Ramadan, Euro 2016, Wimbledon – o combinaţie explozivă?

Luni, 6 iunie 1437 de la Hegira, a început Rrmadanul, luna sfântă a musulmanilor. În Europa, ramadanul se suprapune perfect cu turneul final al Campionatului European de Fotbal şi cu turneul de tenis de la Wimbledon. Se mai adaugă, în Franţa, şi perioada bacalaureatului.

Islamul este a doua cea mai răspândită religie din Franţa şi estimările citate de Le Monde arată că 70-80% dintre musulmanii din Franţa vor posti în această lună de la primele raze ale soarelui şi până la apus.

Având în vedere aceste evenimente importante care se suprapun, tot mai multe publicaţii atrag atenţia asupra riscului crescut al atentatelor teroriste. Departamentul de Stat al SUA şi-a anunţat deja cetăţenii aflaţi peste hotare că în Franţa există un risc mare pentru comiterea unor atentate în timpul Campionatului European de Fotbal. Se adaugă informaţii îngrijorătoare venite din Ucraina, acolo unde a fost reţinut un francez care dorea să comită 15 atentate Franţa în timpul Campionatului.

O serie de informaţii, diseminate de Russia Today, arată că din 3.500 de persoane angajate pentru a asigura paza la evenimentul sportiv din Franţa, 82 se regaseau pe celor supravegheaţi de serviciile de informaţii pentru presupuse legături cu grupări teroriste. În total, autorităţile vor mobiliza 90.000 de oameni pentru a asigura securitatea pe stadioane şi în alte zone aglomerate. Preşedintele Francois Hollande nu a putut să excludă posibilitatea comiterii unor atentate în Franţa în această perioadă.

Contribuie la acest riscul crescut şi declaratiile venite din partea extremei drepte din Franţa – Frontul Naţional. Chiar şi într-o perioadă în care partidul încearcă să lucreze la propria imagine, o consilieră regională a FN a postat pe Twitter un mesaj în care îi critică pe cei care le urează musulmanilor “ramadan fericit”. Consiliera îi numeşte pe aceştia din urmă “colaboraţionişti”.

Contactat de presă, consiliera FN a explicat că a vrut să “sublinieze exasperarea unei populaţii – francezii”. “Este o inegalitate de tratament, îi luaă pe francezi ostatici şi ei văd asta. Făceam nişte cursuri la Lyon şi am vasut acolo un panou care ne ura “Ramadan Fericit”. Tot aştempăm să ni ureze şi “Crăciun Fericit” sau “Paşte Fericit”. În ce priveşte folosirea cuvântului “colaboraţionist”, consiliera spune: “Nu vreau să intru într-o polemică despre cuvinte, pentru că sunt multe cuvinte pe care statul ne-a interzis să le folosim”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.