Universitatea de Medicină Bucureşti, „operată” de Parchetul General

Procurori şi poliţişti fac, marţi, percheziţii la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane, dar și la Universitatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti, potrivit unor surse judiciare, într-un dosar care vizează o presupusă atribuire ilegală de contracte de achiziţii publice de către această universitate.

Parchetul General precizează într-un comunicat transmis marți dimineață că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, luare de mită şi dare de mită.

„Din probele administrate în cauză a rezultat că persoane aflate la conducerea unei instituţii de învăţământ superior din Bucureşti au atribuit contracte de achiziţie publică, cu încălcarea cadrului legislativ care reglementează sistemul achiziţiilor publice, unor societăţi comerciale deţinute sau controlate de oameni de afaceri aflaţi în cercul lor relaţional”, se arată în comunicatul citat.

Parchetul menționează că au loc 31 de percheziţii la locuinţele unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale, din Bucureşti şi judeţele Giurgiu şi Dâmboviţa. Conform unor surse judiciare, anchetatorii fac percheziţii şi la sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

IGPR precizează la rândul său într-un comunicat de presă că dosarul vizează reprezentanți ai unei instituții de învățământ superior, din București, bănuiți că ar fi comis ilegalități cu ocazia atribuirii de contracte de achiziții publice.

„Din cercetări a reieșit că, cei în cauză ar fi atribuit contracte de achiziții publice pe fondul unor acte de corupție, prin încălcarea legilor care reglementează acest domeniu de activitate, respectiv prin încredințare directă ori prin procedura simplificată de cerere de oferte, acelorași operatori economici, aflați în cercurile lor de interese. Astfel, achizițiile publice ar fi fost atribuite fără concurență și transparență și fără a fi respectat principiul eficienței utilizării fondurilor alocate și cel al tratamentului egal între operatorii economici”, se arată în comunicatul IGPR.

Vor fi puse în executare 6 mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri, mai menționează sursa citată.

Printre persoanele vizate în acest dosar ar fi şi directorul general administrativ de la UMF Bucureşti, Dan Pahoni, suspectat că ar fi solicitat comisioane pentru contracte de achiziţii încheiate de UMF cu societăţi comerciale, conform unor surse judiciare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8543 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.