Merkel se orientează spre Asia

După ce a declarat că perioada în care Europa putea conta pe SUA s-a încheiat, cancelarul Angela Merkel încearcă să-și îndulcească tonul față de Washington. Însă faptele arată altceva. Merkel s-a întâlnit marți, la Berlin, cu premierul indian Narendra Modi, iar miercuri a avut discuții cu premierul Chinei, Li Keqiang. Sunt întâlniri care pot semnala o reorientare către Asia a celei mai mari economii europene.

Merkel a subliniat importanța cooperării dintre Germania și India, arătând însă că „aceasta nu este orientată împotriva altor relații și cu siguranță nu împotriva legăturilor transatlantice, care au fost foarte importante pentru noi și vor rămâne și în viitor“. Marea miză a întâlnirii dintre Merkel și Modi este pregătirea unui acord de liber schimb între UE şi India, motiv pentru care premierul indian va avea întâlniri în zilele următoare și cu liderii din Spania și Franța. Însuși faptul că s-a întâlnit cu premierul Indiei, o putere care se opune dominației chineze în Asia, poate indica că Merkel încearcă să dea o mână de ajutor strategiei lui Donald Trump de a limita ascensiunea chineză. Într-adevăr, Germania și alte mari forțe economice europene sunt parte a inițiativei chineze a Noului Drum al Mătăsii (un proiect boicotat de India), însă a refuzat să semneze acordul pregătit la summitul din urmă cu două săptămâni, sugerând că firmele chineze ar putea confisca întregul proiect și nu ar respecta principiul concurenței loiale cu Europa.

Declarația de duminică a Angelei Merkel a atras imediat reacția, ca întotdeauna, pe Twitter, a președintelui american. „Avem un deficit comercial uriaș cu Germania, plus că ei plătesc mult mai puțin decât ar trebui pentru NATO și armată. Este foarte rău pentru SUA. Asta se va schimba“.

Ideea îndepărtării Germaniei de SUA a fost lansată de Merkel și în scop electoral, în vederea alegerilor din luna septembrie. O dovedește faptul că, imediat după declarația șocantă a cancelarului, contracandidatul social-democrat Martin Schulz a întărit spusele lui Merkel. Nu contează că Germania se află în campanie electorală, pentru că „Merkel ne reprezintă la toate aceste summituri și resping modul în care acest om (Donald Trump) înțelege să o trateze pe șefa guvernului nostru. Este inacceptabil“, a spus Martin Schulz.

Presa germană pare să privească disputa. „Fraza lui Merkel sună ca un fel de declarație de independență după decenii de presupusă imaturitate și de viață tihnită, în calitate de client în materie de securitate al marelui patron. Dacă vrem să ne asigurăm singuri securitatea în fața Rusiei și a terorismului, atunci am fi norocoși să alocăm doar cele două procente din PIB cerute acum pentru NATO (…) Adevărul este că parteneriatul cu America este esențial, chiar și după alegeri, și că nu orice solicitare a lui Trump trebuie socotită din capul locului prostească sau iresponsabilă“, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.