O lume întreagă șocată de sinuciderea politică a președintelui Franței

Franța și întreaga Europă, din Spania și până în Rusia, sunt șocate de afirmațiile președintelui Francois Holalnde din volumul de conversații lansat joi la Paris. Cartea se intitulează, ce-i drept, ”Un președinte nu ar trebui să spună asta”, însă majoritatea jurnaliștilor francezi și europeni cred că Francois Hollande a întrecut măsura.

Jurnaliștii au putut citi extrase din această carte înainte de lansarea sa de pe 13 octombrie. Președintele Franței vorbește despre ”problema” islamului în Franța, iar asta i-a făcut pe critici să-l acuze deopotrivă de islamofobie și de o poziție mult prea laxă în raport cu islamul.

Mult mai grav a fost pentru Hollande pasajul în care caracteriza justiția din Franța drept ”o instituție a lașității”. Imediat, procurorul general de pe lângă Curtea de Casație a cerut o întâlnire cu președintele, iar apoi a declarat că ceea ce i-a transmis președintele nu a reușit să reducă din ”umilința” produsă magistraților. ”Este incredibil că demnitatea de președinte poate fi folosită pentru lansarea acestei viziuni asupra justiției printre cetățenii Republicii Franceze”, a spus procurorul general.

Hollande nu s-a oprit aici și în cele aproape 700 de pagini ale volumului a vorbit și despre fosta sa relație intimă cu jurnalista Valerie Trierweiler. El spune că despărțirea de ea a fost ”cel mai prost moment personal” din timpul mandatului prezidential, a descris-o pe fosta iubită ca fiind foarte geloasă și că a fost autoarea unei ”odioase trădări”. Este vorba despre momentul în care Trierweiler a spus presei ca socialistul Hollande îi disprețuiește de fapt pe cei săraci și obișnuiește să le spună ”sărăntoci”.

Una dintre cele mai ”grele” declarații ale președintelui îi vizează pe fotbaliștii francezi de top, cu contracte grase la cluburile străine. Hollande spune că sunt ”băieții din vilele luxoase, lipsiți de maniere, fără valori, care au părăsit Franța prea devreme”. Presedintele le-a sugerat că ar trebui ”să-și antreneze creierul”.

Fotbaliștii au explodat imediat. Fostul internațional Emmanuel Petit a spus: ”Politicienii ne-au tratat cu amabilitate prea mult timp. Nu suntem atât de norocoși încât să studiem la ENA, dar aș fi fericit să le dau politicienilor câteva lecții de gimnastică pentru creier și să-i învăț ceva despre integritate”.

Dezastru. Aceasta este opinia cvasiunanimă a presei europene în ce privește confesiunile lui Francois Hollande. O revistă a presei realizată de Courrier International.

”Ce demon a pus stăpânire pe Francois Holalnde de a afirmat lucruri care îi reduc radical șansele, deja foarte mici, de a fi reales președinte?”, se întreabă cotidianul german Handelsblatt. Afirmațiile acestea ar fi putut ieși foarte bine din gura ”celui mai mare dușman”. ”Conservatorii nici că puteau sa viseze la așa ceva”, scrie cotidianul economic.

În Spania, publicația El Confidencial reamintește regulile fundamentale ale unei discuții cu jurnaliștii: ”Ceea ce se spune la o masă cu doi profesioniști ai presei convertiți în confidenți trebuie să fie întotdeauna ”off the record” și nu trebuie să devină, cum se pare că s-a întâmplat în acest caz, ”on the rocks”. Astfel, nimeni nu îl mai înțelege pe președinte. Colegii lui sunt consternați, eventualii aliați politici sunt umiliți, iar dreapta se bucură”. Este și un mare eșec al consilierilor lui Hollande, ”care ar fi vrut ca el să comunice ca un lider transparent, tipul scandinav. Realitatea este că această strategie nu a mers. Dimpotrivă”.

La Vanguardia vorbește despre această carte ca despre o ”compilație sinucigașă”, în care președintele se ridiculizează singur.

”De ce sinucigașă? Prin sinceritatea idioată și incompatibilă cu funcția pe care o ocupă. Hollande a acceptat condiții sinucigașe în discuțiile cu jurnaliștii: discuții înregistrate timp de cinci ani, total sincere, în absența consilierilor de presă și fără drept de intervenție pe textul final. Este un format bun pentru un fost președinte, însă incompatibil cu funcția prezidențială, care presupune omisiuni, minciună și comedie”.

”Imaginea care rămâne după lectura acestor 661 de pagini nu este cea a curajului, ci a prostiei”, scrie cotidianul catalan. ”Se spune că Nicolas Sarkozy a desacralizat funcția prezidențială, că a vulgarizat-o cu gesticulația sa permanentă și cu exhibiționismul berlusconian. Hollande, un om cinstit și simpatic, a continuat însă pe această cale a desacralizării și a adăugat banalitatea inconsistenței sale”, scrie La Vanguardia.

Și presa rusă l-a criticat pe Hollande. Cotidianul Vzgliad scrie că acesta ”a prezentat lumii o altă față: nu pe cea a euro-socialistului progresist și corect politic care se luptă pentru libertatea minorităților oprimate, ci pe cea a unui burghez ordinar, ce se înscrie în panoplia stereotipurilor xenofobe și rasiste”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.