Olguța Vasilescu nu știe pe baza căror cifre lucrează

Ministrul Muncii vrea să modifice legea pensiilor, susținând că Aceasta susţine că legislaţia a fost de prea multe ori cârpită, prin urmare, până la 1 octombrie, va veni cu o propunere care să îndrepte inegalităţile în materia pensiilor. Doar că ministrul Olguța Vasilescu se încurcă în cifre sau nu știe de unde îi parvin informațiile.

„Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Date foarte clare vom putea avea în perioada următoare, după ce le strângem de la instituții. Deocamdată aceste informații au fost date de Institutul Național de Statistică”, a declarat, duminică, Olguţa Vasilescu.

Potrivit unui comunicat de presă al INS, ”Institutul Naţional de Statistică (INS) nu deţine informaţii individuale despre pensionari şi sumele individuale încasate de aceştia, ci doar date agregate. Aceasta înseamnă că INS nu colectează şi nu deţine informaţii despre pensiile speciale şi benefiarii pensiilor speciale”. ”Institutul Naţional de Statistică nu deţine şi, prin urmare, nu a avut cum să furnizeze informaţii privind numărul beneficiarilor de pensii speciale, cuantumul acestora şi/sau suma totală pe care o reprezintă aceste tipuri de pensii”.

INS realizează o cercetare statistică privind numărul de pensionari şi pensia medie lunară, datele fiind colectate sub formă agregată, prin intermediul Chestionarului Statistic de Pensii. Principalii indicatori rezultaţi sunt: numărul mediu al pensionarilor, pe tipuri de pensii; pensia medie lunară, după sistemul de pensionare şi pe categorii de pensii; numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat, numărul mediu al pensionarilor IOVR, numărul mediu al beneficiarilor de ajutor social de stat, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale proveniţi din fostul sistem de asigurări pentru agricultori, sumele cuvenite drept pensii conform deciziilor şi pensia medie lunară pe judeţe, pe categorii de pensii, numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari (fosta pensie socială minimă).

Și liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat o nouă lege a pensiilor. „Am vorbit în perioada în care se discuta despre legea salarizării că, după ce vom finaliza această lege, vom începe discuţiile, dezbaterile, despre o nouă lege a pensiilor. (…) Ministrul Muncii acum se pregăteşte şi o să stabilească când, cum, cu cine se întâlneşte şi cum elaborează acest proiect de lege”, a spus Dragnea, potrivit news.ro. El a dat asigurări că noul proiect va beneficia de o „largă dezbatere publică”, însă nu a spus dacă în acest moment există un draft şi dacă s-au conturat deja idei sau principii despre cum va arăta noua Lege a pensiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.