Papa care l-a primit în audiență pe Ceaușescu în ’73, beatificat

Papa Paul al VI-lea, care a condus Biserica Catolică între anii 1963 și 1978, a fost beatificat duminică de Papa Francisc în Piața Sfântul Petru, în prezența fostului Suveran Pontif Papa Benedict al XVI-lea și a numeroși cardinali din întreaga lume, transmite AFP.

Papa Francisc a rostit în latină formula consacrată, cerând ca „venerabilul servitor al Domnului Paul al VI-lea să devină preafericit”. Sărbătoarea acestuia va avea loc în fiecare an la data de 26 septembrie.

Papa Paul al VI-lea, născut Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini, (n. 26 septembrie 1897, Italia – d. 6 august 1978) a fost Suveran Pontif între 1963 și 1978.

Cei care l-au cunoscut mai bine îl descriu ca pe un om strălucit, profund spiritual, umil, rezervat și blând, un om de o „curtoazie infinită”. A fost unul dintre papii care a călătorit cel mai mult și primul care a vizitat cele cinci continente, notează wikipedia.

În data de 26 mai 1973 l-a primit în audiență pe Nicolae Ceaușescu, care s-a arătat interesat de reglementarea situației Bisericii Române Unite prin trecerea greco-catolicilor la ritul latin (romano-catolic), propunere respinsă de Vatican.

Pentru moartea sa a cerut ca funeraliile să fie simple, fără catafalc și fără monument pe mormânt. A fost înhumat la 12 august 1978, potrivit dorințelor sale, în grotele Vaticanului, după o ceremonie care a avut loc în Piața Bazilicii Sf. Petru din Roma.

În aprilie, Papa Francisc i-a canonizat pe Ioan al XXIII (1958-1963) și pe Ioan Paul al II-lea (1978-2005).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.