O nouă voce puternic rusofobă în flancul estic al NATO

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a reiterat, în cursul vizitei în Estonia, solicitarea adresată Alianţei Nord-Atlantice în sensul consolidării prezenţei militare în estul Europei în contextul „tendinţelor imperialiste” ale Rusiei, transmite Mediafax.

„Forţele aliate trebuie să fie prezente la actualele frontiere ale NATO. Aceasta este propunerea mea, iar partenerii noştri trebuie să o ia în considerare. Avem nevoie de o prezenţă militară suplimentară în această parte a Europei”, a declarat Andrzej Duda după întâlnirea pe care a avut-o duminică la Tallinn cu preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik.

„NATO trebuie să se adapteze situaţiei geopolitice actuale, marcată de amplificarea tendinţelor imperialiste ale Rusiei”, a spus Duda, potrivit postului CBC.

Andrzej Duda declara recent că Alianţa Nord-Atlantică nu trebuie să trateze Polonia ca „zonă demilitarizată” situată în apropierea Rusiei.

„În prezent, dacă ne uităm la poziţionarea bazelor militare, … linia finală este reprezentată de Germania. NATO nu a luat încă notă de schimbarea orientării Poloniei dinspre Est spre Vest”, afirma Andrzej Duda.

Înaintea summitului NATO programat anul viitor la Varşovia, propunerea privind bazele militare din estul Europei va fi discutată cu ocazia reuniunii de la Bucureşti, care se va desfăşura pe 3-4 noiembrie.

Liderii din România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria vor participa la reuniunea NATO de la Bucureşti, a declarat Krzysztof Szczerski, consilierul pentru Politică externă al preşedintelui polonez.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.