„Putin are creierul altfel construit. E un mic Ivan cel Groaznic”

Cunsocutul actor şi cântăreţ din URSS Vahtang Kikabidze a vorbit într-un interviu acordat agenţiei ucrainene UNIAN, preluat de Timpul.md, despre politică, Putin şi despre modul în care trebuie tratată agresiunea rusă din Ucraina.

Credeţi că în Rusia sunt hărţuiţi cei care nu sunt de acord cu politică Kremlinului?

În Rusia, oamenii care locuiesc acolo sunt nevinovaţi. Problema e Kremlinul. Aşa a fost întotdeauna, pus pe cucerire. Oamenii se tem să rostească un cuvânt. Cum să se ajungă la astfel de mizerii? Dar există o justiţie supremă. Atacul Kremlinului asupra celor slabi, asupra unei alte ţări ortodoxe… Dumnezeu îl va pedepsi pe el (Vladimir Putin). Va sfârşi urat. Pentru că dacă oamenii din Rusia se vor răscula, din gaură de şarpe îl vor scoate. Ei nu iartă uşor.

Credeţi că Rusia nu a atins masă critică că oameni să riposteze?

Oamenilor le este frică. Cu toţii am trăit rău în Uniunea Sovietică. Şi nu mai puteam scapă din asta. Dar ce se întâmplă în Rusia, în opinia mea, este ceva ciudat. Iată, ieri au arătat poze cu Putin şi s-a spus că sunt de ieri, când de fapt sunt poze mai vechi, da acum câţiva ani … Ei bine, minciuna demnitarilor din Rusia a devenit aproape politică oficială … Acest lucru a existat şi înainte. De exemplu, atunci când Lavrov (ministrul de externe rus), apropo, este armean din Tbilisi, a declarat oficial că Georgia a declarat război Rusiei. Păi toţi oamenii din Georgia încap într-un cartier din Moscova! Şi toţi ascultau cu gravitate… Ce vrea el (Putin), eu nu pot să înţeleg. Are de toate. Are pământ, are petrol, gaz, naţiune educată, literatură bună. Totul! Vrea Uniunea Sovietică înapoi? Păi tot ei au distrus-o. Oamenii sunt nevinovaţi. Aşa cum arată experienţă tristă a Ucrainei, pentru a recrea Uniunea Sovietică, lui Vladimir Putin Rusia nu îi este suficientă … Dacă va amintiţi, înainte principalii inamici erau estonieni, dar i-au lăsat în pace, apoi, brusc – Georgia. Acum Ucraina … Am fost foarte supărat când s-a întâmplat în Crimeea. Tatăl meu a fost jurnalist, de aceea nu a fost luat pe front. Dar el a insistat să meargă. Îi spunea mamei mele că îi era ruşine să meargă pe stradă, şi a plecat în 1942, a murit în Kerci (Crimeea). El a mers să lupte pentru patrie şi a murit pentru patrie. Dar ce patrie este ţara care vrea să te strivească? Când am văzut tancuri în Georgia, am înlemnit, nu îmi venea să cred. În acea zi am plecat de la Batumi, după 20 de km mă sună fiica mea, îmi spune: „Întoarce-te, au început să bombardeze …” Cred că Kremlinul o face voit, agită toate ţările. Statele baltice le-a agitat, Ucraina, Georgia. Dacă te uiţi la televizor, am impresia că suntem în mod evident pregătiţi pentru „cizma rusească”.

Credeţi că vor continua anexările?

Anexarea continuă şi e ceva serios. Şi are loc că şi cum nimic nu se întâmplă. De exemplu, la 35 km de Tbilisi este un mic oraş Gori, unde s-a născut Stalin. După 2008 acolo s-a ridicat o îngrădire „de frontieră”. Dar în fiecare dimineaţă, această „frontieră” se mută un pic pe teritoriul georgian. Cei care guvernează acum în Georgia au banii în Rusia. Probabil, că au fost chemaţi şi li s-a spus: „mergeţi şi stricaţi tot ce se poate strică”. Prin urmare, încearcă să-i divizeze pe georgieni. Pentru că Europa să spună: „în primul rând rezolvaţi-va problemele şi apoi veniţi la noi”.

Şi ce se poate face în această situaţie?

O mare putere este acum nouă generaţie. În Georgia, tinerii sunt foarte critici cu puterea. Pe vremea lui Mişa (ex-preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili) au început să ne aducă educatori din întreagă lume. La început nu am înţeles, şi apoi, dintr-o dată, toţi copiii noştri vorbeau limba engleză. Pretutindeni! Acum, din păcate, guvernul a încetat aceste lucruri, dar tinerii deja sunt diferiţi.

În ultimii ani, mulţi georgieni au fost angajaţi de autorităţile ucrainene. Ce părere aveţi despre asta?

Acum aveţi o echipa bună. Cred că vor face treaba serioasă. În Ucraina corupţia a fost mereu foarte mare. Ce fac acum este bine. Doar oamenii, ucrainenii, trebuie să aibă răbdare. Georgia este o ţară mică, aşa că a fost mai uşor cu corupţia. De exemplu, m-am trezit într-o dimineaţă şi toţi poliţiştii rutieri au dispărut de pe stradă. Nu am înţeles ce se întâmplă. După două luni, din noua academie de poliţie rutieră au venit alţi poliţişti. Băieţi tineri, înalţi, fără burţi, vorbitori de limbi străine … Schimbarea a fost foarte vizibilă. Oamenilor nu le venea să creadă. De aceea, eu sunt un optimist şi cred că şi voi, de asemenea, veţi reuşi. Din păcate, în afară de reformele dureroase, lucrurile sunt complicate de conflictul în desfăşurare în partea de est a Ucrainei … Da, totul a fost regizat … Noi încercăm să negociem … Cu cine, cu ăsta (Putin)? Eu nu-l cred. Cât timp va fi în viaţă, nimic bun nu va fi. El are creierul altfel construit. Este un mic Ivan cel Groaznic. Dar şmecheria este că Ucraina nu este o ţară mică şi nu poţi să te porţi aşa cu o ţară mare. Dacă o să va ridicaţi militar, nimeni nu va putea să va mai facă nimic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.