Monumentul Holocaustului romilor, inaugurat la Bucureşti

Primul monument dedicat memoriei victimelor rome, deportate și exterminate în Transnistria și la Auschwitz – Birkenau în perioada 1940 – 1944, Monumentul Holocaustului Romilor, a fost dezvelit sâmbătă la Muzeul Culturii Romilor din Bucureşti, în prezenţa câtorva dintre supravieţuitorii deportărilor din Transnistria, a unor reprezentanţi ai societăţii civile şi a europarlamentarului Damian Drăghici.

„Astăzi este o zi istorică: azi, 8 August 2015, am dezvelit primul monument dedicat romilor victime ale deportărilor din Transnistria în perioada 1942-1944, victimelor Rome ale Holocaustului”, a scris Damian Drăghici pe pagina sa de Facebook.

Fotografia postată de Damian Draghici.

Monumentul este amplasat în incinta Muzeului Culturii Romilor din România, dorința inițiatorilor fiind aceea de a-l expune în perioada imediat următoare într-un parc sau piațetă publică pentru o vizibilitate cât mai mare în rândul cetățenilor, se precizează într-un comunicat transmis sâmbătă de Festivalul Solidarității Pakivalo, singurul festival romani din România.

„Atât comunitatea romă cât și comunitatea majoritară din România aveau nevoie de un astfel de simbol pentru a se putea reconecta prin prisma empatiei generate de o imensă suferință umană. Monumentul este în același timp un pas important în reconstruirea memoriei colective a comunității rome care are nevoie de simboluri regeneratoare puternice. Fără o istorie și o memorie comună nu poate fi gândit un proiect viitor de integrare și dezvoltare a comunităților de romi. Povestea pe care o spune acest monument este cea a nevoii de libertate a tuturor ființelor umane. Este și o mărturie a unui trecut întunecat în capcana căruia umanitatea nu are voie să mai cadă”, a declarat Damian Drăghici, unul dintre inițiatorii acestui proiect.

Pe 15 aprilie 2015, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care 2 August este recunoscută ca Ziua memorială a Holocaustului European al romilor iar anti-gipsismul este văzut că o atitudine incompatibilă cu valorile Uniunii Europene, conform comunicatului.

„Recunoașterea oficială de către Parlamentul European a suferinței romilor din timpul Holocaustului reprezintă încununarea unei lupte susținute, inițiate în urmă cu mulți ani de regretatul Nicolae Gheorghe, trecut în neființă acum doi ani, pe 8 august. Îi comemorăm memoria să și a victimelor rome deportate în Transnistria prin dezvelirea unui monument în curtea Muzeului Culturii Romilor, în cadrul Festivalului Pakivalo”, a precizat Nicoleta Bițu, director executiv al Asociației Romano ButiQ, referitor la motivele care au condus spre o astfel de inițiativă.

Monumentul a fost construit în jurul simbolului solar al roții cu douăsprezece spițe care semnifică un binecunoscut arhetip spiritual rom al Libertății, ca spațiu și timp în mișcare. Aspiratia spre Lumină și Libertate a „roții istoriei”, valoare consacrată a culturii rome, este similară cu idealul european al libertății de circulație, transnaționalismului și transfrontalierității. Lanțurile de la baza monumentului semnifică amenințarea captivității mentale și fizice, când întunericul acoperă lumina.

„Pentru a putea câștiga lupta cu discriminarea pe baze etnice este nevoie să creăm acel cadru de încredere și recunoaștere reciprocă a valorilor fiecărei comunități. Cunoașterea trecutului și a istoriei romilor poate fi pentru comunitatea majoritară un puternic instrument în lupta cu stereotipurile. Iar învățarea unor elemente de istorie a romilor trebuie să înceapă din școală astfel încât viitoarele generații să își poată fundamenta pe baze solide toleranța și acceptarea diferenței”, a mai spus Damian Drăghici.

Monumentul a fost ridicat cu sprijinul Fundației BRIGHT LIGHT și al Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii — Romani CRISS.

În 1942 Ion Antonescu a ordonat deportarea în Transnistria a 24.617 de cetățeni români de etnie romă, dintre care numai jumătate au supraviețuit și au reușit să se reîntoarcă în România, menționează Wikipedia. Circa 11.000 au murit de frig, inaniție și epidemii apărute în urma condițiilor inumane la care au fost supuși.

Numărul total al romilor exterminaţi de politica nazistă în lagărele de la Auschwitz-Birkenau şi alte lagăre nu a fost stabilit cu exactitate. Cei care au studiat acest fenomen estimează numărul victimelor exterminate între 250.000 şi 500.000.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.