Misterioasa întâlnire Nuland-Plahotniuc și ”revelațiile” ce vor urma

Nu puține sunt vocile avizate care susțin că Republica Moldova este condusă nu de președintele Nicolae Timofti, nu de premierul Pavel Filip (al patrulea de la începutul anului trecut fără a contabiliza intrimarii), ci de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Aceleași voci arată cum Plahotniuc și-a subordonat de ani buni (prin algoritmul succesivelor Alianțe pentru Integrare Europeană) justiția din Republica Moldova, cum deține mare parte din presa de limbă română și limbă rusă din țară și sectoare importante ale economiei, cum a facut afaceri sub toate regimurile de până acum.

Vladimir Plahotniuc a fost prim-vicepreședinte al Parlamentului, a fost prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, a fost aproape de scaunul de premier (refuzat de președintele Timofti). Practic, bună parte din Republica Moldova de astăzi este în umbra acestui oligarh, care a contorsionat-o în funcție de interesele sale. Dar acum Plahotniuc nu mai este nimic – nu este ministru, nu este deputat, nu are nicio funcție inpartid.

În aceasta calitate oficială de ”nimic”, Plahotniuc a mers in Statele Unite pentru a se întâlni cu factotum în această parte de lume – asistentul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene, Victoria Nuland. A participat la cea mai importantă întâlnire anuală a Consiliului Euro-Atlantic al SUA, s-a întâlnit cu directorul executiv al FMI și, potrivit fostului consilier prezidențial Iulian Chifu, Plahotniuc ar fi avut și o vizită la National Security Council și s-ar fi întâlnit si cu personaje importante din administrația Obama.

Vizita aceasta, pentru care Plahotniuc și-a actualizat copios blogul personal după aproape doi ani, nu a fost, oficial, a lui. A făcut parte dintr-o delegație, în calitate șef al consiliului de coordonare al coaliției de guvernare, spune Partidul Democrat. Numai că această funcție nu apare nicăieri, spune presa critică la adresa oligarhului. Guvernul spune că vizita delegației, condusă de ministrul Economiei, nu a fost una oficiala, nici măcar nu apare pe site-ul executivului de la Chișinău. Guvernul acesta este în fapt guvernul lui Plahotniuc, condus de un premier din PD, partidul pe care îl finanțează și îl conduce din umbră, și în care PD deține portofoliile cele mai importante.

Pe fondul acestei confuzii a intervenit ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit. „Am primit cererea privind această vizită pe căi oficiale, prin intermediul Ministerului de Externe al Republicii Moldova. Domnul Plahotniuc face parte din delegaţie, însă în ce calitate va trebui să îl întrebaţi pe dânsul. Sincer, nu ştiu în cerere ce calitate i-au dat lui Vladimir Plahotniuc în cadrul delegaţiei, am auzit o varietate de titluri. Înţelegerea mea este că Vladimir Plahotniuc nu a mers în calitate de membru al Guvernului, ci ca membru de partid care face parte din coaliţia majoritară parlamentară”, a declarat ambasadorul.

Întrebat cum califică vizita lui Vladimir Plahotniuc în Statele Unite în calitate de coordonator executiv al coaliţiei de guvernare, criticată de mulţi în Republica Moldova, oficialul american a declarat că în calitate de diplomat „discută cu toţi actorii din acest stat”.

„Noi, în calitate de diplomaţi, vorbim cu toţi actorii societăţii civile şi guvernamentali din Republica Moldova. Am vorbit cu toţi liderii mişcărilor de opoziţiei de aici, cu liderii tuturor partidelor politice, comuniştii, socialiştii, cu unele noi partide implicate în acţiuni mai active ale opoziţiei. Nu noi am votat la alegerile din Republica Moldova, nu noi am ales acest Guvern, dar suntem obligaţi, pentru că avem relaţii diplomatice cu acest stat, să conlucrăm cu acest Guvern într-un mod profesionist”, a explicat James Pettit.

Vizitele la Washington produc frecvent „revelații” liderilor politici din această parte a Europei, după cum vizitele făcute aici de emisarii SUA produc la rândul lor revelații. Așa s-a întâmplat în 2014 cu ”viitorul președinte” Crin Antonescu, așa s-a întâmplat în 2012 cu judecătorii Curții Constituționale de la București. Revelațiile acestea au vizat președinția României – retragerea unei candidaturi extrem de importante și judecarea unui referendum pentru destituirea președintelui. Și în Republica Moldova poate fi vorba de președinție, pentru că pe 30 noiembrie vor avea loc alegeri prezidențiale, iar Curtea Constituțională a hotărât că acestea se vor face prin vot direct (o decizie ce aruncă în ilegitimitate toate mandatele de președinte încăpând din anul 2001). Favoriți sunt candidații pro-ruși, însă votul direct poate da o speranță și celor pro-europeni, dacă taberele lor se unesc și dacă au o strategie coerentă, presă bună și bani. Iar aici poate interveni și ”revelația” cu care se va întoarce Plahotniuc din America. Orice decizie politica luată de PD în următoarele săptămâni și orice schimbare de ton la adresa oligarhului din partea analișilor de o parte și de alta a Prutului poate fi un indiciu în acest sens.

Deocamdata, in timp ce ”oligarhul-sef” este in SUA, 200 de militari americani și tehnică militară participă in Republica Moldova la exercițiul „Dragon Pioneer 2016”. În ziua în care a tehnica militară a trecut Prutul mai mulți deputați socialiști au încercat să blocheze drumul. Militarii americani vor participa și la festivitățile de Ziua Victoriei, pe 9 mai. Socialiștii și comuniștii critică SUA pentru că au adus tehnică militară în Republica Moldova. Nu este însă pentru prima dată – primul exercițiu a avut loc chiar în timpul președinției Voronin, în 2006. Acum, președintele Timofti susține că „Isteria anti-americană, anti-NATO, este una absolut irelevantă în peisajul democrațiilor moderne, fiind o reminiscență a războiului rece, străină poporului nostru. Ar fi de înțeles dacă așa-numiții patrioți socialiști ar manifesta aceleași sentimente patriotice și în cazul staționarii ilegale a armatei Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, care protejează separatismul de pe malul stâng al Nistrului”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.