×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 10:57
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Multinaţionalele, mai rele ca buticarii

Oricît se umflă în pene primarii și guvernanţii, tot acolo rămîn. Niște amatori împiedicaţi de teorii economice, fără minime noţiuni de business, crescuţi într-un heirupism bazat numai pe mușchi și pe cît mai puţină materie cenușie. România s-a pus la dispoziţia marilor concerne europene, cu toate pieţele sale. De la legume și alimente la haine și electronice, de la resurse și desfacere la IT și comunicaţii, dar mai ales și-a predat forţa de muncă super-calificată spre a fi preluată la liber. Adică pe aproape nimic. Totul a fost oferit din prostie, din lipsă de experienţă și dintr-o corupţie măruntă, rușinoasă pentru o populaţie cu pretenţii europene. În cel puţin cîteva ţări, românii sunt un fel de lucrători de povară, batjocoriţi, plătiţi prost, neprotejaţi. România s-a aruncat orbește în Uniunea Europeană, fără a construi proiecte economice pentru cetăţenii săi, fără a-i pregăti pe aceștia, fără a investi în crearea de pieţe noi. Să recapitulăm. Toată piaţa de gros și de supermarket a fost predată necondiţionat. România și-a distrus singură centrele istorice ale orașelor sale, și așa bărbierite de urbanismul anilor comuniști. Peste tot, în puţinele spaţii libere din zonele centrale, primarii au cedat pe aproape nimic spaţiile verzi către hipermarketuri, convinși fiind că așa aduc servicii alegătorilor nerăbdători de modernizare. Minte de curci croncănitoare la adunări publice! Traficul din marile orașe ale României (atît cît sunt ele) a devenit o teroare. În locul parkingurilor etajate s-au așezat mallurile și hipermarketurile, distrugînd pe termen lung viaţa zonelor centrale, existenţa micilor vînzători, practica buticurilor și aerul de centre vechi. Cînd și cum vom mai putea să dăm afară din zonele centrale marile magazine străine, cele care vomează în piaţa românească produse de mîna a doua din ţările respective? Cînd și cum vom reda zonelor centrale din orașele mai mari frumuseţea pe care o merită? Cînd vom fi în stare să reglementăm procesul de achiziţie a mărfurilor românești în aceste spaţii comerciale? Niște spaţii care nu mai sunt românești și în care producătorii noștri sunt simpli agenţi comerciali aproape spoliaţi sub papucul altor industrii și economii din afara României.

O vreme România a trăit cu psihologia lui „Bine că am intrat în Uniunea Europeană!“. Preţul a fost unul stabilit de niște negociatori pe fugă. Parcă noi am fi fost hoţi sau cerșetori. În fapt, nu am fost decît fraierii. Am acceptat orice fel de condiţii și de contingente, am acceptat privatizări fără a vrea o strategie energetică și un plan de dezvoltare și am predat necondiţionat locurile centrale din orașe, împreună cu resursele cele mai vînate din Europa. Acum am devenit captivi, victimele pe care Ilie Șerbănescu le descrie de 20 de ani. Am predat resurse, distribuţii, pieţe și bogăţii inestimabile, fără a primi nici măcar compensaţii de principiu sau avantaje teoretice. Încă suntem supravegheaţi într-un MCV care în egală măsură ar putea fi aplicat și celor care ne verifică.

Există o cale pe care am mai putea repara ce-am stricat prin cadourile economice făcute la schimb cu un acces (nici acum complet) în Uniunea Europeană? Mai putem scoate mallurile și hipermarketurile din centrele și din zonele aglomerate ale orașelor, spre a le pune dincolo de zonele rezidenţiale? Întrebările acestea trebuie puse și trebuie căutate răspunsuri fără a alege variante ale spiritului antieuropean. Ar fi cele mai simple și contrare intereselor României. Cu toate ONG-urile, cu toţi propagandiștii și agenţii de influenţă, România riscă un val antieuropean generat de sărăcie, de dispreţ și de discriminare economică.

Cum se poate evita?

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau digitală

Cornel NistorescuPublicat Miercuri, 15 martie 2017
13988
 | 59
 | 38
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Eglontin
-1
adica ISI VINDE spurcaciunea de comentariu prin ?? e de coma
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
constantin
+4
Felicitari pentru acest articol dar mai ales pentru faptul ca subliniati faptul ca Dl Ilie Serbanescu, fost minstru si un reputat economist si jurnalist, vorbeste de cel putin 10 ani despre jaful la care a fost supusa Romania de unele state si corporatii europene si americane. Va fi f greu sa ne recastigam independenta economica si suveranitatea politica dar cred ca nu imposibil. Cred ca romanii ar trebui sa iese in strada nu sa apere pe jefuitor si sa apere capitalul roamanesc si economia si finantele tarii. Toti cei care ies i strada sa sustina multinationale si impotriva Guvernului sunt niste fraieri manipulati de niste tradatori si mafioti.
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
Roexit
+4
singura solutie #RoExit
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
Eduard Dracul @ Roexit
0
Alt talamba. Bai s-a votat gata nu mai e nevoie de tine acu. Poate peste 4 ani.
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
zaltukin
+12
am demolat Fabrica de DIAMANTE sintetice si am facut case-pentru...-am demolat Fabrica de motoare electrice si am facut mall, am demolat Fabrica Electroaparataj si am facut mall si supermarket, am demolat Fabrica Laromet si am facut un morman de moloz, am demolat Fabrica Dacia si am facut un editat, am de MALLat totul ca sa ridice altii MALL-uri! solutia nu poate veni decat de la un conducator care sa-si puna soarta in joc; pana nu e prea tarziu.
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
Lemnaru
+7
Nu-i chiar asa . Fraieri au fost doar unii, cei drept aia multii . In rest , ce vedem zilnic ? Mii de vile pe la marginea oraselor , gipane la tot pasul , agentii de turism care nu mai prididesc sa afere turnee prin Martinica etc . Ori , toate astea au costat . Daca mai spunem ca si conturile din banci , romanesti dar mai cu seama de afara , sunt pline de bani spaguiti , atunci putem aprecia ca nota de plata se apropie de realitatea cruda . Toti au'' vandut'' cat au putut . Spagarii pe bani din pix si restul populatiei cam in aceeasi masura ; ce-a mai ramas dupa aia cu pixul . Intr-o tara , ordinea se asigura de interesele economice a unei clase cu bani , clasa care la noi n-a existat, iar acum cu toate spagile , multi cu sume mari stranse , le tin ascunse de teama fiscului sau politiei si nu participa la circuitul economic . Handicapul asta va continua inca zeci de ani . Pana apare generatia curata , cu bani spalati , asa cum a fost si la americani dupa razboi .
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
Comisionul de succes in viata.
+8
Lozinca primarilor era "modernizare si progres", ministrii de finante spuneau ca e preferabil sa lucreze cu cativa investitori mari decat cu zeci de mii mai marunti, spaga venea gramada si erau mai usor de tinut sub control. Intrebati-l pe Mazare cata spaga oferea un hypermarket pt a obtine toate avizele fara batai de cap. Era mana cereasca pt un primar cand un supermarket vroia sa poposeasca in orasul lor. Buticurile romanesti nu erau bune, acuma Profi deschide magazine de cartier... Globalizarea in comert a dus la disparitia diversitatii, a micilor producatori, la uniformizarea ofertei.
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
genocid
+4
singura soluzie este Romania cu trei viteze
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
tradatorul surprins in "ofsaid"
+12
Spuneti ca primarii au fost naivi, copilasi fara minte. Guvernantii, parlamentarii la fel.Sarmanii de ei s-au trezit in fata capitalului strain despuiati de logica, de patriotism (de ce nu?) , victime nevinovate demne de mila, chiar daca prin actiunea lor a pus o tara pe chituci si culmea, actiunea de distrugere continua (pe asta cum o comentati?).Chiar daca tara e ruina acum se lucreaza de zor la nivelare.Bun! De ce nu scrieti ca mieluseii dvs au primit milioane de euro spaga ca sa-si vinda tara? Bineinteles ca acum nu mai pot sa opreasca activitatea multinationalelor (care deja isi permit sa ia hotariri si legi via Bruxelles).Cum ar putea-o face daca ei au fost mituiti de acestea (mita poate fi continua, aia cotizînd periodic pentru jaful pe care-l fac)???.Vad ca e o competitie la tv intre cei care fac remarci in legatura cu situatia insa toti ocolesc sa ia in bîza cauza
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
pe bune
+12
sa urle sclavi care muncesc pentru straini si sunt de acord cu conditiile lor de munca...iasa in strada ca fraieri ca sa-i imbogateasca pe ordinari de sorosisti care nu vreau sa le dea salar ca sa poata sa traiasca decent,si sa plateasca taxe la statul roman..munciti si sunteti de acord cu profitori hoti care se folosesc de voi
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
Scium @ pe bune
+2
In 2000 cand nemtii deschideau firme si ne ofereau un salariu mai mult decat decent , noi incercam sa impiedicam abuzurile de genul , overtime neplatit, sambete si duminici fara bonus, crezand ca noi avem dreptate. Surpinzator ei stiau legea mai bine decat noi si ne prezentau capitole intregi din legile noastre ,care foloseau fff des termenul de "se recomanda " si nu "trebuie", inchizandu-ne gura. Am incercat si cu greve, dar din nou s-a lasat cu dat afara. In acest timp( era vorba de vremea lui Iliescu - de-al tau..) statul roman ne dadea cu flit, prin modificarile facute in lege, menite sa ajute tot investitorul si nu pe noi. In tot acest timp PDSR-ul , PSD-ul era la putere. Acum doar s-au schimbat actorii din partid , insa slugarnicia lor este identica. Nu noi cei din multinationale, am vandut pamanturile romanesti , nu noi am falimentat fabrici odata cu profit , ci chiar politicienii, multi din ei care acum sunt in PSD. Noi nu urlam , pt ca pe baza criteriilor de performanta ne-am invatat cu greul si daca ai stomac, se poate castiga bine in aceste Multinationale, sau cel putin sa te dezvolti. Asta cu Soros eu nu o inteleg pt ca cei care cum spuneam ne-au vandut , sunt chiar cei care poate au negociat cu el. Cine a fost pana acum la putere? Ponta si PSD daca nu ma insel , cu o pauza de un an cine este la putere PSD cu siguranta. Cum puteti sa ganditi atat de ingust si sa aruncati petarde de prostie. Daca statul roman ne oferea alte alternative crezi ca nu le alegeam si noi. Da-mi tu exemplu de firma romaneasca capabila sa absoarba 1500-2000 de oameni? Nu ai , atunci taci, esti jenant si imatur! Postac de serviciu platit poate chiar cu bani de la Soros...
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
Gheorghe Suleiman zis Dacul
-3
Intr-o tara unde un doctor specialist are 3000 salar si un boactar de noapte din politie 4000 , este de steptat sa existe minuni de acest gen . Iar ca solutie la toate , ar trebuie marite pensiile lui Dogaru, ca ne-a aparat de agresori .
Publicat Joi, 16 martie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017