×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:31
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Scandalul de la Dinamo
Nicolae Badea: „Totul e o chestiune de zile!“
Nicolae Badea crede în reconcilierea părţilor implicate în litigiu
Nicolae Badea crede în reconcilierea părţilor implicate în litigiu

Meciul de luni dintre FC Dinamo și Gaz Metan Mediaș a avut drept preambul o situație încordată: cu o jumătate de oră înainte de fluierul de start, tribuna oficială și cele două loje erau închise. Mai mult, reprezentanții ACS FC Dinamo, patronată de Nicolae Badea, au interzis accesul și în parcarea arenei. Conflictul s-a aplanat cu câteva minute înaintea începerii meciului, când Marius Bacria a deschis loja oficială.

Acest eveniment a readus în actualitate diferendul iscat în jurul arenei din Ștefan cel Mare. În anul 2000, prin HG 1086/2000, stadionul a trecut din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului. Mai apoi, în 2002, prin HG 207, Guvernul a permis închirierea sau intrarea în asociere cu AFC Dinamo pentru exploatarea bazei sportive. Din 2000 până în prezent, situația a rămas neschimbată în privința situației juridice a bazei sportive Dinamo, iar în toți acești ani, mai mulți acționari au făcut diverse investiții în baza sportivă, printre care montarea lojelor oficiale, a copertinei, demararea lucrărilor de extindere a tribunelor prin introducerea unor piloni în zona dinspre Spitalul Floreasca etc.

În perspectiva Campionatului European, stadionul ar trebui să fie gata în data de 1 martie 2020, iar lucrările de renovare sunt estimate la 30 de milioane de euro.

O scurtă radiografie a situației actuale a făcut-o, pentru Cotidianul, chiar Nicolae Badea, patronul ACS FC Dinamo.

„Toate părțile implicate au o voință convergentă“

Incidentul de la meciul cu Gaz Metan Mediaș, de acum câteva zile, a demonstrat că problema de la Dinamo e încă departe de a fi rezolvată. A existat permanent o tatonare între părțile aflate în litigiu. Dumneavoastră ați afirmat, la un moment dat, că rezolvarea chestiunii nu va dura mai mult de câteva zile. Pe de altă parte, presiunea Campionatului European devine uriașă. Unde se află blocajul?

În primul rând, cred că o arenă nouă în Ștefan cel Mare este meritată. Atât pentru interesul arătat de suporteri, cât și pentru istoria și palmaresul clubului Dinamo. Este o oportunitate organizarea uneia din grupe, cel puțin, și apoi a unor faze ulterioare grupelor Campionatului European în București. Pentru asta, trebuie să avem arene calificabile prin prisma regulamentelor UEFA.

Până aici, părțile au fost de acord. Toate părțile implicate au o voință convergentă: aceea de a se face o arenă nouă, fără piste, așa cum și-o doresc și suporterii echipei Dinamo. Impasul poate fi depășit. Când eu am spus că nu e decât o chestiune de zile, am sperat într-o succesiune de întâlniri prin care să se convină aspecte juridice, economice și financiare. Care presupun acordul pe care noi l-am exprimat, de altfel. Acela de a restrânge obiectul de activitate al contractului de asociere, prin eliminarea din contract a stadionului principal, activ care face obiectul modernizării. În așa fel încât solicitarea Companiei Naționale de Investiții, adică transferul de la Ministerul Administrației și Internelor la Ministerul Dezvoltării, să se facă fără sarcini. Și fără riscul ca, pe parcursul construcției unui nou stadion, să apară aspecte juridice sau de altă natură care să împiedice desfășurarea proiectului și a lucrărilor care vor avea loc. Evident că aspectele de natură financiară dintre părți ar trebui reașezate proporțional cu eliminarea acestui activ din contractul de asociere. Nimic altceva. Spun proporțional, fără ca eu să înțeleg că va fi vorba despre o regulă strict aritmetică. Activul principal este arena din Ștefan cel Mare. Restul terenurilor sunt de pregătire, ajutătoare, subsidiare acestui activ. Disponibilitatea Asociației Fotbal Club Dinamo București de a identifica această soluție rămâne aceeași. Și cred că soluția poate fi identificată dacă fiecare parte își rezolvă problemele pe care le are: Clubul Sportiv are în administrare un activ cu anumite valori de inventar, cu un anumit statut investițional făcut în timp. FC Dinamo are, la rândul său, mijloace fixe sau lucrări încorporate în această arenă. Pentru fiecare dintre aceste aspecte, fiecare parte trebuie să găsească soluțiile financiare și contabile, în așa fel încât transferul activului în ansamblul său să fie făcut fără sarcini, fără îndatorare, fără obligații de amortizare. Deci sunt aspecte financiar-contabile și aspecte juridice. Fiecare listă de asemenea probleme are soluții. Care pot fi convenite de către părți, definite, reglementate, consfințite într-un document, care înseamnă act adițional la contractul de asociere. Deci îmi mențin declarația că totul e o chestiune de zile. Problema e când anume părțile implicate sunt dispuse să dea curs unor întâlniri la care să participe oamenii de specialitate implicați în găsirea de soluții. Dar sunt convins că fiecare parte și-a identificat propriile soluții.

Actualul stadion Dinamo şi macheta celui care trebuie să fie gata pe 1 martie 2020, pentru Campionatul European de fotbal

Timpul nu mai are răbdare

Așadar, e nevoie doar de puțină bunăvoință între părţi, chiar dacă regulile juridice și financiare sunt foarte stricte. Fiindcă miza este foarte mare. Este, în primul rând, o miză de prestigiu.

Cadrul legal care este oferit de acest subiect există. Nu trebuie creat unul suplimentar. Iar transferul activului de la Ministerul Administrației și Internelor la Ministerul Dezvoltării se face prin ordin al ministrului de Interne. Care va fi urmat de procedurile de inventariere a acestor bunuri. Fiindcă nu se transferă o hârtie, ci niște bunuri care au un statut contabil și juridic. Ele trebuie predate într-o manieră calificată. Nu altfel.

Totuși, timpul e scurt și, cu cât acest diferend se prelungește, devine tot mai scurt.

Aveți dreptate. Timpul este foarte scurt. Cu atât mai scurt, față de ritmul lent în care evoluăm noi.

„Vrem stadion!“

Ieri, în jurul prânzului, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, pe fondul unei demonstrații spontane, organizată de suporterii „câinilor“, care au scandat „Vrem stadion!“, a avut loc întâlnirea dintre ministrul Carmen Dan și Adrian Mutu, directorul general al Dinamo, Monica Iagăr, președinte CS Dinamo, și Ionuț Negoiță, finanțatorul echipei de fotbal, în cadrul căreia s-a discutat despre situația stadionului din Ștefan cel Mare. Nicolae Badea nu a fost prezent la această întrevedere. În urma dezbaterilor, protagoniștii s-au declarat optimiști: stadionul va fi modernizat cu siguranță pentru Campionatul European, fără a se apela la varianta B, care consta în construirea unei noi arene, în spatele arenei actuale, în zona velodromului din Complexul „Ștefan cel Mare“.

Carmen Dan, ministru de Interne: „Se modernizează Stadionul Dinamo pe un proiect pe care îl are Compania Națională de Investiții. Am făcut toate demersurile, administrativ, legal, penal, pentru a preda stadionul. Noi spunem că va fi gata pentru EURO 2020. Azi s-a lărgit echipa, care este foarte determinată să își atingă obiectivul, acela de a pune stadionul la dispoziție Companiei Naționale de Investiții. Vreau să le mulțumesc domnului Mutu și domnului Negoiță“.

Adrian Mutu, director general Dinamo: „Noi ne-am dat seama că trebuie să avem încăpățânare și să facem acest stadion. Sunt soluții. O să vedeți. Se poate face stadionul în altă parte, chiar și în complexul nostru. Sunt bucuros. Fanii să aibă încredere. Dinamo va avea stadion“.

Monica Iagăr, președinte CS Dinamo: „Vom face stadion, în Complexul Dinamo vom face stadion cu siguranță. Stadionul Dinamo va fi modernizat“.

Ionuț Negoiță, finanțatorul echipei Dinamo: „Mă bucur că suntem o echipă și că sunt oameni bine intenționați. Din păcate, trebuie să luptăm pentru lucruri normale. Noi vom plăti chiria la noul stadion, așa cum plătim și acum. Sunt și alte variante, avem soluții. Suntem mai determinați. Luptăm pentru normalitate. Este în interesul fanilor“.

Ciprian ChirvasiuPublicat Joi, 10 august 2017
4894
 | 3
 | 10
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ha,ha,ha
+4
Asta nu cumva e cumnatul lui Popoviciu si ginerele comunistului Teleaga?
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
Matei
+1
Cum adica din « proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului » ?...
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
decebal
+9
intrebarea e daca acest articol e facut si platit ca o oda adusa lui badea si a bunavointei acestuia. oare jurnalistul lui peste prajit nu ne spune cum e posibil ca o asociatie sa puna mana pe un bun al statului pe termen nelimitat? acelasi jurnalist fara pregatire poate sa ne spuna cum e posibil ca o asociatie aflata in insolventa de ani de zile continua sa aiba in mana un stadion pentru care nu plateste aproape nimic statului? sau cazul televiziunii aflate de ani de zile in insolventa, realitatea, are si in fantomatica asociatie a ginerelului lui dinca "te leaga" un debuseu in sport? vad ca pentru unii neplata darilor catre stat inseamna inclusiv puscarie iar pentru altii gen realitatea sau asociatia lui badea inseamna trai nineaca pe banii statului! surprinzator sau nu vad ca apar pe blog si cativa trepanati care sar in apararea "bietului" badea , ca sa-l citez exact :"Cel mai business si realist pare Badea"???!!! serios bai nineaca, furtul, neplata darilor catre stat, inselaciunea si minciuna inseamna a fi "business si realist"? a construit cumva badea stadionul? a facut ceva investitii badea in stadion ( alea mentionate in articol reprezinta o mare minciuna dar asa e cand jurnalistul e platit sa-i aduca o oda celui cu bani) ? singura lui gtrija a fost in permanenta sa scoata bani dupa urma lui dinamo dar fara sa bage bani in echipa lasandu-i pe alti fraieri sa faca acest lucru turcu, borcea, nitoiu etc in rest se4 vde clar ca e un articol platit de babni facut pentru inducerea in eroare a oamenilor lansand false probleme in spatiul jurnalistic. o rusine de articol.
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
Ţăranul
+13
În maniera cunoscută , specifică celor doi cumnaţi ... , Badea şi Popoviciu , convinşi dintotdeauna că s-a întîlnit hoţul cu prostul ... , peste ... , şi în ceaţa instituită şi menţinută de seviciile de informaţii în sfera devalizării patrimoniului naţional , nu au avut linişte şi nu au irosit nicio ocazie de a mai trece în portofoliul lor vreun obiectiv economic în valoare de sute sau miliarde de euro ... ! În situaţia stadionului Dinamo , nesătulul ginerică al lui Dincă Teleagă , ... şi tupeul său , nu are limite ... ! El , generos din fire , pune la dispoziţia guvernului , stadionul aflat în proprietatea ... , şi a sa ... , pentru a fi modernizat pe banii statului , cum altfel ... , apoi să treacă definitiv în portofoliul său ... ! Aceştia sunt marii investitori ai naţiei romăne ... , pe care , anumite posturi tv au început să-i căineze şi să le plîngă de milă ... ! În acest sens , văd că anumiţi colaboratori ai A3 , se cam înghesuie în a elogia valoarea lui Popoviciu şi spiritul său ... devotat săracilor , pentru că a creat aproximativ 15.000 de locuri de muncă ... ! Cu un cadou le la stat , de 224 de ha în zona Băneasa ... , idiot să fii să nu devii miliardarul ... de succes ... ! Şi dacă pe acel teren se mai şi construieşte şi un anume sediu de ambasadă ... , succesul e garantat ... !
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
haida
0
banii dumneavoastra sunt aici...in stadioane goale ( necesare pt executiile publice ale celor normali la cap peste putin timp)
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Jean
-4
Interesant! Suna cam comic. Cel mai business si realist pare Badea. Ailalti dau din gura, spumos fara insa sa spuna nimic. De ce oare am senzatia ca ministreasa si Mutu si ailalti sunt buni de gura si rupti de realitati? Daca chiar exista solutii trebuiau de mult gasite si aplicate. Problema e ca ei ar vrea sa-l scoata din joc pe Badea. Doar ca dpdv business si creier Badea ii bate la fundul gol pe toti laolalta. Sper ca astora sa le vina mintea (daca mai au ceva) la cap si sa cada la o intelegere care sa permita construirea stadionului. Atentie, spune asta un stelist.
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
c.g.
+3
Poate blestemele ca sunt in fapt echipa fostilor militieni, fostilor securisti ..., aparuta in anul 1948 dupa ticalosia de la 30.dec.1947 ... ! In rest sa fim sanatosi si la punga grosi !
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Malagamba
+4
a aparut si asta ?Uite ca traieste....
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
ANNA LUCA
+13
Pai, puneti mana MILIONARILOR, faceti-va STADION, ca romanii intre timp, au ajuns SCLAVI.
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
mitica
+14
Este acelasi fenomen cu Steaua Armatei. Banditii s-au imbogatit pe seama militarilor si politistilor. Statul roamna este bun de a vide pe 2 lei averea poporului. Huuo!
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 25 minute
Ne plângem de lipsuri, dar aruncăm mâncarea
Publicat acum 14 ore şi 51 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017