Max, câinele-erou al Armatei, reuşeşte să schimbe legislaţia privind animalele

Max este câinele-veteran al Armatei Române. Este singurul câine al Armatei antrenat să detecteze explozibili în tetrele de operaţiuni. A efectuat două misiuni în Afganistan în cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni” şi a Batalionului 300 Infanterie “Sf. Andrei”, scrie MEDIAFAX.

Cu toate acestea, Max ar fi ajuns într-un adăpost public, dacă o iubitoare de animale nu l-ar fi luat în grijă. Asta pentru că a fost diagnosticat cu o boală gravă, dirofilarioză, iar Armata l-a parasit, chiar dacă a investit în dresajul lui. Născut în 2009, el a fost dresat şi antrenat de mic pentru misiuni de plutonierul major Roşioara Valentin. Cazul lui Max a devenit cunoscut pentru ca Max a participat la parada Armatei organizată cu ocazia Zilei Naţionale. Apoi presa a scris despre situaţia câinelui şi în această perioadă s-au deschis si conturi în care se pot dona sume pentru tratamentul lui Max.

Aşa au fost sensibilizaţi şi mai marii MapN, care realizează, cel puţin în comunicatele oficiale, că Armata trebuie să respecte legislaţia europeană privind protecţia animalelor. Potrivit unui comunicat al MApN, Mircea Duşa a dispus constituirea unui colectiv de lucru care să elaboreze, până la sfârşitul acestei săptămâni, un set de acte normative cu caracter intern (norme şi instrucţiuni) privind utilizarea în M.Ap.N. a animalelor de serviciu.

„De asemenea, la nivelul Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică a fost desemnat un grup de experţi care să realizeze, împreună cu alte structuri ce deţin animale de serviciu, un proiect de lege privind gestionarea şi utilizarea acestora în condiţiile respectării legislaţiei europene referitoare la protecţia animalelor”, se mai arată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.