Coadă la vot la Moscova pentru alegerile din Moldova (VIDEO)

Peste 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt așteptați, duminică, la urne, să-și aleagă parlamentarii.

Urnele pentru alegerile din Republica Moldova s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. Primele rezultate urmează să fie anunțate de Comisia Electorală Centrală la ora 23.00. La secția de votare din Moscova s-a format o coadă interminabilă încă de la primele ore ale dimineții.

UPDATE Forţele speciale ruse au fost mobilizate duminică în apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publică, în condiţiile în care numeroşi cetăţeni moldoveni stau la coadă pentru a putea vota în cadrul scrutinului legislativ, relatează PRO TV Chişinău.

Fotografii postate pe Facebook prezintă membri ai forţelor speciale (Omon) printre mulţimea de oameni veniţi să voteze. „Ruşii erau nevoiţi să aducă Omon-ul. Din cauză că mii de moldoveni vor să voteze dar nu pot”, scrie Alex Sîrbu pe Facebook. „Foarte mulţi oameni s-au adunat în Moscova dar nu vor avea şansa să voteze. Fizic e imposibil ce se face. Organizare foarte proastă”, adaugă acesta.

UPDATE Primele date despre prezența la vot

Comisia Electorală Centrală a anunţat duminică dimineaţă că peste 43.000 de cetăţeni moldoveni şi-au exercitat dreptul la vot până la ora 08.00, transmite Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a anunţat că s-au înregistrat o serie de probleme tehnice la implementarea Registrului electronic al alegătorilor. Două sute de computere nu au putut fi conectate din prima încercare la sistem, însă procesul electoral nu a fost periclitat.

UPDATE Mesajul lui Nicolae Timofti, președintele țării, la ieșirea de la urne

”Îi chem pe toți să vină să voteze, pentru că prin votul lor își hotărăsc soarta, și să nu lase ca pentru ei, pentru viața lor, să hotărască alții”, a precizat Nicolae Timofti.

UPDATE Mii de oameni așteaptă duminică la coadă la secția de votare din Moscova, potrivit unui filmuleț publicat de presa din Republica Moldova.

UPDATE Simpatizanți ai Partidului Patria, a filorusului Renato Usatîi, aplică ștampila VOTAT, chiar dacă această formațiune este exclusă din competiția electorală și are aplicată în dreptul său o altă ștampilă cu mențiunea RETRAS, transmite portalul deschide.md. Alegătorii au fost îndemnați de Usatîi să aplice ștampila pe partidul său, chiar dacă a fost scos din cursa electorală.

Moldovenii vor desemna duminică, prin vot direct, cei 101 membri ai Legislativului care vor obține un mandat de patru ani. Alegerile sunt cu atât mai importante în condițiile în care noul parlament urmează să desemneze atât Guvernul, cât și președintele Republicii Moldova. Scrutinul este considerat crucial pentru orientarea externă a Republicii Moldova.

În cursa electorală s-au înscris 20 de partide și coaliții politice, dar și patru candidați independenți, reprezentând atât dreapta, cât și stânga politică, cu atitudine atât pro-europeană, cât și pro-rusă. Partidul Patria al filorusului Renato Usatîi a fost eliminat din cursa electorală, pe motiv că formațiunea politică a primit bani din străinătate, încălcând astfel legea electorală.

Distribuirea mandatelor se va face în sistem proporţional, pe liste. Toate raioanele constituie o singură circumscripţie electorală. Pragul electoral este de 6% pentru listele de partid şi de 2% pentru candidaţii independenţi.

Pentru formarea guvernului, un partid sau o alianţă are nevoie să obţină 51 de mandate (50% + 1), iar pentru alegerea preşedintelui ţării, 61 de mandate (60%+1).

Diaspora moldovenească va vota în 31 de state ale lumii, în 95 de secţii, unde vor putea vota chiar şi cu paşapoartele expirate, transmite stiri.tvr.ro. În România, sunt deschise 11 secţii de votare.

În Bucureşti sunt două secţii de votare, la sediul Ambasadei şi la Consulat. În Iaşi sunt pregătite secţii la Consulat şi la Şcoala Gheorghi Asachi. Au mai fost organizate câte o secţie de vot la Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Braşov, Cluj şi Timişoara.

Alegătorii care trebuie să se deplaseze din localitatea de domiciliu în oraşele unde au fost organizate secţii de vot au gratuitate pe mijloacele de transport.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.