Multinaționalele care se dezvoltă pe banii statului român

Ministerul Finanțelor a anunțat că va finanța șase proiecte de investiții ale unor companii care activează pe piața autohtonă, valoarea ajutorului de stat fiind de 621,5 milioane de lei. Pe listă se află companii cu capital străin: Pirelli Tyres România, cu 128,8 milioane de lei, Arctic, cu 163,1 milioane de lei, Clariant Product, cu 68,7 milioane de lei, Robert Bosch, 96,9 milioane de lei, Safe Med Internationa, cu 72,8 milioane de lei, și Alu Menkizen, cu 90,9 milioane de lei. Această selecție se înscrie într-un obicei pe care statul român l-a dezvoltat în ultimii zece ani, acela de a oferi ajutoare de stat companiilor cu capital străin.

Câteva din companiile de pe lista de șase se află în topul campioanelor, precum Pirelli, Robert Bosch sau Arctic. Nemții de la Star Assembly, companie deținută de concernul german Daimler, producătorul Mercedes, au primit un ajutor de stat în valoare de 37,4 milioane de euro pentru construcția unei unități de producție de transmisii automate la Sebeș, în județul Alba. Investiția totală s-a ridicat la 237,9 milioane de euro și ar urma să asigure locuri de muncă pentru 510 persoane. Star Assembly este o companie înregistrată în 2013. Italienii de la Pirelli Tyres s-au bucurat de două ajutoare de stat, în valoare totală de 63,42 milioane de euro. Primul dintre ele a fost acordat în 2008 și a avut o valoare de 28,1 milioane de euro. Fondurile au fost distribuite în etape numai după verificarea investițiilor care se execută de către Pirelli Tyres la fabrica de anvelope de la Slatina. Proiectul a fost finalizat și a dus la crearea de o mie de locuri de muncă.

În 2012, Guvernul român a aprobat o schemă în valoare de 35,2 milioane de euro pentru creșterea capacității de producție la unitatea din Slatina. Planul prevede ca în 2017 producția să ajungă la 13 milioane de anvelope pe an de la nivelul de 8,5 milioane de anvelope în 2013. Italienii s-au angajat să ofere încă 500 de locuri de muncă.

Adăugând sprijinul pe care Pirelli Tyres îl va primi de la statul român, în valoare de 28,6 milioane de euro, totalul va ajunge la 92 milioane de euro, sumă cu care italienii se clasează pe primul loc în topul celor mai mari ajutoare de stat pe care o companie cu capital străin a primit-o în România. Președintele companiei, Marco Tronchetti-Provera, a declarat recent că societatea pe care o reprezintă va invesi în cele trei unități pe care le deține în țară în jur de 250 milioane de euro. Francezii de la Renault Technologie Roumanie au primit subvenţii din partea statului român pentru construcţia Centrului de încercări de la Titu, care a fost o investiţie de tip greenfield. Aceasta a presupus construcţia şi echiparea unui centru cu bancuri de probă şi piste de rulaj, precum şi crearea de locuri de muncă. Proiectul de construcţie şi dotare a centrului a creat peste 400 de noi locuri de muncă în zona Titu, judeţul Dâmboviţa. Valoarea totală a investiţiei este de 166 de milioane euro, iar ajutorul de stat aprobat a fost de 28,12 milioane de euro. Ca mărime, Centrul Tehnic Titu este al doilea centru de încercări al Renault, cu nouă tipuri de piste – pista de viteză, şosele deformate, zona de proiecţie sub caroserie, vaduri de apă – cu o lungime totală de peste 30 km, care reproduc condiţii de rulare din lumea întreagă. Americanii de la Lufkin Industries au primit de la statul român 28 de milioane de euro nerembursabuli.

Firma a realizat o investiţie de 126 milioane dolari (circa 100 milioane euro) lângă Ploieşti, în parcul industrial de la Ariceștii-Rahtivani. Activitatea principală a fabricii din Prahova o reprezintă producţia Unităţilor de Pompare cu Balansier marca Lufkin, potenţialul de producţie fiind de peste 1.100 de asemenea unităţi anual. Alți americani, de la Delphi Diesel Systems, au primit 24,77 milioane de euro pentru extinderea capacității de producție a pompelor de injecție pentru motoarele Diesel de la fabrica de componente auto de la Miroslava, Iași. Delphi a operat până atunci într-o mică unitate de producție dintr-o clădire a Tehnoton. Francezii de la Renault au mai beneficiat de un ajutor de 24,46 milioane de euro pentru construcția fabricii de cutii de viteză de pe platforma de la Mioveni, investiție de 146 milioane de euro. Primii români aflați în topul ajutoarelor de stat sunt cei de la Ayalex Prod din Buzău. Aceștia au primit 22,51 milioane de euro în 2008 pentru realizarea unui complex agricol. Compania este controlată de Bogdan Stanca.

Alți abonați la fondurile statului român sunt americanii de la Bosch. Până în prezent au primit patru ajutoare de stat, prin două entități fiscale diferite, Robert Bosch și Bosch Rexroth, cu un total de aproape 61 milioane de euro. Împreună cu sprijinul anunțat ieri de Ministerul de Finanțe, nemții vor ajunge la un total de 82,47 milioane de euro. Ultimul ajutor de stat a fost de 16 milioane de euro pentru o investiție de 32 milioane de euro realizată în comuna Jucu, județul Cluj, unde compania germană a ocupat o parte din spațiul anterior deținut de Nokia. Pe lista marilor beneficiari de ajutoare de stat se mai află nemții de la GST Safety Textiles, cu 18,53 milioane de euro, pentru o fabrică de airbeguri la Sighișoara, turcii de la Glasscorp, cu 17,45 milioane de euro, pentru o unitate de producție de geamuri la Buzău, americanii de la IBM, 16,64 milioane de euro, pentru crearea a 900 de locuri de muncă etc.

Ajutoarele de stat se acordă în prezent pe baza HG 1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltării economice durabile şi pe baza HG 753/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind dezvoltarea regională prin stimularea investiţiilor. Acestea prevăd acordarea de ajutoare de stat pentru investiţiile de minimum 5 milioane euro, care angajează minimum 50 de salariaţi şi respectiv ajutoare de stat pentru investiţiile de peste 100 milioane euro, care angajează peste 500 de salariaţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.