Macovei, reclamată de CSM la Parlamentul European

Plenul CSM a decis să sesizeze Parlamentul European şi CNA în legătură cu unele declaraţii făcute de Monica Macovei într-o emisiune la B1 TV cu privire la sistemul judiciar şi la prestaţia profesională a membrilor CSM.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmațiile, opiniile și aprecierile personale ale doamnei Monica Macovei, deputat în Parlamentul European și lider al unui partid politic, precum și cele ale moderatorului, domnul Sabin Orcan, emise în spațiul public în cadrul emisiunii ‘Xpress’, difuzată de postul de televiziune B 1 TV în data de 31 ianuarie 2016, sunt de natură să aducă o gravă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său. Totodată, Plenul Consiliului a hotărât sesizarea Parlamentului European cu privire la soluția adoptată în temeiul raportului întocmit de Inspecția Judiciară. În aceeași ședință, în temeiul Protocolului privind colaborarea dintre CSM și CNA încheiat la data de 17 noiembrie 2011, Plenul Consiliului a hotărât sesizarea Consiliului Național al Audiovizualului”, a anunţat CSM printr-un comunicat de presă joi.

Prin raportul Inspecţiei Judiciare, însuşit de plenul CSM, s-a constatat că „prin afirmațiile lipsite de suport factual s-a urmărit acreditarea ideii potrivit căreia Consiliului Superior al Magistraturii este o instituție nefuncțională, nocivă, lipsită de responsabilitate în exercitarea atribuțiilor legale, în special în cadrul procedurilor de numire în funcții a magistraților, care escamotează derapajele profesionale ale magistraților, neîndeplinindu-și corespunzător rolul de instanță de judecată în domeniul disciplinar. În același registru, au fost făcute afirmații denigratoare în legătură cu responsabilitatea și integritatea membrilor aleși ai Consiliului și față de o parte importantă a magistraților români, fiind susținută ideea existenței în sistemul judiciar român a foarte puțini judecători disciplinați, a unor judecători corupți și incompetenți, precum și a unor procurori șantajabili de către factorul politic”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ce a declarat Macovei

Monica Macovei a declarat într-o emisiune la B1 TV că „în toată Europa Centrală și de Est, în CSM este un fel de mafie a justiţiei și ei acoperă tot ce de întâmplă rău în sistem”.

Europarlamentara a fost la fel de vehementă şi faţă de propunerea ca numirile procurorului general al României, a şefului DNA şi a şefului DIICOT să fie făcute de către CSM și nu de către ministrul Justiției.

„Nu este normal ca un grup de 19 oameni care votează colectiv şi secret şi au răspundere colectivă, care înseamnă zero răspundere, să facă aceste propuneri. Nu contează cum sînt aceşti membri ai CSM – sînt cum i-au ales colegii lor, că şi asta trebuie să ne spună ceva… N-are ce căuta CSM în aceste numiri. CSM se ocupă de independenţa Justiţiei şi de disciplinarea judecătorilor, adică de aplicarea de sancţiuni disciplinare. Aici îşi face treaba foarte prost. Cum să-i mai dai puteri în plus CSM-ului? Întîi să-şi regleze problemele. Serios! De cînd avem noi CSM, din 2005, de 2-3 ori a acţionat OK, în rest…”, a spus Macovei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.