Legea presei iniţiată de Prigoană, respinsă de Comisia de Cultură a Camerei

Deputaţii din Comisia de cultură şi mass-media a dat raport negativ, în unanimitate, proiectului de Lege a presei iniţiat de Silviu Prigoană, invocându-se faptul că proiectul nu respectă normele europene în domeniu şi îngrădeşte libertatea presei scrise şi online.

Deşi proiectul lui Prigoană ar fi conferit Consiliului Naţional al Audiovizualului atribuţii similare în reglementarea presei scrise cu cele din audiovizual, reprezentantul CNA Szasz Attila nu a susţinut adoptarea acestui proiect de lege, informează NewsIn.

„Propunerea legislativă contravine directivei europene care precizează clar că CNA are atribuţii doar în audiovizual şi nu se amestecă în presa scrisă sau orice tip de publicaţii care apar pe internet”, a spus Szasz în şedinţa de marţi a comisiei. Vicepreşedintele comisiei, Victor Socaciu (PSD) a adăugat că presa audiovizuală are un regim substanţial diferit de cel al presei scrise aşa că aceasta din urmă nu se poate supune reglementărilor pentru audiovizual. „Eterul este un domeniu public unde CNA poate să intervină şi noi putem să reglementăm ca fiind un domeniu public, în timp ce presa scrisă este eminamente privată şi acolo cu greu se pot stabili reglementări”, a declarat pesedistul.

Deputatul independent Mircea Irimescu a criticat şi mai dur proiectul de lege acuzând faptul că acesta va servi la limitarea libertăţii de expresie a presei scrise printr-o formă mascată de cenzură. „Cu acest proiect ne întoarcem la epoca comunistă, unde exista un organism central care controla ce apare în presă”, a susţinut Irimescu în cadrul dezbaterilor.

Silviu Prigoană a iniţiat o lege prin care propune ca presa scrisă şi cea online să treacă sub controlul CNA. „Presa scrisă şi cea online nu sunt reglementate în acest moment. Iar în acest proiect de lege e vorba de tot ceea ce înseamnă informaţie. Se garantează că presa este liberă în România, dar cea scrisă şi online nu sunt reglementate. Cum tv-ul şi radioul au CNA care le reglementează în sensul în care nu ai voie să dai prostii pe tv, reclamă la ţigări, pornografie, tot la fel ar trebui să fie şi pentru presa scrisă. Eu am cerut ca presa şi site-urile de ştiri să intre în subsidiarul CNA. Vom vedea după ce iese legea ce facem cu CNA”, a declarat pentru realitatea.net deputatul PDL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.