Război în mediul virtual: StopIslam versus StopIgnoranţă

Politicieni, jurnalişti, mari puteri rivale, trolli încearcă să marcheze puncte pe frontul reţelelor de socailizare pe seama tragediei de la Bruxelles.

Lipsesc amănunte despre atentatele de la Bruxelles, despre atacatori şi complici, însă întreaga lume comentează evenimente de pe 22 martie pe reţelele de socializare. Presa trece în revista cele mai populare teme ale acestei zile în mediul online într-un mod diferit.

Site-urile ruse de limbă engleză şi franceză scot în prim-plan opiniile anti-islam, în timp ce ziarele occidentale le subliniază deopotrivă şi pe cele ce îndeamnă la apropiere si cooperare.

În doar câteva ore, hashtag-ul #StopIslam a devenit unul dintre cele mai folosite pe Twitter. “#StopIslam, nu va fi pace în lumea occidentală până când nu dispare islamul”; “Musulmanii folosesc Twitter-ul pentru a-şi apăra cultul morţii”; “#StopIslam, #IslamulEProblema, #InterziceţiSharia”; #Opriti inflitrarea islamică în şcolile publice, tribunale, interziceti islamul”, “Islamul nu-şi are locul în ţările creştine, #StopIslam” sunt cateva dintre mesajele care au circulat pe Twitter, publicate de Russia Today.

“Voi vorbi mereu despre adevărul islamului, devii musulman sau mori, este simplu. Vom încerca să vă ucidem, voi veţi încerca să ne opriţi şi va fi doar un învingător. Nu există musulman moderat, ci doar falsul musulman, care nu are curaj. Adevăraţii musulmani covertesc alţi oameni sau îi ucid.Vom avea un califat imediat ce vom încheia conturile in Orientul Mijlociu şi vom porni marşul spre Europa. Ştiţi câţi luptători trimitem in Europa cu “refugiaţii”? Deja a început, aşa că pregătiţi-vă”, scrie pe Twitter un Hassan Hakani, o postare preluată de Russia Today.

Site-ul rus de limbă engleză prezinta şi mesajele moderate ce circula pe Twitter: “Circa 0,00006625% din populaţia musulmană sunt “extremişti”. #StopIslam? Mai degrabă #StopIgnoranţa şi puneţi mâna pe carte”; “Hashtagul #StopIslam ar trebui mai degraba să fie #StopIgnoranta, terorismul nu are religie”; “De ce naiba #StopIslam este în trend? Tocmai genul acesta de ostracizare îi face pe tineri să se radicalizeze”; “#StopIslam este un hashtag jalnic. Terorismul nu face parte din islam. Învătaţi”.

Presa occidentală subliniaza că, pe langa hashtagul #StopIslam sunt foarte comentate hashtaguri precum #Brussels, #PrayForBelgium sau #JeSuisBruxelles.

Formatori de opinie şi politicieni din Europa şi America au incercat să profite de tragedia de la Bruxelles pentru a-şi promova mai bine mesajul, plecând de la logica UE=imigranţi, imigranţi=musulmani, musulmani=terorişti. Şi astfel a luat naştere mesajul unor ziarişti de la la The Telegraph care militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE: “Bruxelles, capitala de facto a UE, este şi capitala jihadistă a Europei. Iar cei care vor să rămânem mai spun că am fi mai în siguranţă în UE!”.

O cunoscută prezentatoare TV din Marea Britanie postează urmatorul mesaj: “Merkel şi tagma ei au aruncat Bruxellesul în aer. Deschiderea frontierelor ar însemna deschiderea sezonului pentru ISIS. Toţi cei care aţi spus că refugiaţii sunt bineveniţi, care aţi spus ‘lăsaţi-i să vină’ sunt vinovaţi pentru ce s-a întâmplat la Bruxelles. Şi înca nu îşi dau seama”.

La polul opus se situează Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei şi lider al grupului ALDE din Parlamentul European. “Sunt marcat de atacurile laşe de la Bruxelles. Gândurile mele se îndreaptă spre victime şi spre familiile lor. Terorismul nu trebuie să câştige. După Madrid, Londra, Paris şi astăzi Bruxelles, este timpul ca Europa să fie unită. Nu trebuie să trăim cu teamă, ci să lucrăm împreuna şi să ne unim pentru a lupta cu terorismul”, a scris Verhofstadt pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.