Robu Nicolae, protectorul mafiei din Primăria Timişoara (I)

Inspectorii Curţii de Conturi au scos, recent, la iveală modalităţile prin care firmele sponsor ale PNL sifonează milioane de euro bugetul Timişoarei, cu complicitatea subalternilor primarului Robu Nicolae. Acum raportul auditorilor a ajuns pe biroul procurorilor anticorupţie, dar edilul USL-ist a trecut totul sub tăcere.

În vara anului trecut, o echipă de auditori publici externi, de la Camera de Conturi Timiş, a efectuat un audit în Primăria Timişoara în urma căruia a descoperit că administraţia municipală a plătit milioane de euro, în unele cazuri, fără ca firmele beneficiare să fi executat lucrările achitate din bani publici. Aici e vorba de firme private, sponsori oficiali ai PNL (PDL), care au jecmănit, cu nonşalanţă, bugetul local. Cum au ajuns aceste societăţi să fie abonate la bani publici, dar mai ales să-i ia fără să presteze nici un fel de lucrare în contul lor e o poveste cu iz mafiot, mai ales că cei care au facilitat acest jaf sunt funcţionari publici, aflaţi în subordinea primarului USL-ist Robu Nicolae.

Principalele societăţi vizate în raportul auditorilor, care numără 148 de pagini, sunt firmele Rogera, Drufec Cons CF, Tradecomea, Art şi Cosimpex, iar suma totală imputabilă Primăriei Timişoara, numai în ceea ce priveşte societăţile enumerate, s-ar ridica la peste 64,3 milioane de lei. Imediat ce a luat cunoştinţă de conţinutul raportului, primarul Robu a contestat în instanţă concluziile controlului, dar a pierdut pe toată linia. Având verdictul instanţei, Curtea de Conturi, prin Departamentul de coordonare a verificării bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale, a înaintat raportul de audit către organele de urmărire penală competente, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara (vezi facsimil). E mai mult decât evident că auditorii au constatat existenţa unor fapte de natură penală şi au sesizat procurorii anticorupţie. Primarul USL-ist Robu Nicolae a trecut sub tăcere acest aspect deranjant din activitatea administraţiei municipale şi nu a informat nici Consiliul Local Timişoara despre traseul urmat de raportul Curţii de conturi.

În episodul de astăzi vă prezentăm cazul unei societăţi care a câştigat întreţinerea şi amenajarea unei părţi din ”covorul verde” al Timişoarei, cum altfel decât printr-o licitaţie cu cântec şi care ar trebui să înapoieze municipalităţii banii luaţi cu japca. Este vorba despre firma Rogera, care, conform site-ului Ministerului de Finanţe, are ca obiect de activitate ”activităţi generale nespecializate de curăţenie interioară a clădirilor” şi care face parte din grupul de firme cu acelaşi nume, aparţinând familiei Anheliuc. Fiul lor, Răzvan Anheliuc, este şeful de cabinet parlamentar al senatorului de Timiş Benoni Ardelean, care, de altfel, ar susţine din umbră acestă firmă, deşi susţine că nu are nici o legătură cu ea.

Firma Rogera a participat, în perioada administraţiei Robu, la o licitaţie pentru întreţinerea spaţiilor verzi în trei din cele patru zone în care a fost împărţită Timişoara. Aşa cum era de aşteptat, firma Rogera, care nu avea nici cea mai mică expertiză în întreţinerea unor spaţii verzi într-un oraş de talia Timişoarei, a câştigat licitaţia şi un contract pe un an, 2013-2014. Rogera a oferit un preţ mediu ponderat pentru adjudecarea licitaţiei, care nu reprezenta nici jumătate din minimum necesar ca să-şi scoată cheltuielile. Întrebat cum e posibil ca această firmă să câştige cu un preţ atât de jos, viceprimarul Timişoarei, dar şi preşedinte al comisiei de licitaţie, liberalul Dan Diaconu, a dat un răspuns stupefiant în 2013: ”Ca orice firmă, şi-a făcut un plan. Pierde în primul an de contract, dar recuperează în următorii trei şi mai şi câştigă”. Ceea ce în mod paradoxal prezicea Diaconu s-a adeverit doi ani mai târziu. Deşi a fost acuzată, în raportul de audit, că peste 60% din facturile emise de ea au fost plătite de către Primăria Timişoara pentru lucrări care nu s-au executat, Rogera a câştigat o nouă licitaţie, de data acesta pe o perioadă de trei ani, 2015-2018, exact cum susţinea viceprimarul liberal că se va întâmpla.

”În perioada octombrie 2013 – iunie 2014, potrivit fişei de cont analitice a furnizorului SC Rogera srl, aceasta a emis facturi către Primăria Timişoara în valoare de 4.592.683,33 lei, din care 2.837.343 lei au fost facturaţi în mod nejustificat şi nelegal, fapt ce a condus la prejudicierea bugetului primăriei cu aceeaşi sumă”, se precizează în Raportul de audit. Pentru acest lucru au dat cu subsemnatul, deocamdată doar în faţa auditorilor, primarul Robu, Haraciu Smaranda Maria, director economic şi persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv, Bere Semeredi, directorul Direcţiei de mediu, şi Nica Diana Mihaela, şef serviciu spaţii verzi.

”Resping afirmaţia că din bugetul Primăriei Timişoara (PMT) s-a plătit în mod nelegal suma de 2.837.343 lei. La această afirmaţie s-a ajuns printr-un raţionament care nu are nici o legătură cu relaţia contractuală dintre PMT şi SC Rogera SRL şi, prin urmare, lipsit totalmente de temei legal”, spunea primarul Robu în nota de relaţii dată inspectorilor de la Curtea de conturi. Dar poate-şi schimbă optica după ce stă de vorbă cu viceprimarul liberal Diaconu, despre premoniţia (care s-a şi adeverit de altfel) acestuia legată de firma Rogera şi câştigarea licitaţiei pe următorii trei ani. În această perioadă, firma susţinută de lideri liberali ar urma să încaseze din bugetul oraşului aproape 60 de milioane de lei. În episodul următor vă prezentăm modul în care cealaltă firmă abonată la bani publici şi sponsor PNL, Drufec Cons CF, a câştigat contracte de milioane de euro cu complicitatea unor persoane din primăria condusă de USL-istul Robu Nicolae, aflate sub protecţia acestuia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.