Marile ziare și agenții occidentale cenzurează caricaturile din Charlie Hebdo

Marile ziare, televiziuni și agenții de presă occidentale au decis să nu publice caricaturile revistei satirice Charlie Hebdo, după atacul care a avut loc miercri la Paris.

The Telegraph a blurat imaginea profetului Mahomed din fotografiile revistei Charlie Hebdo pe care le-a publicat în ediția dedicată atacului de la Paris. The Telegraph a apelat apoi la fotografii din care a decupat aceste imagini, lăsând să se vadă doar titlul revistei ținute în mână de directorul Stepane Charbonnier, executat la sediul redacției, pe 7 ianuiarie.

New York Daily News a ales să blureze complet prima pagină a revistei franceze ce era ținută de directorul Charbonnier, într-o fotografie de arhivă datând din 2011. În cazul unei fotografii cu coperta Charlie Hebdo care îl reprezenta pe Mahommed și un rabin, publicația americană a blurat doar caricatura profetului.

The New York Times, care a recurs la aceleași tehnici a oferit următoarea explicație: ”Standardele Times ne obligă să nu publicăm imagini sau alte materiale care încearcă să ofenseze în mod deliberat sensibilitățile religioase. După o analiză atentă, Times a decis că a descrie doar caricaturile este suficient pentru a oferi cititorilor o informație relevantă”.

La fel a procedat și Associated Press, care a blurat prima pagina a Charlie Hebdo ce apărea în fotografiile agenției. ”Nicio imagine distribuită de AP nu prezintă caricaturile profetului Mahommed. A fost politica noastră de ani de zile și ne vom abține să publicăm imagini provocatoare”.

NBC și CNN nu au prezentat decât imagini blurate ale caricaturilor. NBC a precizat că acestea pot fi considerate ”ofensatoare”. Și ABC News a confirmat că nu va publica aceste caricaturi.

În schimb, ziarul danez Berlingske a anunțat că va republica toate caricaturile cu profetul Mahommed care au apărut pe coperta revistei franceze. ”Le vom publica ca o incercare de documentare despre linia pe care a urmat-o această revistă”.

În Danemarca a început întreaga saga a caricaturilor profetului Mahommed. Ziarul Jyllands-Posten a fost primul care a publicat asemnea desene, în 2005. Ele au fost imediat preluate chiar de Charlie Hebdo. Această decizie a dus la proteste în întreaga lume, în timpul cărora au murit 50 de persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.