Răsturnare de situație în cazul presupusului terorist român căutat în Bulgaria

ULTIMA ORĂ Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, duminică seara, citând Ministerul de Interne bulgar, că informațiile vehiculate de către presa din Bulgaria cu privire la doi suspecți de terorism, printre care și un român, nu corespund realității. Ministerul de Interne de la Sofia susține că presa a interpretat greșit o serie de acțiuni ale poliției.

„Potrivit unui comunicat oficial dat publicității astăzi de Ministerul de Interne bulgar, precum și datelor obținute de la autoritățile bulgare competente prin intermediul Ambasadei României la Sofia, informațiile vehiculate de către presa din Bulgaria cu privire la doi suspecți de activități teroriste nu corespund realității. Conform aceleiași surse, informațiile respective reprezintă consecința unei interpretări denaturate a unor ample măsuri de securitate dispuse de forțele de ordine din țara vecină, atât în contextul unui eveniment public de anvergură din orașul Burgas, cât și în cadrul strategiei interne de combatere a migrației ilegale și a activității infracționale vizând falsificarea documentelor de identitate. Referitor la cărțile de identitate ale căror fotocopii au fost publicate în mass-media locală, aceeași sursă precizează că documentele în cauză nu sunt autentice”, se arată într-un comunicat transmis de MAE român duminică seara.

Presa de la Sofia a relatat duminică că serviciile de securitate din Bulgaria caută doi cetățeni străini, un român şi o femeie din Franţa, suspectaţi de legături cu organizația teroristă Stat Islamic.

Conform sursei citate, este vorba de un român în vârstă de 24 de ani, Mimo Popescu, şi o tânără franceză de 29 de ani de origine iraniană, Ezidis Elham, care s-ar afla de câteva zile la Sofia, fiind căutaţi activ de autorităţi.

În presa bulgară au fost publicate fotografii cu documente ale celor doi. CNP-ul românului începe cu cifra 2, care a fost alocată doar persoanelor de sex feminin, ceea ce poate indica faptul că documentul de identitate este fals.

popescu and elham

Presa din Bulgaria a relatat că autorităţile bulgare au fost informate de servicii secrete străine despre prezenţa celor doi suspecţi pe teritoriul Bulgariei.

Prima reacție a MAE

Într-o primă reacție, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică după-amiază că Ambasada României la Sofia nu a primit informații de la autoritățile bulgare legate de acest caz.

„Ambasada României la Sofia se află în legătură directă cu autoritățile bulgare competente. Până în prezent, oficialitățile de la Sofia nu au furnizat misiunii diplomatice române informații cu privire la cazul semnalat în presa locală. Ministerul Afacerilor Externe monitorizează situația și este pregătit să acorde instituțiilor bulgare asistența necesară, în limitele propriilor competențe instituționale”, se arată într-un răspuns al MAE la solicitarea Digi24.

În același timp, Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat duminică, printr-un comunicat, că din motive de securitate, autoritățile bulgare au introdus controale suplimentare la toate punctele de trecere a frontierelor, măsura fiind instituită temporar, fără ca momentan să fie prevăzut un termen limită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.