O sută de zile cu anti-preşedintele Trump

„O sută de încălcări ale drepturilor omului într-o sută de zile de mandat“ este abordarea prin care Amnesty International a decis să marcheze cifra rotundă la care administrația Trump ajunge pe 29 aprilie. Sub titlul „#TrumpWatch: Înfruntați-l pe Trump. Apărați drepturile omului“, organizația publică o lista în care enumeră violarea drepturilor refugiaților, femeilor, amerindienilor, homosexualilor, deținuților.

Într-un alt articol critic, The Guardian scrie: „O sută de zile de absență“. În primele 95 de zile, președintele a dormit la Casa Albă doar de 76 de ori și nu a călătorit în străinătate în aproape trei luni de mandat, timp în care Barack Obama efectuase deja cinci deplasări. În schimb, Trump a petrecut 21 de zile în Florida, la proprietatea sa de la Mar-a-Lago, „Casa Albă a Sudului“.

Eșecuri pe linie?

O sută de zile de imprevizibilitate îi reproșează criticii. O imprevizibilitate de care se tem cel mai mult puterile asiatice: Trump a renunțat la Parteneriatul Transpacific, o încercare de îngrădire economică a Chinei lansată de fosta administrație, a avertizat China că manipulează yuanul și că SUA vor acționa cu sau fără ajutorul Beijingului la rezolvarea problemei nucleare nord-coreene. Apoi, Trump a decis prima intervenție militară a SUA împotriva regimului Assad din Siria, susținut de Rusia, în ciuda declarațiilor care lăsau să se întrevadă o apropiere de Moscova.

O sută de zile de eșecuri pe plan intern, continuă criticii. Prima mare măsură a reformei fiscale, care ar fi trebuit să fie abrogarea Obamacare, a eșuat din cauza lipsei de susținere în propria tabără republicană. Decretul pentru interzicerea intrării în SUA a cetățenilor din șapte state musulmane a fost blocat de justiție și noul decret conceput de Casa Albă nu a avut nici el succes. Iar zidul de la frontiera cu Mexicul, promis în campanie, a înghețat în stadiul de proiect.

Revoluția lui Trump

Nimic mai neadevărat decât cele de mai sus, spun susținătorii președintelui. Trump nu a fost imprevizibil ieșind din Parteneriatul Transpacific, câtă vreme a fost o promisiune constantă în campanie. Nu a fost imprevizibil lovind în regimul Assad aliat al Rusiei, câta vreme a anunțat public acest lucru cu ore bune înainte, iar sistemele antirachetă ruse din Siria au rămas mute. În plan internațional, Donald Trump a devenit în aceste prime o sută de zile „aproape un președinte normal“, după cum arată think tank-ul conservator American Enterprise Institute: a lovit Siria, a lansat în Afganistan cea mai puternică bombă convențională americană, a mobilizat armata împotriva Coreei de Nord și pune presiune pe China pentru a interveni împotriva programului nuclear al Phenianului. Și-a afirmat sprijinul față de NATO și a ridicat tonul în relația cu Rusia. Avertismentele comerciale la adresa Chinei folosesc bine ca pârghie pentru ajungerea la un acord pentru influența în culoarul comercial strategic al Mării Chinei de Sud, iar afirmarea angajamentului față de NATO poate anunța o posibilă cooperare a Alianței cu Rusia în fața unui inamic comun – terorismul.

Marea reformă fiscală

Da, în primele o sută de zile Trump nu a călătorit în străinătate, însă a discutat de 38 de ori cu liderii străini. A semnat în această perioada 30 de decrete și a promulgat 28 de legi, mult mai mult decât predecesorii sai. Dorește să marcheze cele o sută de zile cu prima mare modificare a codului fiscal începând din 1986, cea mai mare reducere a taxelor pentru companii (de la 35% la 15%). Este un mare pariu al lui Trump: președintele mizează pe o creștere care să compenseze pierderile bugetare ca urmare a acestei reduceri, o creștere care, coroborată cu revenirea trilioanelor de dolari investite de marile companii americane în țări cu forță de muncă ieftină, să conducă la înflorirea afacerilor americanilor.

Un președinte contra sistemului

Dar poate mai mult decât orice, primele o sută de zile de mandat au adus scandaluri ce au blocat guvernarea și strategia lui Trump de a reașeza politica mondială. Susținătorii lui Trump arată aici cu degetul către presa corporatistă și către „sistem“. Ei arată că serviciile secrete americane îl impiedică pe Trump să coopereze cu Rusia și îi sabotează președinția prin nenumărate anchete vizând posibila implicare a Rusiei în alegerile din SUA. Mai sunt și marile multinaționale americane care doresc menținerea unor relații apropiate cu China. Marile companii depind de forța de muncă ieftină de aici, pe principiul enunțat de Paul Krugman: globalizarea este o alianță între Partidul Comunist Chinez și acționarii multinaționalelor.

Au trecut primele o sută de zile ale președinției Trump, iar opoziția crâncenă a birocraților, serviciilor secrete și a liderilor politici din SUA arată că noul președinte fie dorește cu adevărat să revoluționeze țară și politica mondială, fie se îndreaptă spre o cale distructivă. Dar poate și mai periculos este că aceste o sută de zile ne-au arătat cât de scindată este societatea celei mai mari puteri a lumii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.