne depărta de sustenabilitatea unui sistem de pensii. Noi nu vom putea susţine un sistem de pensii articulat în momentul în care apar acordări de pensii speciale pe un principiu noncontributiv”, afirma Pîslaru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.