Război între Pentagon și CIA pe frontul din Siria

Milițiile siriene înarmate de diferite entități ale mașinii de război americane au început să lupte una împotriva celeilalte în zona dintre orașul asediat Alep și granita cu Turcia, demonstrând cât de puțin controlează CIA și Pentagonul gruparile pe care le-au antrenat și le-au finanțat în decursul războiului civil ce durează de cinci ani.

Potrivit Los Angeles Times, lideri ai rebelilor din Siria și oficiali americani au confirmat că la începutul acestui an s-au intensificat confruntările dintre milițiile sprijinte de CIA și cele susținute de Pentagon, în special în zona disputată de la nord de Alep.

CIA versus Pentagon

Strategia americană a fost dezastruoasă, pentru că, în timp ce CIA susține unități rebele, Pentagonul susține milițiile kurde, iar peste toate acestea decidenții politici de la Casa Alba au decis să-i susțină pe omologii lor turci să ocupe teritoriul sirian de peste graniță. Această strategie și această lipsă de coordonare a aprins și mai mult tensiunile din Siria. Pentagonul a susținut, fie și indirect iredentismul kurd, visul kurzilor de a avea un stat, iar aceasta a stârnit temeri mari într-o țară aliata a SUA – Turcia. Și în acest fel, lupta orgoliilor dintre ofițerii CIA și cei de la Pentagon a făcut ca pacea la care au ajuns Turcia și PKK în 2102 să fie acum de domeniul trecutului.

Asemenea lupte ”fratricide” au avut loc în februarie 2016, când o miliție susținută de CIA (Cavalerii Dreptății) a fost alungată din orașul Marea, din apropiere de Alep, de către o miliție sprijinită de Armata SUA (Forțele Democratice Siriene). ”Vom lupta împotriva oricărei facțiuni care ne atacă, indiferent de cine es susținută”, declară unul dintre luptătorii din miliția susținută de CIA, scrie LA Times.

”Este un război complicat și cu mai multe fațete, iar opțiunile noastre sunt foarte limitate”, spune un oficial american. ”Știm că ne trebuie niște parteneri pe teren. Nu putem învinge ISIS dacă nu avem acest element al ecuației și de aceea încercăm să păstrăm aceste relații”. De fapt, este un război cu sute de fațete, căci la aceste cote se ridică numărul de miliții și grupări care luptă în Siria.

O lipsă gravă de coordonare

Relațiile au fost însă create și menținute separat de spionajul american și de armată. În 2015, Pentagonul a ajutat la înființarea Forțelor Democratice Siriene, o grupare compusă în mare parte din kurzi, cărora li s-au alăturat și alte etnii, astfel încât această inițiativă americana să nu ”supere” Turcia. Aceste forțe formate în mare parte din Unitățile Populare de Protecție ale kurzilor (YPG) au primit arme și provizii parașutate de armata americană.

Între timp, CIA a operat din Turcia pentru a oferi anumitor facțiuni rebele rachete antitanc care proveneau din arsenalul Arabiei Saudite. Inițial facțiunile susținute de CIA și de Pentagon au luptat în zone aflate la distanță în Siria, însă treptat fronturile s-au apropiat și s-au suprapus în Alep.

În ciuda tuturor erorilor comise de administrația Obama, criza dintre Turcia și kurzi era predictibilă. Însă Washingtonul nu pare să se fi pregătit nici pentru acest scenariu. Intervenția Rusiei în războiul din Siria a fost și ea predictibila, la fel si faptul ca Moscova va bombarda nu numai pozițiile ISIS, ci si pe cele ale milițiilor susținute de SUA. Din nou, Washingtonul nu a avut preagătit un răspuns și s-a ajuns până la situația în care Rusia și SUA susțin deopotrivă că purtătorul de cuvânt al Statului Islamic a fost ucis într-un bombardament executat de forțele ruse, respectiv americane.

Mlaștina siriană

Pe scurt, războiul din Siria arată astfel. Turcia a început să atace, cu ”binecuvântarea” SUA pozițiile ISIS, în ciuda faptului că Ankara a fost acuzată de mai mulți ani că ajută această grupare jihadistă. Pe de altă parte, Turcia lupta împotriva forțelor kurde, în ciuda faptului că milițiile kurde luptă împotriva ISIS, inamic declarat al Turciei. În același timp, SUA îi sprijină pe kurzii sirieni, chiar dacă aceștia sunt inamicii declarați ai Turciei, aliatul principal NATO din regiune. În urmă cu câteva zile, liderul Partidului Uniunea Democratică a Kurzilor (umbrela politică a milițiilor YPG) a declarat că Turcia face parte din categoria ”Frontul al-Nusra și alți jihadiști” care sprijină Statul Islamic.

Rusia i-a inarmat pe kurzii sirieni după incidentul din urmă cu un an, când armata turcă a doborât un avion militar rusesc. La rândul lor, după un armistițiu de durată, milițiile kurde au început să atace trupele loialiste din Siria, ajungând astfel să folosească armele din Rusia împotriva principalului aliat al Moscovei. Moscova declara că bombardează pozițiile ISIS, însă în realitate lovește în plin în facțiunile sprijinite de SUA.

SUA susțin ca sprijină militanții laici din Siria, însă susțin de fapt și grupări sunnite radicale împotriva regimului alawit (sectă a siismului) de la Damasc, care e susținut de Iranul șiit și gruparea libaneză Hezbollah.

În Irakul vecin situația este la polul opus. Aici puterile occidentale susțin un guvern șiit împotriva insurgenților sunniți, fiind practic aliate ale Iranului.

O altă situație și alte alianțe dacă e să ne referim strict la frontul din Alep. Aici rebelii așa-zis moderați susținuți de SUA luptă împreună cu Frontul al-Nusra (până de curând o filială a al-Qaeda, adică inamicul declarat al SUA). Qatarul și Arabia Saudita sunt acuzate că au sprijinit Frontul al-Nusra, în ciuda alianței pe care o au cu SUA. Monarhiile din Golf au fost acuzate și că au susținut si gruparea Stat Islamic, însă neaă vehement acest lucru.

Pentru ca haosul și confuzia ce domnesc în Siria să fie perfecte, regimul Assad, care a declarat război Statului Islamic, este acuzat că a cumpărat petrol chiar de la această grupare teroristă.

Nu este de mirare că, pe acest fond, o grupare de câteva mii de huligani, mulți ”radicalizați” în inchisorile din statele europene unde ispășeau pedepse pentru infracțiuni de drept comun, a ajuns să dinamiteze statul irakian și pe cel sirian. Gruparea Stat Islamic este în corzi în acest moment, ”capitalele” sale din Siria și Irak (Raqqa, respectiv Mosul) urmând să fie asediate de coalițiile puse la cale de SUA și Rusia. Însă vreme de ani de zile, aceasta oaste de strânsură cu vagi și eronate cunoștințe despre islam a fost țapul ispășitor pentru erorile uriașe comise de liderii politici occidentali și din Orientul Mijlociu, iar pentru Rusia ISIS a fost pretextul perfect pentru reafirmarea puterii în regiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.