Macedonia decretează stare de urgență și mobilizează armata

Macedonia a decretat starea de urgență și a cerut armatei să intervină pentru a limita valul de imigranți care încearcă să intre în țară, în drumul catre Europa de Vest.

Un reporter Reuters a declarat că a observat cum fluxul uriaș de imigranți, de circa 1.500-2.000 pe zi care vine dinspre granița cu Grecia în orașul Gevgelija s-a oprit brusc.

Ministrul macedonean de Interne a asigurat însă că punctele de trecere a frontierei nu s-au închis, ci doar acele rute folosite pentru trecerea ilegală a graniței. Ministrul a precizat că a fost decretată starea de urgență în regiunea de sud și cea de nord a țării și că armata a intervenit în sprijinul poliției.

Circa 1.000 de imigranți din Orientul Mijlociu și Africa sunt ținuți pe fâșia arată dintre Grecia și Macedonia, în timp ce o altă mulțime de imigranți stau înghesuiți în stația de cale ferată de la Gevgelija, de unde vor să meargă în Serbia, ultima oprire înainte de Ungaria și zona Schengen.

Sunt într-atât de mulți, încât guvernul macedonean a cerut statelor vecine să ajute cu vagoane de călători. ONU cere însă guvernului să aloce mai multe resurse și să pregătească facilitati de cazare a imigranților.

Autoritățile de la Skopje ascultă cu inima strînsă deciziile Greciei. Pe insula Kos au fost aduși 21.000 de imigranți doar în ultima lună, mulți salvați de pe vase care se scufundau. ”Daca Grecia va decongestiona insula, atunci vor veni și mai mulți aici”, a spus un oficial ONU din Macedonia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.