Prima moschee exclusiv a femeilor inaugurată într-o țară europeană. Cine este imam

În prima moschee condusă de femei dintr-o țară scandinavă, la Copenhaga, s-a ținut vineri prima rugăciune interzisă bărbaților.Circa 60 de femei, dintre care doar jumătate musulmane, au asistat la predica imamului de sex feminin Saliha Marie Fetteh, scrie Agerpres.

Proiectul „feminismului islamic” a fost gândit de fondatoarele sale ca o modalitate de luptă împotriva islamofobiei. Moscheea Mariam, deschisă acum șase luni într-un apartament de pe o stradă comercială din capitala daneză, este menită să demonstreze femeilor că pot „lua puterea”, a declarat Sherin Khankan, una dintre fondatoare, care în prezent se pregătește pentru a deveni și ea imam.

Intenția inițială a fost ca moscheea să permită femeilor imam să se roage în fața unei asistențe mixte, dar ulterior ideea a fost reconsiderată. „S-a dovedit că majoritatea comunității dorește o rugăciune de vineri exclusiv pentru femei”, a explicat Sherin Khankan, agenției AFP. Ea s-a născut în Danemarca, mama ei este finlandeză, iar tatăl ei — sirian.

Proiectul a suscitat și critici pentru că nu merge destul de departe pe linia promovării femeilor. Juristul danez de origine siriană Nasser Khader consideră „insuficientă” decizia de a nu permite femeilor să se roage în fața unei asistențe mixte într-o țară ca Danemarca, recunoscută pentru deschiderea față de egalitatea între sexe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.