Pelicule pe care le puteţi viziona pe marile ecrane…

“Trei amintiri din tinereţe”, din 24 iunie, la cinema

Trei amintiri din tinereţe (2015), cu actorul francez Mathieu Amalric (Munich, The Grand Budapest Hotel, Quantum of Solace) în regia lui Arnaud Desplechin (Premiul César pentru Cel mai bun regizor, în 2016), va intra din 24 iunie în cinematografe, distribuit de Independenţa Film.

Trei amintiri din tinereţe (Trois souvenirs de ma jeunesse / My Golden Days) este o poveste despre maturizare, un film aproape autobiografic al regizorului francez.

Lungmetrajul constituie prequel-ul altui film cu care, în urmă cu 20 de ani, regizorul Arnaud Desplechin participa în Competiţia oficială Cannes 1996: Comment je me suis disputé… (ma vie sexuelle). Filmul ni-l prezenta pe tânărul Paul Dedalus (numele personajului a fost ales ca un omagiu adus lui James Joyce) aflat în plină criză existenţială: să-şi definitiveze masteratul şi să devină profesor cu normă întreagă? Chiar îşi iubeşte partenera sau ar trebui să-şi refacă viaţă alături de una dintre celelalte amante?

O întreagă generaţie de tineri actori se lansa atunci (Mathieu Amalric, Marion Cotillard, Chiara Mastroiani), iar pe unii dintre ei îi vom regăsi acum şi în Trei amintiri din tinereţe. Spre exemplu, Mathieu Amalric, cel care în 1996 interpreta personajul principal.

Anul acesta, filmul a fost nominalizat la 11 categorii la Premiile César şi a obţinut Premiul pentru ”Celmai bun regizor”. Anul trecut a fost proiectat în secţiunea Midnight Screening la Cannes 2015, unde a câştigat Premiul SACD.

De asemenea, Arnaud Desplechin a făcut parte din Juriul Festivalului de la Cannes 2016 alături de celebrităţi precum Kirsten Dunst, Mads Mikkelsen, Laszlo Nemes, Vanessa Paradis sau Donald Sutherland.

Deplechin este autorul contemporan care are curajul de a se măsura cu Flaubert şi Proust, Truffaut şi Garrell.

Paul Dedal şi Esther

François Truffaut îl avea pe Antoine Doinel, Deplechin îl are pe Paul Dedalus. Deplechin nu este Truffaut, dar personajul lui este o oglindă a cinema-ului sinuos şi complex, uneori volubil pe care îl practică. Dacă Paul Dedalus adult este interpretat de Mathieu Amalric, tînărul Paul este acum Quentin Dolmaire.

După ani petrecuţi în Tadjikistan, eroul revine în Franţa şi, arestat de poliţie la frontieră, află că un alt Paul Dedalus există undeva, un rus refugiat înIsraelşi mort înAustralia. În faţa acestei identităţi paralele, el începe să-şi sondeze propria personalitate, aplecându-se asupra amintirilor.

Paul trăieşte în străinătate şi se hotărăşte să se întoarcă în Franţa. Nu are nicio nostalgie a ţării sale, după cum mărturiseşte la început, şi nu ştie ce îl va aştepta. Aşa, pe neaşteptate, îi înfloresc amintirile, imaginile tinereţii sale, timpul petrecut alături de prietenii săi… Cele trei amintiri ale tinereţii sale sunt Copilăria, Rusia, Esther. Cele trei etape din viaţa lui Paul par să urmeze diverse culori, note musicale, parfumuri dintr-o epocă (anii 80, cei ai căderii Zidului Berlinului). Încetul cu încetul se reîntoarce în trecut şi încearcă să lupte cu fantomele.

El îşi aminteşte… Copilăria sa la Roubaix… Îşi aminteşte atacurile de nebunie ale mamei sale… legătura care îl uneşte cu fratele său Ivan, deosebit de violent…

Paul îşi aminteşte… despre călătoria sa în URSS şi despre misiunea care l-a transformat în agent secret, oferindu-i identitatea şi documentele sale unui tânăr rus…

Paul îşi aminteşte de vârsta de 19 ani: despre sora sa Delphine, despre vărul Bob, despre sărbătorile cu Pénélope, Mehdi şi Kovalki, prietenul care l-a trădat.

Quentin Dolmaire şi Lou Roy-Lecollinet

Paul îşi aminteşte de anii de studenţie la Paris, de întâlnirea cu Doctorul Behansin care i-a trezit pasiunea pentru antropologie…

Dar, în primul rând, îşi aminteşte de Esther. Ea a fost prima lui dragoste…

Trei capitole, care se amplifică treptat, modelează personajul, din copilăria în care se opunea unei mame nebune şi incoerente, care a murit repede, lăsându-i pe el şi pe fratele lui alături de un tată incapabil să exprime cea mai mică emoţie (Olivier Rabourdin). Filmul urmează traiectoria băiatului care devine adult.

Chiar dacă nu este o capodoperă, pelicula este un summum al eroului şi al cinema-ului său. Fragmente din filme din trecut, decoruri, frânturi de dialog, intonaţii din alte pelicule ale sale se întretaie.

Cineastul n-a fost niciodată atât exact în tratarea adolescenţei. Mai curând decât să o descrie la modul documentar, el o reinventează, oferă eroilor lui o existenţă romanescă pe care fiecare ar dori s-o trăiască.

Deplasările geografice din Trei amintiri din tinereţea mea, fie că sunt reale sau imaginare, nu sunt importante prin comparaţie cu o altă călătorie, încă mai îndepărtată, cea către prima dragoste: Esther, o tânără frumoasă şi uşuratică, interpretată de Lou Roy-Lecollinet.

Tinereţea, la Deplechin, înseamnă mai puţin nostalgia a ceea ce a fost, cât o privire răvăşitoare asupra unui posibil trecut paralel, a unor vieţi care n-au existat niciodată.

Dedalus: arhitect, sculptor, inventator de labirinturi. Arnaud Deplechin, demiurg şi gânditor. Poate o idee a unei vieţi paralele, a unui alter ego, în care se construiesc pagini dintre cele mai intime, cu o filmografie preţioasă, obscură şi iluminată prin fiecare gest.

,,Now You See Me 2: Jaful Perfect”, lider detaşat de casă în cinematografele româneşti

Mari actori în Jaful perfect 2

Imprevizibilul spectacol de magie susţinut în mulţime, trucurile de iluzionism antrenante şi o misiune peste ocean a celor patru călăreţi au reuşit să hipnotizeze publicul şi să plaseze filmul Now You See Me: Jaful perfect 2 pe locul întâi la box office-ul românesc în primul weekend, cu 54.735 de spectatori şi încasări de 1.029.253 de lei.

Lider detaşat de casă în weekendul de premieră, cea de-a doua parte a filmului fenomen lansat în2013 afost urmată în clasamentul naţional de „Warcraf. Începutul” cu 24.052 spectatori şi 530.726 de lei, respectiv de animaţia „În căutarea lui Dory”, care a adunat 22.444 de spectatori şi încasări de 431.220 de lei.

Morgan Freeman în Jaful perfect

În 2013, Now You See Me – Jaful perfect a fascinat lumea întreagă cu escapadele uimitoare ale celor patru călăreţi, un grup extrem de talentat de iluzionişti profesionişti. Din 17 iunie, cei patru călăreţi s-au întors, în Now You See Me: Jaful perfect 2 cu o aventură formidabilă, ridicând iluzionismul la un cu totul alt nivel, care va cuprinde întreaga planetă.

Cei patru interpreţi principali din Jaful perfect

Cu o distribuţie extraordinară, care îi include pe Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Dave Franco, Morgan Freeman şi Michael Caine în rolurile pe care le-au avut şi în primul film, precum şi cu noii protagonişti Daniel Radcliffe, Lizzy Caplan, Sanaa Lathan şi Jay Chou, Jaful perfect 2 oferă chimie, incitare şi mister la fel ca primul film, alături de o poveste inovatoare.

Morgan Freeman este de părere că noul film ,,este mai bun decât precedentul din punct de vedere al inventivităţii şi al emoţiei. Eu cred că primul film a fost inovator din punctul de vedere al poveştii”, spune el. „Era bine scris şi bine făcut din perspective magiei la scară largă. Nimeni nu a mai făcut trucuri majore într-un film de la Magicianul lui Orson Welles, din anii ’40. Deci este ceva nou pentru public. Dacă vrei să-i încânţi pe oameni, trebuie să le oferi mereu ceva nou”, a concluzionat marele actor.

Un film de neratat, Jaful perfect

Acţiunea filmului îi prezintă pe protagonişti la doar un an după ce au păcălit FBI-ul şi au câştigat admiraţia publicului cu cele mai spectaculoase trucuri de magie. Echipa se pregăteşte de o nouă performanţă inegalabilă cu scopul de a demonstra cruzimea unui periculos magnat din industria tehnologică.

Inamicul lor, Walter Mabry (Daniel Radcliffe), ameninţă să le distrugă renumele, iar singura lor şansă este să rămână cu un pas înaintea tuturor şi să pună în scenă cea mai mare iluzie a tuturor timpurilor. Aflaţi în continuă competiţie şi opoziţie, Mark Ruffalo şi Morgan Freeman vor ridica ştafeta încercând să se încurce reciproc.

„Dublu” va avea premiera internaţională, luna viitoare, la Karlovy Vary

Lungmetrajul de debut al tinerei regizoare Catrinel Dănăiaţă, Dublu, va avea premiera internaţională luna viitoare în Cehia. Pelicula va fi proiectată în cadrul celei de-a 51-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (1-9 iulie 2016).

Dublu a fost inclus în competiţia East of the West, secţiune dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film. În cadrul competiţiei sunt selectate producţii din Europa Centrală şi de Est, Balcani, Grecia, Turcia, dar şi din ţări ale fostului bloc sovietic.

Maria Dinulescu în pelicula Dublu

Premiera internaţională este programată pe 5 iulie, ora locală 16.00, la Karlovy Vary Municipal Theatre. Evenimentul va avea loc în prezenţa actorilor Maria Dinulescu şi Dorian Boguţă, a regizoarei Catrinel Dănăiaţă, directorului de imagine Pătru Păunescu, producătorului Gabi Antal, dar şi a membrilor din echipa de producţie a filmului.

Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary este cel mai important eveniment cinematografic din Cehia, dar şi din Europa Centrală şi de Est. Este considerat un festival de categoria A, alături de evenimente precum Cannes, Berlin, Veneţia, San Sebastian, Moscova, Montreal, Shanghai sau Tokyo. În fiecare an, în cadrul Festivalului de la Karlovy Vary sunt prezentate peste 200 de filme din toată lumea. De-a lungul timpului, nume celebre ale cinematografiei mondiale au fost prezente pe covorul roşu din oraşul din nord-vestul Cehiei, printre care amintim: Roberd De Niro, Milos Forman, Jude Law, Leonardo DiCaprio, Helen Mirren.

Dorian Boguţă în Dublu

Pelicula de debut a tinerei regizoare este o producţie Abis Studio în coproducţie cu Hi Film Productions, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Dublu spune povestea lui George, un arhitect aproape de succes cu o relaţie aproape eşuată şi o viaţă aproape sufocantă. Când viaţa e un continuu deadline, devii prizonierul propriei existenţe.

Filmul îi are în distribuţie pe Bogdan Dumitrache, Maria Dinulescu, Corina Moise, Dorian Boguţă, Teodor Corban, Andrei Mateiu, Virgil Aioanei, Cosmina Stratan, Ștefana Samfira.

Bogdan Dumitrache în pelicula Dublu

Scenariul a fost scris de Alexandra Axinte, Andreea Borţun şi Catrinel Dănăiaţă, imaginea poartă semnătura lui Pătru Păunescu, sound designer Andy Vasilescu, montajul a fost realizat de Theodora Penciu. Scenografia este semnată de Grigore Puşcariu, machiajul a fost realizat de Nastasia Mateiu. Producător Gabi Antal, coproducător Ada Solomon.

În România filmul rulează zilele acestea în cinematografe, pelicula fiind distribuită de microFILM.

Participarea românească de la Karlovy Vary este susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Institutul Cultural Român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.