S-au găsit vinovații pentru viitoarele inundații – bursucii

În ultimii ani, numărul bursucilor a crescut exponenţial, iar galeriile săpate de aceştia în corpul digurilor slăbesc foarte mult rezistenţa în faţa unei eventuale viituri pe Dunăre.

Numai de la începutul anului în curs, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila a identificat 30 de galerii lungi de 7 – 8 metri, cu mai multe ieşiri. Acestea au fost astupate, însă în locul lor apar mereu altele.

Cel puţin 20 de găuri în corpul digului din dreptul localităţii Stăncuţa au mai fost găsite şi marcate de cantonierii SGA, urmând să se ia măsura astupării lor.

„Nu avem cum să controlăm aceste fenomen, fiindcă oricât de multe galerii am astupa, apar altele în loc. Bursucul e un animal protejat de lege. Nu avem voie să îl omorâm, nu putem pune capcane sau otravă. Şi vânătoarea este restricţionată pentru această specie. Singura soluţie ar fi capturarea lor şi relocarea în alt teritoriu. Sperăm ca Ministerul Mediului să ia în considerare semnalul nostru de alarmă şi să ia măsuri în consecinţă. Situaţia e din ce în ce mai critică. De la an la an, numărul acestor animale creşte, galeriile săpate în corpul digului se înmulţesc, iar aceste galerii constituie puncte vulnerabile pentru sistemul de apărare la inundaţii. O viitură pe Dunăre de proporţiile celei din 2010 ar putea provoca o catastrofă în zonă, dacă digul ar ceda din cauza unor astfel de galerii. Incinta Călmăţui – Gropeni – Chiscani grupează mai multe localităţi, Stăncuţa, Polizeşti, Berteştii de Jos, Stanca. Sunt zeci de mii de oameni în pericol, ca să nu mai vorbim de pagubele materiale ce ar putea fi provocate de o inundaţie în această zonă”, a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila, pentru obiectivbr.ro.

O solutie ar putea veni din Marea Britanie, care în urmă cu trei ani s-a confruntat cu o invazie a bursucilor. De aceea, guvernul pentru prima oară începând din 1922 a permis vânătoarea acestor animale, pentru utilizarea raţională a resurselor naturale se propune folosirea cărnii de bursuc în produsele alimentare. Dintr-un bursuc adult, se poate pregăti în mod corespunzător o cină pentru o familie. Bucătarii renumiţi din Marea Britanie inventează noi reţete pentru carnea de bursuc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.