Matei Vişniec, la Noaptea Europeană a Literaturii la Paris

Institutul Cultural Român de la Paris îi invită pe dramaturgul Matei Vişniec şi pe actorul Laurent Joly să susţină participarea românească la Noaptea Literaturii, care are loc la Paris sâmbătă 28 mai, între orele 17.00 şi 23.00, în cartierul Viaduc des Arts.

Aflată la a patra sa ediţie, Noaptea Europeană a Literaturii este un proiect al Forumului Institutelor Culturale Străine de la Paris (FICEP) Paris, lansat în 2013 la iniţiativa Centrului Cultural Ceh. După succesul primelor trei ediţii, Noaptea Literaturii se bucură anul acesta de participarea a 19 ţări care învestesc 17 locuri aflate în frumosul cartier Viaduc des Arts din Paris.

Conceptul acestui eveniment este pe cât de simplu, pe atât de atrăgător: lecturi ale mai multor autori străini sunt organizate în locuri inedite din Paris (librării, centre culturale, hoteluri, biserici) şi sunt repetate din oră în oră. Lectura este realizată de actori francezi, în prezenţa autorului cărţii, timp de douăzeci de minute, după care urmează un dialog cu publicul.

Institutul Cultural Român, Matei Vişniec şi Laurent Joly îşi aşteaptă publicul în spaţiul cultural Lusofolie’s, cu lecturi din ultimul roman al lui Matei Vişniec, Negustorul de începuturi de roman, a cărui versiune franceză (Le marchand de premières phrases), a apărut de curând la editura Jacqueline Chambon în traducerea lui Laure Hinckel.

Matei Vişniec scrie despre romanul său: “Omul contemporan, devenit un mutant genetic al societăţii de consum, este mai mult decât obsedat de începuturi, el are o foame de începuturi. Nimic ontologic sau metafizic în goana sa după începuturi, ci doar o fugă de responsabilitate, o evitare a implicării în profunzime, o plăcere de a surfa pe suprafaţa vieţii. Societatea apasă butonul fast-forward din ce în ce mai des, refuzând să înfrunte dificultăţile iniţierii treptate. Facem copii, dar nu mai avem răbdare să-i educăm. Cumpărăm lucruri de care ne plictisim imediat. Declanşăm revoluţii, dar nu mai avem energia de a construi societăţi juste şi trainice pe ruinele emoţiilor iniţiale… Oare ce ne lipseşte în această lume ca să fim atât de dispuşi să luăm totul de la început, iar şi iar, cu un fel de veşnică speranţă că secvenţa următoare va fi mai bună, eventual mai distractivă, mai excitantă? Hollywood-ul a înţeles de mult acest lucru şi în filmele sale, la fiecare 45 de secunde, intervine o nouă descărcare de adrenalină, întreaga naraţiune este o succesiune de începuturi nervoase… Iată punctul de plecare al romanului meu, în care încerc să observ evoluţia unui nou tip de drog social: dependenţa de iluzia începutului. Şi de ce să nu scriu, într-o lume în care doar începuturile sunt tentante, un roman format numai din începuturi?”.

Matei Vişniec s-a născut în 1956 în România. Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, crede în rezistenţa culturală şi în capacitatea literaturii de a demola totalitarismul. Începând din 1977, scrie piese de teatru care circulă masiv în mediul literar, dar care sunt interzise pe scenele profesioniste. În septembrie 1987 părăseşte România cu o viză de turist, ajunge în Franţa, unde cere azil politic. Începe să scrie în limba franceză, lucrează la BBC între 1988 şi 1999, apoi începe să lucreze pentru Radio France Internationale. Din 1987, de când trăieşte în Franţa, piesele sale au traversat frontierele şi numele său s-a aflat pe afişe în aproximativ 30 de ţări. Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa îi acordă în 2009 Premiul european pentru întreaga sa activitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.