Povestea răpirii lui Steven Sotloff, jurnalistul decapitat de islamişti

Ghidul jurnalistului americano-israelian Steven Sotloff, decapitat jihadiştii din Siria, povesteşte momentele dramatice ale răpirii şi ale zilelor petrecute în captivitate împreună cu jurnalistul. CNN arată că acest ghid a luptat de partea grupărilor islamiste anti-Assad şi ca Barak Barfi, un prieten cunoscator de arabă al jurnalistului ucis, care acum este un fel de purtător de cuvânt al familiei lui, a refuzat să meargă în Siria în acea zi fatidică. Acum, Barfi refuză să explice de ce a luat această decizie.

Într-un interviu acordat CNN în această săptămână, Abobaker a povestit în detaliu cum el, Sotloff şi alţi trei bărbaţi înarmaţi au fost răpiţi în Siria de combatanţii Statului Islamic în august 2013. De atunci, nimeni nu a încercat să îl intervieveze pe Abobaker în legătură cu experienţa sa cu această mişcare şi captivitatea alături de Sotloff. „Nu, nimeni nu a încercat să mă contacteze şi am încercat să ajut. Nimeni nu a venit la mine să îmi pună întrebări, din partea administraţiei (americane) … Nimeni nu m-a contactat şi nu m-a întrebat despre condiţiile lor”, a declarat Abobaker.

După decapitarea lui Sotloff, Abobaker s-a frământat mereu gândidu-se la soarta prietenului său jurnalist şi, pe de altă parte, la norocul său şi al rudelor sale care au fost eliberate.

“Am fost foarte furios, iar după ce m-am liniştit mi-a părut atât de rău”, a spus Abobaker în cadrul interviului realizat in Turcia. “Am postat un mesaj pe Facebook pentru a-i spune mamei lui cât de rău îmi pare. Am făcut tot ce am putut pentru a-l salva. Îmi pare atât de rău, ca şi cum aş fi pierdut un frate”.

Abobaker acuză un gardian de la graniţa turco-siriană pentru posibila transmitere a coordonatelor lui Sotloff către un contact ISIS. CNN a contactat alţi jurnalişti care au lucrat cu Abobaker, iar ei au spus că este un ghid cu o reputaţie bună. “Cred că un grănicer a fost contactat prin staţie şi cred că le-a spus că am plecat şi că ne pot aştepta. Le-a spus ce maşină avem”, a spus Abobaker. El arata că, din precauţie, nu a luat maşina lui în Siria, ci a împrumutat una. Ghidul, jurnalistul şi bărbaţii care îi păzeau au fost răpiţi la doar 20 de minute după ce au intrat în Siria.

În momentul în care au intrat pe teritoriul sirian, ghidul l-a sunat pe Barak Barfi, care se afla într-un hotel din Turcia, pentru a-i spune că au ajuns în Siria. Barfi, care acum trece drept purtător de cuvânt al familiei lui Sotloff, a fost întrebat de ce nu a mers şi el in Siria, iar răspunsul a fost: “Nu vreau să intru în detalii”.

Jurnaliştii de la CNN s-au interesat despre trecutul lui Abobaker. Era experimentat, mai fusese cu alţi aproape 100 de jurnalişti în Siria. Îi cerea lui Sotloff 80 de dolari pe zi pentru a-i fi ghid, translator şi pentru a-i face rost de interviuri. S-a mai aflat însă că Abobaker a luptat în Siria de partea opoziţiei islamiste, împotriva regimului Assad. A făcut parte din brigada Tawheed, o grupare moderată. În februarie 2013 a fost la Alep pentru a se însura şi a petrecut alături de camarazii săi de arme.

În momentul în care membrii ISIS l-a confruntat pe Abobaker şi pe însoţitorii lui, acesta şi-a scos arma dar a văzut că erau depăşiţi numeric. „Noi eram patru oameni, iar ei 15. Nu aveam nicio şansă să ne apărăm”, a declarat el.

Ei au fost duşi la o fabrică de textile din Alep şi acolo l-a văzut Abobaker ultima dată pe Sotloff. Ostaticilor li s-a spus să închidă ochii, apoi unul dintre răpitori l-a lovit pe Sotloff cu arma. “Ştiu toate drumurile. Ştiam cât de mult înaintează, dacă fac stânga sau dreapta”, spune Abobaker. Ostaticii au fost ţinuţi în camere separate. La început, Abobaker nu ştia cine sunt răpitorii pentru că aveau accente din Maroc, Libia şi Algeria.

Pe măsură ce zilele treceau, Abobaker spune că se întreba dacă va reuşi să scape cu viaţă. “Uneori îmi spuneam că mă vor ucide, pentru că lucrez pentru străini”. Însă după 15 zile a fost eliberat, împreună cu verii săi. „M-au întrebat, ştii cine suntem, iar eu am spus da, cred că sunteţi ISIS”, a declarat Abobaker. „Şi ei au spus da, ar trebui să te ucidem. Eşti un spion şi lucrezi cu America, CIA şi FBI, dar te lăsăm acum pentru că lucrezi cu (Tawheed), pentru că am hârtii. Dar dacă mai auzim că lucrezi cu jurnalişti, te vom ucide cu siguranţă”.

Familia lui Sotloff crede că gruparea Statul Islamic le-a plătit rebelilor anti-Assad circa 50.000 de euro pentru ca aceştia să le spună când a intrat jurnalistul în ţară şi unde se află.

După eliberare, Abobaker a mai fost în Siria, unde a încercat să se intereseze de soarta lui Sotloff. A auzit astfel că acesta a fost mutat din fabrica de textile într-un centru industrial din afara Alepului, iar apoi ca ar fi fostr dus în fieful Statului Islamic din Raqqa. A trecut un an apoi şi pe internet a apărut vestea decapitării lui Sotloff. “Am trimis mesaje întregii lumi şi am spus că acesta nu este Islamul adevărat. Sunt niste mincinoşi. Am spus asta. Nu sunt musulmani”, spune Abobaker. El a spus că şi-a luat întreaga familie din Siria şi că acum locuieşte în Turcia, o ţară NATO care a anunţat SUA că nu va întreprinde misiuni de luptă împotriva Statului Islamic şi nici nu va permite folosirea în acest scop a bazelor sale aeriene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.