Primarul George Scripcaru, REȚINUT de DNA Brașov

Procurorii DNA au facut luni 20 de percheziții în județul Brașov, printre care Primăria Brașov și domiciliul primarului George Scripcaru.

ACTUALIZARE: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus – conform unui comunicat de presă publicat pe pagina Internet a structurii centrale a acestei direcţii, la orele 21.08 – „efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 29.06.2015 ora 18:40 până la data de 30.06.2015, ora 18:40, a suspectului SCRIPCARU GEORGE, primar al municipiului Brașov, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni),
– luare de mită.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora:
În perioada 2010-2012, suspectul Scripcaru George, în calitate de primar al Municipiului Brașov, în baza unei înțelegeri prealabile cu alte persoane, a acționat și a determinat funcționari din cadrul Primăriei Brașov/ Consiliului Local Brașov și angajați din cadrul SC Cet SA și SC Tetkron SRL să-și exercite defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/ convenții cu o societate comercială, urmărind obținerea pentru această firmă și persoanele care o administrau de foloase necuvenite (sume de bani și bunuri din patrimoniul societăților deținute de Municipiul Brașov).
De asemenea, ca urmare a înțelegerii prealabile cu administratorul unei alte societăți comerciale, a atribuit firmei controlate de acesta un contract de lucrări (deși societatea nu avea experiență în domeniu), iar ulterior a dispus decontarea unor lucrări neefectuate.
O parte din banii obținuți în mod injust au fost utilizați, din dispoziția sa, pentru achiziționarea de materiale electorale în campania pentru alegerile locale din anul 2012. Pentru acoperirea acestor fapte, suspectul Scripcaru George a dat dispoziții să se post-constituie înscrisuri și ulterior a solicitat Consiliului de Administrație al SC Tetkron SRL ”să găsească vinovați” pentru decontările nelegale, indicând chiar trei angajați, deși cunoștea situația reală a acestor operațiuni financiare. Ulterior, funcționarii respectivi s-au conformat, în sensul că au constituit comisia de disciplină pentru cercetarea acelor persoane.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Suspectului Scripcaru George i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat la data de 30 iunie 2015, la Tribunalul Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

ACTUALIZARE: Luni seara, DNA Brașov a anunțat, conform Antena 3, că a decis reținerea pentru 24 de ore a lui Scripcaru. Structura centrală a DNA nu emisese încă, la orele 19.20, un comunicat de presă în acest sens.

Update: Primarul Scripcaru a fost dus luni cu duba la sediul DNA. Acesta este suspectat de abuz în serviciu într-un dosar cu un prejudiciu de un 1 milion de euro.

Întrebat de jurnaliști dacă poate fi reținut, acesta a declarat, potrivit B1.ro, că se poate întâmpla oricui.

Update: Edilul municipiului Brașov, George Scripcaru, a fost prezent la perchezițiile de la sediul Primăriei, urmând ca la finalul acestora să fie dus la Direcția națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov, pentru audieri.

Anchetatorii efectuează percheziții la sediul primăriei, biroul utilizat de George Scripcaru, cel al șefului Serviciului Investiții și al directorului executiv adjunct al Direcției Tehnice, precum și la domiciliul edilului și sediile mai multor firme, printre care și la SC RadioTeleviziunea Transilvania SRL, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Primarul George Scripcaru (PNL) este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu încheierea încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare de energie termică. Scripcaru ar fi făcut demersuri de favorizare a unei firme pe piața energiei prin devalizarea SC CET SA Brașov, societate deținută de UAT Brașov, fiind creat un prejudiciu de peste un milion euro.

Conform surselor citate, DNA face cercetări cu privire la abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Brașov sau SC Tetkron SRL, societăți deținute de UAT Municipiul Brașov cu SC Bepco SRL Ghimbav, controlată de Simina Costan, Călin Filimon Costan și Mihai David (fost director Hidroelectrica SA). Procurorii susțin că prin acestea s-ar fi urmărit devalizarea celor două societăți și scoaterea lor de pe piața energiei în favoarea Bepco, producând un prejudiciu de peste un milion de euro în patrimoniu bugetului local.

Sursele au arătat că, în perioada 2010-2011, în scopul obținerii de foloase necuvenite de către Bepco, în baza unor înțelegeri prealabile între reprezentanții firmei private, primarul Brașovului ar fi determinat AGA CET SA și persoane din conducerea societății să încheie contracte de vânzare-cumpărare având ca obiect energie termică sau active subevaluate sau să cedeze cu titlu gratuit active aparținând CET SA, prejudiciind astfel patrimoniul acesteia.

În acest scop s-a încheiat un contract pe 15 ani pentru vânzarea-cumpărarea de energie termică livrată din centralele electrice de cogenerare în vederea furnizării acesteia consumatorilor de energie termică racordați la CET Brașov.

Aceleași surse au explicat că tot în scopul promovării intereselor Bepco, din dispoziția primarului Scripcaru, în mai 2010, directorul CET SA a emis avizul tehnic prin care s-a aprobat racordarea respectivei firme la rețeaua electrică și prin care se ceda cu titlu gratuit o parte de 19,67 MW din cota de 50 MW aprobată pentru producere de ANRE.

Procurorii fac investigații și privind achiziționarea de energie termică peste necesarul vândut populației din Brașov, pentru favorizarea unei firme, care ulterior ar fi fost „plimbată pe rețea sau evacuată”, fiind cauzat un prejudiciul de aproximativ 26 milioane lei, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Ulterior, mai susțin sursele citate, prin Hotărârea AGA CET s-a aprobat punerea la dispoziția Bepco a mijloacelor fixe, utilajelor, conexiunilor cuprinse necesare producerii energiei termice aflate în proprietatea acesteia pe considerentul că nu ar mai fi fost folosite în activitatea curentă și aceste bunuri reprezintă un accesoriu față de contractul de furnizare.

DNA precizează într-un comunicat transmis luni dimineață că procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Brașov, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2010-2015.

„În cursul zilei de 29 iunie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 20 locații situate în județul Brașov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, se mai menționează în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.