În 2015 este posibil să apară „Noul PSD”, rupt din partidul lui Ponta

Tot mai multe surse de informare dau ca sigură apariţia în februarie 2015 a unui nou partid de stânga format din dizidenţi din PSD. Similitudini între „noul PSD” şi ApR-ul din 1997.

O ştire şi 3 declaraţii privind apariţia unui „nou PSD”

În februarie va fi lansat noul PSD. De fapt un partid care va avea o doctrină de stânga. Însă o stângă modernă, care va fi recunoscută pe plan european. Vechiul PSD urmând să fie repudiat de structurile Internaţionalei Socialiste. Planurile pentru acest partid se fac de aproape un an de zile. Însă ele nu au fost puse în aplicare pentru că doar Vasile Dâncu nu credea că Ponta nu va deveni preşedinte. Dintre figurile proeminente care s-au înhămat la munca de creare a noii structuri sunt Vasile Dâncu, actualul ministru de externe, Bogdan Aurescu, şi comisarul european Corina Creţu”. Această ştire a apărut pe site-ul Comisarul.ro, un site care în ultimele luni a dat mai multe ştiri „viitoare” care ulterior s-au confirmat. Anterior acestei ştiri, au existat 3 declaraţii pe aceeaşi temă.

  1. Totodeauna e posibil să apară un nou partid de stânga, chiar e loc pentru așa ceva, dar nu văd cine l-ar putea înființa”. (sociologul Alin Teodorescu – membru PSD – la Realitatea TV)

  2. Dacă colegii şi colegele din partid au, cât de cât, dragoste faţă de acest mare partid al României, care deşi este imperfect, este un partid important al democraţiei române, dacă lumea care este de stânga în ţară, care votează PSD şi poate alţii de stânga care nu se regăsesc încă în PSD, vor dori să facem o stânga adevărată(…) PSD riscă, şi aici mă doare inima când spun ceea ce spun, să ajungă ce este PASOK în Grecia, care a fost depăşit de un alt partid de stânga… (Mircea Geoană – la Realitatea TV)

  3. Făcând un calcul matematic, cred că dacă pleacă acasă vreo 30-40 de parlamentari, domnul Ponta pleacă acasă. (…) Cât timp va sta Victor Ponta preşedinte PSD, stânga e moartă în România, nu va exista. Deci nu are nici o legătură cu stânga din România (…)În câteva zile, o să demarez şi o să fac o fundaţie în care toţi oamenii care mă sună din ţară, o să le iau numerele de telefon şi o să stabilesc un contact cu ei. M-au căutat parlamentari şi de la alte partide. (Marian Vanghelie – la Realitatea TV)

Similitudini cu apariţia ApR în 1997

Apariţia unui nou partid de stânga în februarie 2015 se pare că va semăna foarte mult cu înfiinţarea în 1997 a ApR (Alianţa pentru România). 1997 era anul ulterior primului mare eşec al PDSR (PSD de azi) în alegeri. Imediat după Conferinţa Naţională a PDSR din 20-21 iulie 1997, un grup de fruntaşi ai partidului, printre care 12 deputaţi şi 3 senatori (au fost şi mai mulţi aleşi locali) au părăsit (unii au demisionat, alţii au fost excluşi) PDSR şi au format ApR. Câteva similitudini între „1997” şi probabilul „2015”:

  1. Ion Iliescu a pierdut la o diferenţă de 9,5% preşedinţia în faţa lui Emil Constantinescu (clasat pe locul 2 după primul tur) – 1996; Viorel Ponta a pierdut la o diferenţă de 9,5% în faţa lui Klaus Iohannis, clasat pe locul 2 după primul tur – 2014.

  2. În 1996/1997, PDSR era cel mai mare partid din România, dar avea în premieră un „egal” în alianţa numită CDR, care funcţiona perfect pe atunci, ca şi un partid foarte mare; în 2014, PSD este cel mai mare partid din România, dar are începând din luna iulie un „egal” în „noul” PNL (pardid rezultat din fuziunea PNL cu PDL şi FC).

  3. În 1996, imediat după alegeri, un sociolog/analist politic din PDSR (Iosif Boda) a avertizat despre iminta desprinderii din partid a unei grupări în situaţia în care PDSR nu se reformează; În 2014, tot un sociolog/analist politic din PSD (Alin Teodorescu) atrage atenţia privind posibilitatea plecării din partid a unei facţiuni, în cazul în care nu se reformează PSD.

  4. Printre membri fondatori şi ulterior preşedinte al ApR a fost Teodor Meleşcanu, fost ministru de externe PDSR în perioada 1992-1996 şi cu multe „uşi deschise” în SUA; Posibil fondator şi preşedinte al „noului PSD” ar putea fi Mircea Geoană şi el fost ministru de externe şi de-asemenea cu multe relaţii în SUA.

Există o singură diferenţă între ce s-a întâmplat în 1997 şi ce s-ar putea întâmpla în 2015: atunci PDSR a pierdut şi la parlamentare şi se afla în Opoziţie. Acum PSD este la guvernare (dar nu a câştigat parlamentare singur ci în coaliţie). Este însă clar că în situaţia în care PSD va pierde parlamentari, să nu mai deţină majoritatea în Cameră şi în Senat şi să piardă şi guvernarea.

Notă: nu există termeni de comparaţie între ApR şi UNPR, aşa cum greşit au susţinut şi susţin unii istorici şi analişti politici. Gruparea condusă de Gabriel Oprea a fost creată şi încurajată de Traian Băsescu şi PDL pentru ca să asigure majoritatea şi menţinerea la guvernare a cabinetului Boc. ApR nu s-a raliat în 1997 coaliţiei aflate la guvernare, iar în Parlament fost o grupare neutră în ambele Camere. UNPR s-a „întors” la partidul „mamă”, în timp ce ApR a fuzionat în 2002 cu PNL (75% din activul partidului, restul împrăştiindu-se la PSD, PD sau la alte partide neparlamentare).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.