Răzvan Mazilu, invitat la „Round Table Bucureşti”

Din 22 septembrie, publicul bucureştean va avea prilejul să participe la o serie de 8 întâlniri cu artişti români care s-au făcut remarcaţi de-a lungul timpului pe marile scene internaţionale. Concepute sub forma unor spectacole–conferinţă, evenimentele se vor desfăşura sub titlul Round Table şi vor avea loc în spaţiul primitor al Studioului de Operă şi Multimedia al Universităţii Naţionale de Muzică. În calitate de moderator va fi reputatul muzicolog Valentina Sandu-Dediu.

Parcursul profesional, dar şi personal al oricărui om de cultură este inevitabil influenţat de mediul în care a ales să creeze. Prin proiectul Round Table Bucureşti, organizatorii îşi propun să descopere în ce măsură efervescentul spaţiu cultural al Capitalei a influenţat drumul unor personalităţi care şi-au ales Bucureştiul ca decor al activităţii lor artistice.

În fiecare marţi seară, pe durata a 90 de minute, moderatorul îşi va provoca invitaţii la o discuţie deschisă, relaxată, despre amprenta pe care oraşul şi-a pus-o asupra lor ca artişti, ca oameni, despre cum vedeau Capitala atunci când erau la început de drum şi cum o percep acum, când drumurile lor străbat capitale din întreaga lume, ori despre şansele sau deziluziile pe care le-au trăit aici, de-a lungul timpului. Parcursul acestui itinerar prin Bucureştiul personal al fiecărui artist invitat va fi presărat cu momente artistice de cea mai bună calitate – oferite de protagoniştii spectacolelor sau de către invitaţii acestora.

„Ne pregătim să vă întâmpinăm cu poveşti fascinante despre Bucureştiul artistic actual, săptămână de săptămână, imediat ce se va încheia Festivalul George Enescu. Promitem să prelungim bucuria muzicii şi să păstrăm sărbătoarea acestor zile”, mărturisea prof. Valentina Sandu-Dediu.

Valentina Sandu-Dediu

Valentina Sandu-Dediu a absolvit în 1990 muzicologia la actuala Universitate Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a rămas din 1993 să predea istoria muzicii, muzicologie şi stilistică. Este autoarea a peste 30 de studii şi 300 de articole, a câtorva serii de emisiuni radiofonice, a semnat zece volume publicate în România şi Germania (vezi Rumänische Musik nach 1944, Pfau Verlag, Saarbrücken, 2006; Alegeri, atitudini, afecte. Despre stil şi retorică în muzică, Bucureşti, Ed. Didactică şi Pedagogică, 2010; Octave paralele, Bucureşti, Humanitas, 2014).

O altă latură a activităţii sale se concentrează pe apariţii concertistice şi înregistrări, în calitate de pianistă în ansambluri camerale (CD-uri editate în România cu Aurelian Octav Popa, în Germania / Neos cu Dan Dediu, şi în Boston / Albany cu Ray Jackendoff). Valentina Sandu-Dediu a fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, actualmente ocupă poziţia de profesor la Universitatea de Muzică şi pe cea de rector la New Europe College, Bucureşti. În 2008 a primit Premiul acordat de Peregrinus-Stiftung, Academia de Ştiinţe Berlin-Brandenburg.

La finalul fiecărei întâlniri, artistul invitat va realiza o hartă a Bucureştiului pe care el însuşi a completat-o încet-încet, cu amintiri, în timpul celor 90 de minute acordate, într-un drum simbolic.

De ce Round Table Bucureşti? Pentru că mediul de întâlnire al acestor evenimente îşi propune să fie unul prietenos, plăcut, fără colţuri şi fără ascunzişuri, unde nimeni nu stă în capul mesei.

Participarea la eveniment se va face în baza unei invitaţii.

Round Table Bucureşti este un proiect al Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural finanţat în cadrul programului cultural „EŞTI BUCUREŞTI” oferit de ArCuB.

Marţi, 22 septembrie 2015, de la ora 19.00, va debuta seria celor 8 spectacole – conferinţă Round Table Bucureşti, moderate de Valentina Sandu-Dediu.

Invitatul primei ediţii Round Table va fi Răzvan Mazilu, actor – dansator şi coregraf român, remarcat în numeroase spectacole pe scene internaţionale. „Un aristocrat al dansului”, după cum l-a numit presa de specialitate, Răzvan Mazilu este primul dansator român protagonist într-un one-man show (Jocul de-a Shakespeare, 1997, Teatrul Naţional din Bucureşti) şi, totodată, primul realizator al unui spectacol de teatru–dans în România, o reuşită majoră pentru un student (Dama cu camelii, 1995, Teatrul Naţional din Bucureşti).

De-a lungul timpului, Răzvan Mazilu a susţinut spectacole în turnee de succes în ţări precum: Franţa, Italia, Israel, Elveţia, Japonia, Rusia, Grecia, Egipt, Slovacia, Ungaria, Danemarca, Germania, Belgia, Cehia, Spania, China.

Portretul lui Dorian Gray (premiera în 2004) este imagine, viziune, culoare şi parfumuri. O incursiune hedonistă şi adâncă în sufletul uman. Un adevărat regal pentru iubitorii de artă”. (Daily News, 2004)

La evenimentul de marţi, publicul spectator va avea prilejul de a-l asculta pe Răzvan Mazilu povestind despre parcursul său în Bucureştiul artistic, alături de invitaţi surpriză. La final, o hartă a locurilor importante din Capitală va fi prezentată în semn simbolic, prin coordonatele pe care artistul le-a lăsat deja în sprijinul evoluţiei artelor spectacolului în România.

„Îmi place să cred că tot traseul meu de până acum e o împlinire. Spun traseu şi nu carieră, nu îmi place cuvântul, eu nu fac dans pentru a avea o carieră, îl fac pentru plăcerea mea şi a celorlalţi. (…) Nu disociez omul Răzvan Mazilu de artist. Și asta nu e valabil doar în cazul meu, îmi permit să generalizez: în cazul unui artist adevărat, planurile se întrepătrund, nu veţi şti cu certitudine cât la sută e firesc pe scena şi cât e ‘teatru’ în viaţa cotidiană. E un frumos paradox.”

Seara de marţi se va încheia cu o sesiune de autografe, prin prezentarea albumului Răzvan Mazilu – Oglinzi/ Mirrors apărut la Editura Vellant.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.