Programatorii cu liceu scapă de plata impozitului

Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a declarat la începutul ședinței de Guvern că instituția pe care o conduce lucrează la finalizarea unui ordin care va stipula scutirea de la impozitul pe venit pentru programatorii IT care au doar studii medii.

„Conform programului de guvernare, avem pentru trimestrul III prevăzută finalizarea ordinului pentru extinderea acestei facilități și pentru studii medii, dar și pentru alte modele de afaceri. Prin urmare, vă aducem la cunoștință că împreună cu celelalte ministere vom adopta ordinul pentru repararea acestei erori cât mai curând, sperăm noi în această lună, și până în luna august să avem și ordinul privind extinderea cu aplicare de la 1 ianuarie 2018″, a spus Jianu. Acesta a ținut să precizeze că Executivul anterior a exclus programatorii din sectorul outsourcing de la scutirea impozitului pe venit. În luna decembrie anul trecut Guvernul anterior a dat un ordin care să faciliteze accesul la această facilitate pentru start-up-uri însă prin adăugarea unei sintagme de tip programe finale sau componente ale unor programe finale, au exclus complet piața de outsourcing, deci toată industria de outsourcing IT din România, care este de fapt cea mai mare parte din acest sector IT, nu mai beneficiază de această scutire. Începând cu luna ianuarie am primit din partea asociațiilor patronale și a companiilor numeroase sesizări cu privire la acest aspect, am analizat solicitările lor, am colaborat cu celelalte ministere și suntem în momentul de față într-o etapă finală privind elaborarea unui ordin care să corecteze această problemă și să permită în continuare această scutire pentru companiile de outsourcing, adică software la comandă”, a declarat Jianu.

Marți, 7 martie, Jianu a afirmat că dorește să construiască un cloud guvernamental care să centralizeze toată infrastructura și aplicațiile IT ale statului. „Problema în momentul de faţă în administraţia publică este că salariile pentru zona IT sunt mici, oamenii sunt foarte puţini, sistemele IT sunt foarte costisitoare şi descentralizate – fiecare instituţie are serverele şi sistemele ei – şi atunci costurile de întreţinere şi operare sunt foarte mari”, a spus acesta.Pentru rezolvarea acestor neajunsuri, Jianu a propus crearea în parteneriat public-privat a unei infrastructuri de tip cloud care să centralizeze toate serverele şi sistemele IT pe care Guvernul le foloseşte pentru a interacţiona cu cetăţenii şi a furniza servicii publice.costurile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.