Premierul Ucrainei la un pas de demisie, Saakașvili se pregătește

Președintele Petro Poroșenko a cerut marți demisia premierului Ucrainei, Arseni Iațeniuk, și a procurorului general de la Kiev, Viktor Șokin, ”pentru a reface încrederea în guvernare”, transmit agențiile de presa internationale. Criza politică atinge cote înalte la Kiev însă este puțin probabil să se ajungă la alegeri anticipate. Președintele Porosenko a declarat recent, după o discuție cu șefa FMI, Christne Lagarde, că anticipatele ”nu ar face decât să adâncească criza și să înrăutățească condițiile pentru continuarea reformelor”.

În comunicatul prezidențial se arată că premierul Iațeniuk a pierdut încrederea coaliției din parlament, din care face parte și partidul președintelui Poroșenko, Blocul Poroșenko. Intervenția președintelui vine cu puțin timp înainte ca Iațeniuk să se prezinte în fața Radei Supreme de la Kiev, acolo unde guvernul este supus unui vot de neîncredere. Blocul Poroșenko a anunțat deja că va vota împotriva premierului. La fel au sugerat și partidul Iuliei Timoșenko și al primarului din Lvov, Andrii Sadovîi.

Președintele Poroșenko a cerut și demisia procurorului general al Ucrainei, Viktor Șokin, numit în funcție in 2014. Este un personaj controversat, el deținând funcții importante și în timpul regimului pro-rus al lui Viktor Ianukovici. Șokin a fost indicat de fostul ministru al Economiei, lituanianul Aivaras Abromavicius, ca o piedică în calea reformelor sistemice și a luptei împotriva corupției. De altfel, demisia lui Abromavicius din urmă cu o săptămână a fost momentul în care criza politica ucraineană a dat în clocot, în urma acuzațiilor grave formulate de fostul ministru, care au lovit nu numai în guvern, ci și în administrația prezidențială.

Decizia președintelui de a-i cere demisia procurorul general Șokin (președintele are și prerogativa de a-l demite pe acesta) vile la doar o zi după ce procurorul general-adjunct Vitali Kasko a demisionat din funcție, spunând că Parchetul General de la Kiev a devenit un focar al corupției din țară. Kasko era un procuror bine văzut de partenerii occidentali ai Ucrainei și demisia sa a fost socotită un semnal la fel de puternic ca și demisia lui Abromavicius, un semnal al Vestului că echipa de la conducerea Ucrainei trebuie urgent reformată. ”Parchetul General este acum o frână pentru justiție, un focar de corupție, un instrument de presiune politică, unul din marile obstacole în fața investițiilor străine în Ucraina”, a spus procurorul demisionar. Și spusele sale au primit apoi girul ambasadorului SUA, Geoffrey Pyatt, care l-a numit pe Kasko ”un campion al schimbării”. Devenea limpede că președintele Porosenko trebuie să înceapă schimbările. Mai adăugăm că demisia lui Șokin a fost solicitată într-un mod extrem de dur de ambasadorul SUA, într-o postare pe Twitter, în septembrie 2015, dupa ce chiar vicepresedintele SUA Joe Biden a criticat ritmul reformelor din Ucraina. Pe de altă parte, Hunter Biden, fiul vicepreședintelui american, a început să se implice în afacerile din domeniul energiei din Ucraina, alături de o serie de oligarhi și de fostul președinte polonez Aleksnder Kwasniewski.

În cazul unui vot în Rada Supremă, sunt puține șanse pentru guvernul Iateniuk. Votul de neîncredere nu ar face decât să ducă la îndeplinire o decizie politică care putea fi luată în luna decembrie, când în Rada Supremă s-au înregistrat violențe, unul dintre deputații Blocului Poroșenko, încercând să-l îndepărteze cu forța pe Iațeniuk de la tribuna de unde prezenta realizările cabinetului său.

Partidul premierului deține în parlament doar 81 de deputați și este atât de prost cotat în sondaje încât nici nu s-a prezentat la alegerile regionale din 2014.

Soarta guvernului Iațeniuk pare pecetluita. Însă cine va fi următorul premier, cine va fi noul procuror general și cine sunt cei care vor decide numirea lor. Cărțile par făcute în acest moment de președintele Poroșenko și de partidul său. Însă Poroșenko însuși pare la fel de murdarit de afacerile corupte ca și premierul. Este un oligarh care a promis că va renunța la afacerile sale din industria alimentară care i-au adus o avere de miliarde de dolari, însă Poroșenko nu a mișcat un deget în acest sens de când se află la conducerea tarii. Un asociat al sau în cadrul imperiului Roshen, Ihor Kononenko, este considerat trăgătorul de sfori din partidul prezidențial și unul dintre oamenii care influențează decisiv procesul politic din țară. Președintele Petro Poroșenko pare în acest moment politicianul care vrea să redea încrederea oamenilor în partide și guvern, însă un sondaj recent arată că 70% dintre ucraineni își doresc ca Poroșenko însuși să demisioneze.

Însă cine ar putea fi noul premier, ”campionul” de care Ucraina are nevoie? Potrivit unor surse din partidul prezidențial, sunt vehiculate trei nume.

Unul este Volodimir Hroisman – un politician și afacerist de 38 de ani de origine evreiască, care a fost vicepremier în guvernul Iațeniuk și ministru pentru Dezvoltare Regională. Acum este președinte al Radei Supreme, din partea Blocului Poroșenko.

Al doilea este Oleksandr Turcinov, fost presedinte al Radei Supreme și președinte interimar al Ucrainei și acum secretar al Consiliului Național pentru Securitate. Face parte din grupul politico-oligarhic din Dniepropetrovsk, acolo unde și-a început cariera politică în perioada sovietică, unde a colaborat cu actualul oligarh Srghei Tihipko, după care a ajuns consilier al președintelui Leonid Kucima. În 2005 a devenit primul director civil al serviciului de informații ucrainean, SBU.

Al treilea nume vehiculat pentru funcția de prim-ministru al Ucrainei nu are nevoie de nicio prezentare. Este Mihail Saakasvili, fostul președinte al Georgiei și actual guvernator, cu pașaport ucrainean, al regiunii Odessa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.