NSA, suspectată de crearea celui mai sofisticat grup de hackeri din istorie

Cel mai puternic grup de hackeri de până acum, într-atât de sofisticat şi de avansat încât este considerat echivalentul Proiectului Manhatan în ceea ce priveşte războiul cibernetic nu ar fi altceva decât o unitate a National Security Agency din Statele Unite. Cele de mai sus sunt susţinute de un raport al firmei ruse de securitate cibernetică Kaspersky, care a prezentat un raport detaliat despre activitatea grupului de hackeri numit Equation, fără însă a face o singură trimitere directă la NSA, însă lăsând presa să înţeleagă limpede legătura dintre agenţia americană şi hackerii amintiti.

Celebrul hacker Kevin Poulsen susţine că Equation este un grup extrem de bine perfecţionat. “Există nenumărate mecanisme de update, zeci de plug-in-uri şi funcţii de autodistrugere, criptări, website-uri false”, a scris Poulsen pentru publicaţia Wired. “Unul dintre plug-in-urile NSA poate chiar să-ţi reprogrameze firmware-ul hardului şi să permită astfel programului malware strecurat în computer să supravieţuiască chiar şi unei formatări complete a hardului – o operaţiune care a fost demonstrată ştiinţific doar în condiţii de laborator până acum”, scrie Poulsen.

Compania Kaspersky sugerează că NSA ar reuşi prin intermediul acestui grup să anihileze şi ultimul strop de intimitate de care s-ar putea bucura internauţii şi posesorii de telefoane mobile şi astfel ar submina securitatea cibernetică la scară globală.

Equation a vizat până acum 500 de ţinte din 30 de ţări, printre care Belgia, Franţa, Rusia, Afganistan, Pakistam, Germania, Sudan, Liban, teritoriile palestiniene, SUA, Marea Britanie. Ţintele au fost guvernele, instituţiile diplomatice, companiile de telecomunicaţii, cele de transport şi aerospaţiale, companiile care produc sisteme de criptare, universităţile, grupările islamiste şi armatele unora dintre statele menţionate.

O serie de informaţii dezvăluite anterior de Edward Snowden arată că NSA a colectat informaţii despre vulnerabilităţile software-ului şi ale programelor de operare produse de mai multe companii, fără însă a comunica aceste date companiilor respective, păstrându-le în schimb pentru a profita de ele. “Am ales numele de Equation pentru acest grup datorită pasiunii sale pentru criptarea algoritmică, pentru strategiile de bruiere şi metodele sofisticate pe care le utilizează”, metode asemănătoare sau chiar identice cu cele folosite de NSA, arată Kaspersky Lab.

Informaţiile făcute publice de compania rusă Kaspersky au fost imediat urmate de dezvăluirea unor noi date de către un personaj cu statut de azilant politic tot in Rusia – Edward Snowden. Este vorba despre modul în care SUA şi Marea Britanie monitorizează “o mare parte din comunicaţiile mondiale de telefonie celulară”, chiar dacă acestea ar fi criptate. Operaţiunea a fost lansată în urmă cu cinci ani şi a permis agenţiilor din cele două state aliate să spargă codurile care criptează convorbirile telefonice, mesajele şi alte date transmise de nu mai putin de 450 de companii de telefonie mobilă din întreaga lume.

Publicaţia Intercept arată că totul a început prin penetrarea sistemelor informatice ale companiei olandeze Gemalto, care produce circa 2 miliarde de carduri SIM în fiecare an, a continuat cu interceptarea emailurilor angajaţilor şi astfel s-a ajuns ca NSA să sustragă codurile de criptare ale SIM-urilor, reuşind apoi să intercepteze comunicaţiile de pe aceste carduri.

Operaţiunea realizată de NSA şi Government Communications Headquarters din Marea Britanie s-a desfăşurat împotriva unei companii din Olanda, o ţară aliată din NATO, iar aceste dezvăluiri vin într-un moment în care solidaritatea în cadrul Aliantei şi a UE nu ar trebuie să prezinte vreo fisură, având în vedere situaţia delicată din Ucraina, iar dezvăluirile făcute de compania rusă de securitatea cibernetică şi de rezidentul rus Edward Snowden numai la sporirea încrederii între SUA şi aliatii europeni nu pot contribui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.