S-a furat sau nu la alegerile din 2009?

Pentru început, vă propun să recitim o declarație a lui Traian Băsescu. Omul a vorbit atît de mult și, de obicei, nu a ținut minte ce a zis, fapt pentru care, de cele mai multe ori, a scăpat informații extrem de importante despre culisele politicii și ale funcționării statului român. Iată ce spunea președintele bolnav de limbariță, conform unei relatări Mediafax din 20 iulie 2012: „Miza schimbării șefului STS era ca USL să adauge 2-3 milioane de voturi la referendum. Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat vineri seară că miza schimbării şefului STS, Marcel Opriş, ar fi legată de fraudarea referendumului din 29 iulie prin faptul că prin STS se transmit datele la Biroul Electoral Central. «Transmiterea datelor la BEC se face de către STS, o structură garantată a statului, şi aveau nevoie ca să mai adauge două milioane, trei milioane de voturi în transmisie, că altă explicaţie nu am, de asta vroiau să-l schimbe pe directorul STS. (…) Altă explicaţie nu am, de ce această înscenare, când preşedintele interimar putea să spună foarte simplu: ‘Domnul Opriş, încetaţi funcţionarea telefonului operativ la preşedintele suspendat’», a susţinut Băsescu“.

Reținem un lucru. Președintele României vedea ca posibil un asemenea transfer de voturi de la o parte la cealaltă. S-a produs o asemenea basculare și la alegerile prezidențiale din 2009? A fost mișcat un număr de voturi de la un candidat la celălalt? Adică de la Mircea Geoană la Traian Băsescu?

Întrebarea se pune acum cu mai multă insistență, mai ales după izbucnirea scandalului legat de masa organizată acasă la Gabriel Oprea și după deschiderea unei anchete penale. (De ce acasă la Oprea, și nu la casa celuilalt general de trei stele, cîtuși de puțin sărac? Sau la un restaurant!) Pe neașteptate, se vorbește din ce în ce mai mult despre o posibilă influențare a alegerilor din 2009, după cum semne de aranjare a rezultatului au apărut și la referendumul din 2012. La fel, zvonuri și informații de implicare a serviciilor secrete româneşti în pregătirea și derularea alegerilor din 2014 continuă să se vînture și acum.

Circulă o informație pe surse, neconfirmată de nimeni. Se spune că, într-o discuție informală, generalul Florian Coldea ar fi vorbit despre alegerile din 2009, spunînd că SRI-ul ar fi fost obligat să se implice. De ce? Pentru că SRI-ul ar fi avut informații că Mircea Geoană, în faimoasa sa vizită la Sorin Ovidiu Vîntu, ar fi plecat cu lista guvernului în buzunar și cu numele premierului deja stabilit. Mai mult, implicarea SRI în aranjarea rezultatului de la alegerile prezidențiale ar fi fost cauzată și de vizita lui Mircea Geoană la Moscova. Circulă informații, inclusiv pe net, despre o vizită a lui Mircea Geoană în Rusia, unde s-ar fi întîlnit cu adjunctul administrației prezidențiale. Iar vizita candidatului român ar fi fost confirmată și de o notă a Ambasadei României la Moscova și de un agent SIE din capitala rusă. O fi existînd această cablogramă a Ambasadei României la Moscova, sau nu? Lucrurile acestea nu se derulează cu cărțile pe masă și nici cu arhivele secrete uitate cu ușile deschise, la dispoziția oricărui curios. De asemenea, implicarea SRI s-ar fi putut petrece în baza unor informații reale sau contrafăcute. Povestea cu lista guvernului primită de la Sorin Ovidiu Vântu să fi fost doar pretextul și acoperirea pentru o operațiune executată la comanda sau în acord cu președintele și cu alte forțe sau servicii de informații?

Dacă SRI-ul s-a ocupat de rezultatul final al alegerilor din 2009 (și eu cred că a făcut-o!), de ce s-ar fi adunat George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, împreună cu adjunctul ei și cu toată gașca, la Gabriel Oprea, la băuta lor inexplicabilă? Doar nu acolo era cartierul general al transmisiilor STS, unde cifrele trebuiau mișculate!?

Analiști de servicii și surse demne de încredere susțin că de dregerea rezultatelor la votul din 2009 s-ar fi ocupat Vasile Blaga și generalul Marcel Opriș (avansat la patru stele de președintele reales, la 30 decembrie 2011).

Această ipoteză (plauzibilă, de altfel) lasă fără explicații reuniunea ilogică și în același timp stupidă și suspectă, ținută acasă la generalul Oprea pentru un subordonat al său. E ca și cum Adriean Videanu ar fi dat o petrecere în mausoleul de la Ghermănești, exact în seara alegerilor, pentru șoferul său de la Partidul Democrat Liberal!

Situația pare absurdă. Explicația unui om din sistem nu poate fi exclusă în întregime. El spune că echipa de forță s-a reunit acasă la Gabriel Oprea pentru a supraveghea de acolo evoluția situației din seara în care cifrele trebuiau rotunjite. În cazul în care cineva ar fi descoperit și ar fi declanșat un scandal, atunci instituțiile reprezentate în casa ministrului general ar fi trebuit să intervină și să dreagă busuiocul.

Toate sunt ipoteze sau informații pe surse. Pînă la proba contrarie, nu-mi rămîne decît să-i invit pe cititorii Cotidianul să nu creadă o iotă din toate poveștile descrise mai sus!

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.