Reacţii după asasinarea lui Boris Nemţov

Asasinarea opozantului rus Boris Nemțov, vineri spre sâmbătă, în centrul Moscovei, a generat numeroase reacţii din partea mai multor lideri politici ai lumii care au condamnat crima, cerând o anchetă cât mai rapidă şi pedepsirea celor vinovaţi.

Angela Merkel s-a declarat „consternată” de o „crimă laşă” şi îi cere preşedintelui Putin să facă lumina în acest caz. Şi Casa Albă a condamnat „uciderea brutală” a lui Boris Nemţov şi a cerut „guvernului rus să demareze o anchetă promptă, imparţială şi transparenţă”, potrivit Hotnews.ro.

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a condamnat crimă într-un mesaj trimis pe o reţea de socializare: „Eu sunt şocat şi consternat de faptul că principalul lider al opoziţie, Boris Nemţov a fost împuşcat. Criminalii trebuie aduşi în faţă justiţiei”, mai scrie sursa citată.

„Această este o tragedie teribilă pentru întreagă ţară”, a declarat fostul ministru de finanţe al Rusiei, Alexei Koudrine.

Mihail Kasianov, fost prim-ministru în era Puţin şi actual membru al opoziţiei, a declarat că această crimă a fost “preţul pe care a trebuit să-l plătească Boris pentru că a luptat ani de zile pentru că Rusia să devină o ţară liberă şi democratică”.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a reacţionat de asemenea:
„El (Boris Nemţov – n.r.) a fost o punte între Ucraina şi Rusia, iar această legătură a fost distrusă de focurile de armă ale unui asasin. Cred că acest lucru nu este întâmplător”.

Opozantul rus Boris Nemțov a fost împuşcat în centrul Moscovei, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Boris Nemțov avea 55 de ani şi a fost vicepremier în timpul mandatului președintelui Boris Elțin, în anii ’90. Nemțov era un opozant cunoscut al preşedintelui rus Vladimir Putin Putin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.