Minunile Orientului în licitaţiile de la New York

Peste 2.000 de obiecte de artă orientală – picturi, porţelanuri, mobile – aparţinând marelui colecţionar şi negustor, americanul Robert H. Ellsworth, au fost scoase într-o extraordinară licitaţie de la New York. Un eveniment care, după experţi, este destinat a pulveriza orice record, care a atras cumpărători din întreaga lume.

Ca în fiecare an, la Grande Mela din Manhattan se transformă în Regina Orientului. Anul trecut la licitaţiile de la Christie’s şi Sotheby’s s-a obţinut suma de 128,2 milioane de dolari.

Bronz tibetan, o figurină mistică din Padampa Sangye estimată la 1.500.000 de euro

Bodishattwa, sculptură în lemn din dinastia Son-Jin estimată la 264.000 de euro

După experţi, această licitaţie a artei asiatice a depăşit cota de 50 de milioane de dolari. Protagonistul acestei fastuoase colecţii a fost Robert Hatfield Ellsworth, legendarul negustor de artă dispărut recent.

Această colecţie compusă din peste 2.000 de obiecte de artă, printre care mobile chinezeşti şi artă indiană, himalayană, japoneză, în special din Thailanda, Indonezia şi Cambodgia, povesteşte o epocă a civilizaţiei specifică ce poate fi definită pan-asiatică.

Livingul lui Robert Ellsworth găzduia preţioase piese de colecţie

Colecţia lui Robert Hatfield Ellsworth, un colecţionar-pionier în arta asiatică, propune şi mobile englezeşti şi artă decorativă, îmbinate cu obiecte de artă asiatică.

În top s-a aflat o mare sculptură nepaleză din bronz aurit cu figura lui Avalokiteshvara din secolul al XIII-lea estimată între 2 şi 3 milioane de euro. Aceeaşi valoare şi pentru o rară statuie în bronz care reprezintă pe Shiva Gangadhara Nataraja din India de sud din secolul al IX-lea.

Livingul apartamentului lui Robert Ellsworth

Imagine din apartamentul lui de pe Fifth Avenue

Preţuri mari au fost obţinute şi pentru ceramicile chinezeşti, cât şi pentru un bronz aurit reprezentând pe Vajrabhairava Ekavira din secolul al XV-lea, dinastia Ming.

Născut în Manhattan în 1929 dintr-o familie burgheză (tatăl Presley Elmer Ellsworth, un recunoscut dentist, iar mama LaFerne Ellsworth, o importantă artistă lirică), Robert a început de copil să colecţioneze timbre chinezeşti, doar pentru faptul că erau frumoase şi costau puţin, el fiind preocupat în principal de valorea estetică, dar având şi un precoce simţ al afacerilor. Pasiunea pentru obiectele asiatice a apărut în perioada de adolescenţă, atunci când tânărul a început să colecţioneze diverse obiecte. La 17 ani îşi abandonează şcoala, spre disperarea părinţilor, şi îşi deschide un anticariat, lucrând alături de o prietenă de familie, Alice Boney, un eminent expert în arta orientală, care îl ia sub aripa sa şi îl învaţă tot ceea ce se putea şti despre porţelanuri, mobilier, pictură, sculptură, una din marile sale pasiuni. Cumpără un grup de sculpturi din sud-estul asiatic care nu apăruseră niciodată pe piaţa de artă, fiind încântat de forma acestora.

Figurină din bronz patinat numită Maitreya din Nepal estimată la 800.000 de euro

Robert a fost un important cunoscător al artei asiatice, dar şi un mare filantrop, creând una din marile fundaţii din Hong Kong de artă chineză. Întrucât s-a ocupat de restaurarea siturilor şi monumentelor, a fost numit Cetăţean de Onoare şi Consul Onorific al Muzeului de Beijing şi al Muzeului din provincia Huanghan.

Robert Ellsworth în apartamentul de pe Fifth Avenue

Sculptura din Himalaya

La această licitaţie au sosit cumpărători din întreaga lume, nu numai din China continentală, interesaţi de a înţelege cum este posibilă convieţuirea unor opere atât de diverse din Taiwan şi din alte regiuni. A trezit admiraţia şi peisajul pictat de Zhang Daqian (1899-1983) în stilul lui Shitao, un pictor chinez poet care a trăit în timpul dinastiei Qing. ”În ultimii ani, explică Jonathan Rendell, vicepreşedintele prestigioasei case de licitaţii de la New York, profilul colecţionarilor de artă asiatică s-a schimbat. Din simpli cumpărători ei s-au transformat în adevăraţi colecţionari. De aceea preţurile au devenit din ce în ce mai nebune. O dovedeşte şi această licitaţie de la Christie’s New York. Cu acest prilej s-a organizat un tur în grandiosul şi elegantul apartament-galerie de pe Fifth avenue, deţinut de Ellsworth, o importantă vitrină a artei orientale.

Shiva, un bronz din India estimat la 900.000 de euro

Primul negustor de artă americană obţinuse permisiunea de a intra în China continentală după deschiderea graniţelor către Occident, când a avut oportunitatea de a examina obiectele confiscate în timpul revoluţiei chineze, între numeroşii săi clienţi numărându-se şi prestigioase muzee, de la Montreal Museum of Fine Arts la Metrpolitan Museum din New York.

Un bronz reprezentând o zeitate din Nepal, Manjushri, estimat la 545.000 de euro

O rară figură de urs în bronz auriu din dinastia Han, estimată la 264.000 de euro

Între aceşti clienţi prestigioşi figurau John D. Rockefeller III, a cărui colecţie reunea peste 300 de obiecte de ceramică chineză, bronzuri indiene şi sculpturi asiatice pe care apoi le-a donat Asia Society, Christian Humann, bogatul finanţist care a cumpărat o întreagă colecţie, şi sir Joseph Hotung, acesta din urmă, magnat şi filantrop care a finanţat restructurarea Galeriilor chineze de la British Museum din Londra.

Biroul lui Robert Ellsworth

În ceea ce priveşte colecţia lui Ellsworth, conform dorinţei sale, cât şi testamentului, totul a rămas în proprietatea moştenitorilor, şi nu a vreunui muzeu.

Ellsworth a donat 471 de opere de pictură modernă chineză şi caligrafii cunoscutului Metropolitan Museum of Art din New York.

Comorile lui au fost vândute în 7 zile de licitaţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.