Noi amănunte despre cearta la cuţite dintre Putin şi preşedintele Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a relatat luni noi detalii ale conversaţiei pe care a avut-o cu preşedintele rus Vladimir Putin la summit-ul şefilor de stat ai CSI, desfăşurat în octombrie la Minsk, transmite Moldova.org, citată de Timpul.md.

„I-am spus preşedintelui rus Vladimir Putin la summit-ul CSI: ”Vladimir Vladimirovici, Dvs aţi avut relaţii foarte bune, strânse cu ţări ale UE-Germania, Italia, Franţa şi aceste relaţii bilaterale au adus beneficii ambelor părţi. Şi dacă Moldova va deveni ţară a UE, noi vom continua mai departe relaţii bune cu Rusia”, a menţionat Nicolae Timofti, la o conferinţă de presă susţinută în comun cu președintele Austriei, Heinz Fischer, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Totodată, şefului a precizat că și Moscova trebuie să-și dorească bune relații cu Chișinăul. „Noi ne-am dorit acest lucru. Noi nu am făcut nimic negativ împotriva Rusiei. Noi nu am stabilit embargouri, noi nu am pus armată pe teritoriul Rusiei, noi facem totul ca să trăim bine. Toate acuzaţiile produselor noastre au fost făcute peste noapte, fără nicio preîntâmpinare”, a adăugat Nicolae Timofti.

El s-a declarat un susţinător al forţelor pro-europene. „De aceea eu doresc ca la guvernare să avem partide pro-europene, care vor realiza planul de acţiuni de aderare la UE”, a spus şeful statului.

Amintim că pe 10 octombrie la summit-ul şefilor de state CSI, desfăşurat la Minsk, preşedintele R.Moldova Nicolae Timofti a avut un schimb de replici cu omologul său rus, Vladimir Putin.

La Minsk, preşedintele Timofti a declarat că Chişinăul nu a primit de la Moscova răspunsuri clare privind cauza restricţiilor impuse de partea rusă la exportul produselor moldoveneşti.

El a mai spus că „Acordul de Liber Schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană nu va dăuna relațiilor cu țările CSI”.

În replică, Vladimir Putin a criticat Chişinăul că nu a consultat partea rusă cu privire la Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE şi a propus Republicii Moldova amânarea aplicării prevederilor economice ale acestuia până la finele anului 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.