Nedumerirea lui Dragnea după răscoala lui Iohannis și a procurorilor

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, la Neptun, că propunerile de modificare a legilor Justiţiei, prezentate de ministrul Tudorel Toader, reprezintă „principii”, fiind „cale lungă” până vor ajunge legi. Dragnea a menționat totodată că nu înţelege supărarea președintelui Klaus Iohannis.

„Sincer, eu nu înţeleg ce e cu atâta agitaţie. Am văzut grupări, instituţii, s-au năpustit. Eu am înţeles că ieri au fost prezentate nişte principii, propuneri, nici măcar nu au apărut proiectele de legi. E cale lungă. Am înţeles că o să trimită nişte proiecte de legi la CSM, pentru un aviz, după care o să ajungă în Parlament, unde o să se dezbată. Nu trebuie omorât un om că are nişte păreri, nişte propuneri. Nu e vorba nici de Ordonanță, nici de lege promulgată. Mie mi se pare că s-au grăbit toţi, inclusiv preşedintele”, a spus Dragnea. „Nu am înţeles foarte bine supărarea domnului preşedinte pentru că, repet, sunt nişte principii aici. Nici nu vreau să mă bag în comentarii. O să avem timp şi ocazii să comentăm aceste proiecte când vor ajunge în Parlament”, a adăugat Liviu Dragnea.

Întrebat cum a reacţionat atunci când a văzut propunerile, Liviu Dragnea a răspuns: „Eu nu reacţionez. Nu mă năpustesc”.
„Noi vorbim de nişte propuneri care vor deveni proiecte de legi şi vor fi dezbătute în Parlament, aşteptate de întreaga societate. Ca cineva, indiferent ce experienţă are, să reacţioneze instantaneu, după o oră, două, trei, mie mi se pare o abordare ori pur personală, ori foarte superficială”, a adăugat Dragnea.

Chestionat dacă are un calendar privind dezbaterea şi adoptarea acestor modificări în Parlament, liderul PSD a precizat: „Să vedem când iese avizul de la CSM. Anul acesta sigur intră în Parlament”.

Dragnea l-ar păstra pe președinte în schema numirilor procurorilor-șefi

Solicitat să comenteze protestele de stradă generate de propunerile de modificare a legilor Justiţiei, Liviu Dragnea a spus: „Sincer, nu am înțeles împotriva a ce protestează. Marea problemă, că am înțeles că foarte mulți sunt supărați că în acest set de principii există și propunerea ca numirea procurorilor șefi să nu mai fie făcută de președinte, ci de CSM. E un punct de vedere, eu n-am fost în stradă, cu toate că și eu am avut același punct de vedere. Eu în toamnă am spus că nu sunt de acord cu proiectul domnului Popescu Tăriceanu, susținând tot ideea că rămân trei entități pe acest circuit de numire, dar asta nu înseamnă că trebuie să mă năpustesc pe un om care a enunțat niște principii. Este doar începutul unui proces care nu va fi simplu, un proces legislativ, constituțional și democratic. Eu nu mi-am schimbat viziunea după o jumătate de oră după ce am văzut conferința de presă. Mi-am spus un punct de vedere atunci. Niciun ministru nu e robot, oamenii sunt membrii Guvernului, au puncte de vedere, cred în ele, le susțin, le argumentează. În perioada următoare fiecare trebuie să spună argumente și contraargumente, dar într-un mod civilizat. Noi trebuie să facem eforturi să avem capacitatea, în această țară, să gestionăm dezbateri civilizate, nu cu patimă și nu apărând interese personale, care practic sunt și temporare”.

Reacții în casacadă

Președintele Klaus Iohannis a criticat dur miercuri propunerile de modificare a legilor Justiției prezentate de ministrul Justiției Tudorel Toader, care îl elimină din procedura de numire a procurorilor-șefi. Iohannis a catalogat propunerile drept „un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție”.

La rândul său, Parchetul General a anunțat miercuri că a luat act „cu surprindere și îngrijorare” de modificările anunțate de ministrul Justiției și asupra cărora procurorii nu au fost consultați în prealabil, instituția fiind nemulțumită, printre altele, de propunerea de creare a unei direcții specializate de anchetare a magistraților.

DIICOT a transmis că proiectul de lege care vizează modificarea legilor privind statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi privind CSM nu reprezintă ”rezultatul consultărilor anterioare” cu magistraţii și consideră necesară convocarea Adunării generale a procurorilor, care să adopte o rezoluţie unitară.

Reacții pline de critici la adresa propunerilor au venit joi și de la DNA, dar și de la Secția pentru procurori a CSM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.