Ministrul Culturii, precizare de ultimă oră în legătură cu scandalul de la Operă

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, afirmă că s-a ajuns la o soluţie agreată de toate părţile implicate în scandalul de la Opera Națională. Alexandrescu a anunţat, marţi, pe pagina sa de Facebook că a purtat în ultimele zile mai multe discuţii în vederea găsirii unui consens privind managementul Operei Naționale București.

„În ultimele zile am purtat o serie de discuții în vederea găsirii unui consens privind managementul Operei Naționale București. În cursul discuțiilor de azi, 19 aprilie, purtate la Ministerul Culturii, s-a ajuns la o soluție agreată de toate părțile implicate.
În cursul zilei de mâine, 20 aprilie, voi avea avea o întâlnire la sediul Operei cu angajații instituției pentru a prezenta soluția agreată la care s-a ajuns în urma discuțiilor recente.
După întâlnirea de mâine, Ministerul Culturii va transmite o comunicare publică”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Corpul de balet al Operei l-a susţinut puternic săptămânile trecute pe coregraful Johan Kobborg care fusese „retrogradat” din funcţie în urma deciziei luate de fostul director interimar al Operei, Tiberiu Soare. Acesta a decis ca balerinul danez, care figurase până pe 5 aprilie pe site-ul ONB ca director artistic al instituţiei, să nu mai ocupă această poziţie. Tiberiu Soare motivase decizia sa, criticată de corpul de balet al Operei Naţionale Bucureşti, prin faptul că Johan Kobborg ocupa un post care nu corespundea organigramei de funcţionare a instituţiei, deţinând o titulatură incorectă din punct de vedere legal.

Retrogradarea în funcţie a lui Kobborg a avut ecou internaţional în lumea dansului, acesta fiind un nume respectat, iar balerinii Operei au ameninţat că nu vor mai dansa, mergând până la declaraţii că vor părăsi instituția. O altă preocupare a fost legată de faptul dacă compania va avea în continuare drepturile legale de a pune în scenă în continuare repertoriul adus de Kobborg.

Conflictul a escaladat chiar până la un boicot al dansatorilor.

Nemulţumiri administrative, declaraţii contradictorii, acuzaţii şi neclarităţi referitoare la postul de director artistic al instituţiei au dus la demisia celor mai cunoscuţi balerini ai ONB, Alina Cojocaru şi Johan Kobborg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.