Locul unde se află inima întunecată a Italiei bancare

Văzută de la distanță, Vicenza nu arată ca un oraș cuprins de criză. Pe eleganta Corso Andrea Palladio, numită după arhitectul renascentist a cărui operă definește acest oraș, se pot zări femei frumos îmbrăcate, cu o genți Chanel, în timp ce își petrec seara în oraș. Localnicii stau pe terase și se bucură de cocktail-uri Campari.

Un Maserati negru rulează încet pe stradă. Dar această liniște aparentă ascunde un adevăr urât. Regiunile Veneto, unde se află Vicenza, și Toscana sunt epicentrul crizei bancare din Italia, care a costat cetățenii sute de milioane de euro. Chiar și primarul orașului, Achille Variati, a fost lovit de personal atunci când acțiunile deținute la banca orașului, Banca Popolare di Vicenza (BPV), au căzut la începutul acestui an. Edilul a pierdut 25 mii de euro, bani pe care, după cum a spus, nu îi va mai vedea vreodată, scrie The Guardian. Teama care a cuprins acum Vicenza se va întinde peste toată Italia și peste întreaga zonă euro. Al treilea cel mai mare creditor al țării, Monte dei Paschi di Siena (MPS), este de așteptat să eșueze la un test de stres ale cărui rezultate vor fi făcute publice vineri seara, iar o dezbatere aprinsă este în curs de desfășurare între Roma și Bruxelles cu privire la modul de salvare a băncii. Pentru chelnerul Francesco Bertolda, în vârstă de 43 de ani, problema a început în urmă cu doi ani, atunci când un manager local de șa BPV le-a spus lui și tatălui său că sunt eligibili pentru asistență financiară – împrumuturi pentru orice, variind de la case și mașini la întreprinderi – în cazul în care fiecare dintr ei va cumpăra acțiuni de minim 6.000 de euro la bancă. Astăzi, investiția de 12 mii de euro este lipsită de valoare, dar Bertolda, tată a trei copii, încearcă să își păstreze calmul.

„Mulți oameni și multe companii au pierdut mult mai mult. Au pierdut milioane de oameni. Cu toate acestea, eu îi am pe băieții mei. Este adevărat, acei bani puteam să îi folosesc altfel”, spune Bertolda. Povestea decesului BPV este similar cu povestea băncilor din toată Italia. Băncile ca BPV au fost relativ rezistente, imediat după criza financiară ce a lovit în 2008. Dar apoi ele s-au complăcut în automulțumire”, a declarat Silvia Merler, de la Bruegel, un Think-tank european Economia Italiei a încetat să mai crească și bănci precum BPV au strâns cu duiumul credite neperformante, zeci de miliarde de euro, bani care au fost împrumutați întreprinderilor mici și mari, care apoi au eșuat în conformitate cu dificultăți economice. A fost o problemă pe care politicienii de la Roma au ingnorat-o. Se estimează că acum băncile italiene dețin credite neperformante de 360 de miliarde de euro, iar BPV și alte instituții similare au devenit neprofitabile. Într-un efort de a aduce la mal bilanțul băncilor, clienților li s-au vândut în mod regulat plasamente despre care s-a spus că sunt blindate, că nu pot crea pierderi. Fals! În luna aprilie, banca istorică a fost salvată de un fond italian nou creat, Atlante, care a fost inventat pentru a opri anumite bănci de dimensiuni medii de la colaps. Problema aceasta a băncilor reprezintă o mare durere de cap pentru premierul italian, Matteo Renzi. El este blocat într-o dezbatere cu Bruxelles-ul legată de o potențială salvare a unor bănci, inclusiv Monte dei Paschi. În conformitate cu noile reglementări UE, orice plan de salvare de urgență a MPS stă în acționarii băncii, inclusiv în zecile de mii de italieni obișnuiți ca mai sus menționatul chelner Bertolda. Dar există, de asemenea, o problemă cu potențial chiar mai mare pentru Italia și anume că tentativa de revenire economică este acum amenințată. Vicenza a fost motorul financiar din spatele boom-ului economic al Italiei de după război dar azi speranțele de redresare sunt ca și inexistente. Aproximativ 30% din cele 100 de mii de companii din Vicenza au o relație directă cu BPV și aceste societăți au în continuare nevoie de linii de credit și de sprijin, susține primarul Variati. Guvernul lui Renzi vrea să injecteze fonduri de la stat pentru a salva băncile, dar sumele sunt uriașe și o astfel de injecție este împotriva normelor UE privind ajutoarele de stat.

„Ceea ce sper eu, ca primar, este faptul că banca va rămâne cât mai aproape posibil de companii. Cei 30% nu pot fi abandonați, aceste societăți trebuie să fie sprijinite în cazul în care sunt sănătoase. BPV va fi capabilă să supraviețuiască în timp, dacă regiunea rămâne puternică. Nu va fi nici un viitor pentru bancă dacă noi toți vom fi mai săraci”, a spus Variati, citat de The Guardian. Primarul a recunoscut că unele dintre problemele băncii au fost rezultatul unor practici de creditare deficitare și că banca nu a fost suficient de prudentă în standardele sale. Totuși, susține el, viitorul orașului este o problemă care ar trebui să fie o prioritate pentru întreaga țară. „Aceasta este una dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei. În cazul în care toate cad, vor exista probleme pentru întreaga țară”, a spus el. Deocamdată, este neclară amploarea efectelor economice pentru acționarii BPV – clienții obișnuiți ai băncii – care și-au pierdut totul. „Chiar și aici, în primărie, cetățenii vin și cer ajutor. Ei nu mai au nimic și au nevoie de bani pentru a trăi”, a spus Variati. „Pensionarii, părinții elevilor, oameni care nu își mai pot plăti facturile de gaz, un părinte care a vrut să plătească pentru nunta unui copil, iar acum nu se poate. Sunt situații de viață”, mai declarat edilul șef. Un pensionar care odată se baza pe economiile sale ca să își plătească șederea la azilul de bătrâni, acum el cere asistență de la stat, a adăugat Variati, oftând. Deși au existat câteva falimente până în prezent, primarul a spus că se temea mai mult pentru ceea ce va urma până la finele acestui an. În Vicenza, localnicii cer să se facă dreptate, iar primarul a făcut o cerere la Roma pentru corectarea unei erori prin care mulți dintre ei au fost introduși fără voie în rândul acționarilor BPV. Aproximativ 118.000 de acționari ai BPV trăiesc în Vicenza, în timp ce 56% locuiesc în restul regiunii Veneto. Luna trecută, aproximativ 500 de actionari BPV au participat la o înmormântare pentru Antonio Bedin, un pensionar în vârstă de 67 de ani, care s-a sinucis, fiind afectat de probleme de sănătate și de pierderea economiilor sale. La primărie, Variati a declarat că orașul va supraviețui. „Există șoc? Da, dar veneții sunt un popor tenace. Ne vom sufleca mânecile și ne vom rezolva singuri problemele. În alte părți ale Italiei, oamenii ar fi strigat și țipat. Aici există durere, dar vrem să mergem mai departe. Dar noi cerem și așteptăm dreptatea”, a conchis primarul din Vicenza.

FMI cere măsuri în problema băncilor din Italia, notând în raportul anual referitor la economia țării că nivelul foarte ridicat al creditelor neperformante și procesele judiciare lente exercită presiuni asupra bilanțurilor instituțiilor financiare, transmite Bloomberg. ”Reformele din sectorul financiar sunt esențiale pentru asigurarea stabilității financiare și susținerea redresării”, se arată într-un comunicat al Fondului. Creditele neperformante din portofoliile băncilor italiene par să se stabilizeze la aproximativ 18% din total. ”Problemele legate de susținerea investitorilor de retail ar trebui să fie tratate conrespunzător”, potrivit analizei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.