Plahotniuc, respins de președintele Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti respinge candidatura oligarhului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru.
Nicolae Timofti consideră că Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare pentru această funcție.
Anunțul a fost făcut print-un comunicat de presă al Președinției, citat de Unimedia.
„Șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru”, se menționează în comunicat.
„Președintele Timofti își motivează decizia pe prevederi ale Constituției Republicii Moldova și pe Hotărâri ale Curții Constituționale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”, se arată în comunicat, conform sursei citate.
„Nicolae Timofti consideră că Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova”, potrivit comunicatului.
Astfel, șeful statului moldovean propune majorității parlamentare să identifice un alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-ar încadra în criteriile de integritate enunțate, până pe data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00.

Oligarhul Vlad Plahotniuc, vicepreşedintele Partidului Democrat, este candidatul propus la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Este decizia biroului politic al formațiunii care se pare că începe să facă legea la Chișinău (Detalii aici)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.