PNL: SRR funcționează ilegal

Solicităm public Birourilor Permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților să respecte decizia Curții Constituționale și puna pe ordinea de zi de urgenta investirea unui nou Consiliu de Administratie al Radioului Public pentru a scoate instituția din ilegalitate.

În momentul de față, Radioul Public funcționează de aproape 6 luni fără Consiliu de Administrație, organism menit să asigure conducerea Societății Române de Radio (SRR), alături de președinte și de colegiul director. Majoritatea parlamentară încalcă în mod grav legea si o decizie a Curtii Constitutionale. Legea 41/ 1994 (republicată și actualizată) prevede în mod clar condițiile în care Consiliul de Administratie, în cauze cu totul speciale, își poate prelungi activitatea. Numai că, în cazul de față, această procedură nu a fost îndeplinită, ceea ce demonstrează că Radioul public funcționează ilegal.

Mai mult, nu a existat nicio delegare a comisiilor de specialitate pentru a prelungi mandatul presedintelui-director general al SRR, ceea ce arată că acum SRR este condus complet ilegal!

De asemenea, atribuțiile consiliului de administrație a SRR în ceea ce privește
bugetul și fondurile de care dispune SRR, sunt aproape exclusive. În acest sens, lipsa unui consiliu de administrație a SRR blochează practic toată activitatea Radioului public deoarece, conform legii (art. 27), CA al SRR este singurul organism care aprobă bilanțul, investițiile, volumul de credite, relațiile cu alte organisme internaționale, deciziile comitetului director, precum și multe alte activități care fac în acest moment imposibilă funcționarea în condiții bune și de legalitate a SRR.Inclusiv prezentarea de rapoarte în fața Parlamentului trebuie să fie aprobată de CA al SRR. Ori neexistând un CA, practic toată activitatea instituției este pusă sub semnul ilegalității.

În luna iunie, la termen, conform calendarului, Societatea Română de Radiodifuziune trebuia să aibă un nou consiliu de administrație, investit pentru următorii patru ani. PSD nu a respectat algoritmul parlamentar și a numit, pe locurile partidelor de opoziție, reprezentanți proprii, interpretând abuziv și discreționar legislația în vigoare. Opoziția a atacat la Curtea Constituțională această hotărâre a Parlamentului și a avut câștig de cauză, astfel încât, Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului trebuiau să pună imediat în aplicare decizia Curții și să investească un nou consiliu de administrație, respectând cu strictețe algoritmul parlamentar. Însă, PSD a încălcat, iarăși, în mod grav legea și refuză să pună în aplicare o decizie a Curții Constituționale. Este un fapt fără precedent, un fapt cu consecințe penale, de care reprezentanții PSD se fac direct vinovați.

În momentul de față, doar președintele-director general al SRR controlează toată activitatea și poate decide discreționar asupra politicii editoriale.
Așadar, în plină campanie pentru alegerile prezidențiale, SRR a fost scos de sub reglementarea consiliului de administrație prin refuzul majorității parlamentare de a respecta decizia CCR și de a numi un nou consiliu de administrație. Este un fapt fără precedent în ultimii 25 de ani.
Facem, astfel, pe această cale, și un apel public la populație să privească cu
maximă atenție și circumspecție activitatea audiovizualului românesc în ultima perioadă și în prezent. Instituțiile europene vor fi informate despre acest abuz grav, menit să controleze un domeniu fundamental și sensibil, așa cum este cel al radioului public național. Disprețul PSD, a majorității parlamentare și a premierului Victor Ponta, față de o decizie a Curții Constituționale și, în fond, față de lege, nu mai are limite.
Ceea ce este mai grav în acest caz este că nici după ce Victor Ponta a pierdut
alegerile prezidențiale, PSD nu arată ca un partid care a înțeles ceva din votul
românilor în chestiuni legate de lege și stat e drept.

Radioul Public, o instituție respectabilă și un etalon al profesionalismului în
materia audiovizualului, a fost compromisă de PSD, care a târât instituția în
această situație ilegală, în care SRR funcționează fără consiliu de administrație, refuzându-se punerea în aplicare a unei decizii a Curții Constituționale a României.

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.