România, ţara cu premierul sub stare de asediu

Luni, 14 aprilie 2014, premierul Guvernului României, V.V. Ponta, şi-a abandonat cabinetul de lucru din sediul Guvernului României şi s-a instalat în cazarma militară de reşedinţă a ministrului Apărării Naţionale şi a Statului Major General. Aceasta nu este o ştire oarecare, ci o informaţie cu semnificaţii, nu numai importante, ci şi deosebit de grave.

Părăsirea de către premier a reşedinţei sale oficiale, situată în Palatul Victoria, obiectiv militar de maximă securitate, protejat contrainformativ, material, procedural şi fizic de către Serviciul de Protecţie şi Pază, cu motivarea unei nevoi sporite de securitate, pentru a se apăra de ameninţarea iminentă a unor provocări şi înscenări din partea Preşedintelui României semnifică o criză extremă de securitate naţională.

Problematizări obligatorii:

1. De ce şi-a pierdut premierul încrederea în sistemul de securitate complet şi complex asigurat de către Serviciul de Protecţie şi Pază?

2. Care sunt împrejurările care au condus la vulnerabilizarea dispozitivului de securitate a reşedinţei oficiale a prim-ministrului, astfel încât acesta să fie determinat să solicite reşedinţa de lucru securizată în sediul Ministerului Apărării Naţionale?

3. Refugierea prim-ministrului de ameninţările Preşedintelui României şi oferirea de azil din partea ministrului Apărării Naţionale nu semnifică o alianţă a acestora într-o posibilă conspiraţie?

4. Premierul a reuşit să capete o mai puternică influenţă şi să se bucure de mai multă susţinere în Armată decât Comandantul Suprem, Traian Băsescu?

5. Cine este, în fapt, în acest context special, Comandantul Suprem efectiv a Armatei?

6. A intervenit o punere de acord şi a primit ministrul Apărării Naţionale acceptul de a-i oferi azil premierului, implicit şi un control mult mai riguros şi “cazon”, după standardele NOS (Biroul de Securitate al NATO)?

7. Premierul a aflat că evidenţele vizitatorilor Palatului Victoria şi ai Cabinetului Primului-Ministru realizate de SPP sunt imposibil de eludat şi falsificat şi, în realitate, nu caută mai multă ordine, ci, dimpotrivă, mai multă discreţie, confidenţialitate şi eludare a sistemelor de securitate?

8. Ajunşi la strâmtoare, presiunile unora dintre liderii judeţeni ai Partidului Social Democrat asupra premierului au depăşit faza ameninţărilor proferate verbal la telefon, ajungându-se la alergarea şi buscularea lui V.V. Ponta pe culoarele Palatului Victoria?

9. Premierul, în calitate de lider politic, a uns în funcţii la filialele partidului şi consiliile judeţene nişte rechini corupţi şi, la rândul lor, corupători la vârful puterii, care au deveni atât de agresivi încât trebuie să se apere de ei cu forţele Ministerului Apărării Naţionale?

10. Se temea prim-ministrul de ochii indiscreţi şi bine ascunşi ai tehnicii operative de securizare a incintei Palatului Victoria şi a dorit să evite fixarea foto/video/audio a unui flagrant?

11. Ministrul Apărării Naţionale are o justificare credibilă pentru azilul politic (sau de ce natură) oferit prim-ministrului?

12. Gestul grav al prim-ministrului va însemna şi o poziţionare în tabere ostile a componentelor sistemului securităţii naţionale sau ministrul Apărării Naţionale se va dezmetici şi-l va expedia urgent la Palatul Victoria?

13. Serviciul de Protecţie şi Pază acceptă criticile implicite aduse de premier cu privire la securizarea “mai civilă” a obiectivului special de importanţă deosebită “Palatul Victoria-sediul Guvernului României”?

Explicaţiile pe care prim-ministrul ni le-a oferit în legătură cu schimbarea reşedinţei sale oficiale de lucru sunt ridicole, neserioase şi, deci, de neluat în seamă, fiindcă sunt şi de-a dreptul ofensatoare.

Prim-ministrul nu are un comportament public de demnitar al statului. Dacă totuşi pretinde că are, să ne facă dovada, că înainte de a-şi pune bocceluţa în băţ şi la spinare, pentru a tuli-o din Podul Mogoşoaiei în Dealul Spirii, a reflectat la consecinţele gestului său. Nu o va face, fiindcă V.V. Ponta nu ia nimic în serios, fapt pentru care prezenţa sa în fruntea guvernului a devenit o piatră de moară, tot mai grea, pe zi ce trece, legată de gâtul nostru, al fiecărui cetăţean al României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Aurel I. Rogojan 247 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.