O afacere de zeci de milioane pusă pe picioare într-o după-amiază

În 2005 avea 16 ani și era unul dintre elevii-problemă de la școala sa din Norfolk, în estul Angliei. Tocmai pentru că nu dorea să-și facă temele, ci să asculte muzică și să se uite la filme a ajuns în câțiva ani să pună pe picioare o afacere de zeci de milioane de dolari.

Este povestea lui Jack Cator actualul director executiv al HMA, cumpărată recent de AVG cu 40 de milioane de lire sterline.

În urmă cu zece ani nu dorea decât să spargă sistemul de securitate al computerelor de la școală pentru a putea asculta muzică în loc să-și facă temele. A folosit un site care ascundea amprenta digitală a computerului, plimbând-o prin mai multe servere localizate de regulă în alte țări. Asemenea site-uri oferă ceea ce se numește VPN (virtual private network). Cator nu a fost mulțumit de serviciile VPN (erau greu de folosit și introduceau multe reclame) și s-a hotărât să creeze propriul sau sistem. I-a luat o singură după-amiază și a numit site-ul hide my ass (HMA).

La 16 ani, Cator știa cate ceva despre promovarea website-urilor, în special despre ”affiliate marketing”, prin care HMA primea un comision din partea site-urilore de comercializare cu care colabora la fiecare accesare a site-ului respectiv prin HMA.

În prima lună, HMA avea sute de mii de utilizatori, iar Cator obținea un profit de 15.000 de lire in primul an. ”Am fost surprins. Devenise viral. Am lansat întregul site doar într-o după-amiază”, spune Cator.

A continuat să meargă la școala, a intrat apoi la facultate, dar s-a retras în 2009 din cauză că afacerea se dezvolta tot mai mult. Când a avut nevoie de primii angajați a preferat să caute freelanceri străini – unul din Ucraina și unul din Serbia. Nu au discutat niciun moment față în față, comunicau doar pe email și treaba mergea ca pe roate. ”La un moment dat aveam oameni care lucreau din șapte sau opt țări și nu stiam prea bine cine sunt”, spune Cator. A decis să-și creeze o echipă închegată și să închirieze un birou în Londra abia când o companie a încercat să-i facă concurență, în 2012.

Acum compania are venituri de 11 milioane de lire pe an și un profit net de peste 2 milioane de lire. Sediul central este la Londra, însă, în cinstea celor care l-au ajutat inițial pe Cator, HMA are subsidiare la Kiev și Belgrad.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.