Sarkozy a fost reținut

Fostul preşedinte al Franței Nicolas Sarkozy a fost plasat în arest preventiv marţi dimineaţa, într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenţă.

Sarkozy a sosit marţi dimineaţa la sediul Brigăzii Anticorupție din cadrul Poliţiei Judiciare, fiind audiat într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenţă, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

O maşină cu geamuri închise la culoare, la bordul căreia se afla fostul şef de stat, a sosit la sediul Direcţiei Centrale a Poliţiei Judiciare din Nanterre, la periferia Parisului, potrivit AFP.

Anchetatorii îl vor putea audia pe Sarkozy timp de până la 24 de ore, un mandat care poate fi prelungit cu alte 24 de ore.

Sarkozy a fost reținut în contextul în care era aşteptat anunţul prin care acesta urma să revină pe scena politică pentru a prelua conducerea partidului său, UMP (dreapta, în opoziţie), afectat de o criză fără precedent de un scandal implicând facturi false.

Anchetatorii francezi au descoperit o rețea de informatori în cadrul poliției și al justiției care ar fi putut oferi date apropiaților fostului președinte, date cu privire la proceduri judiciare care ar fi putut să-l privească.

Suspiciunile au apărut în momentul anchetării unui caz de corupție, în 2013, vizând sprijinul financiar oferit de fostul regim Gaddafi din Libia pentru campania prezidențială a lui Sarkozy din 2007. În acest caz, convorbirile mai multor apropiati ai lui Gaddafi au fost interceptate, începând din septembrie 2013.

Astfel s-a ajuns ca luni, 30 iunie, avocatul lui Nicolas Sarkozy, Thierry Herzog, să fie arestat, alături de doi înalți magistrați francezi. În acest caz au fost percheziționate mai multe cabinete de avocatură din Paris, printre care și cel al lui Thierry Lacoste, avocatul prințului Albert de Monaco. Au fost descoperite astfel mai multe note informative ale serviciilor secrete franceze. Avocatul Lacoste a susținut însă că notele ar fi fost redactate de către un jurnalist apropiat serviciilor secrete.

Printre cei interceptați în cazul finanțării libiene se numără Claude Gueant ministru de interne în perioada 2011-2012), Brice Hortefeux (ministru de Interne în perioada 2009-2011) și Michel Gaudin, șeful Poliției naționale din Franta și fost prefect al poliției pariziene. Acesta l-a urmat pe Sarkozy după înfrângerea la prezidențialele din 2012 și a devenit șeful său de cabinet. Gaudin, spun anchetatorii, deținea mai multe interceptări făcute de organele de anchetă și încerca să obțină informații secrete despre cazul finanțării libiene chiar de la șeful serviciului francez de contraspionaj, Patrick Calvar.

Fostul președinte Jacques Chirac a fost condamnat la închisoare cu suspendare în 2011, pentru deturnare de fonduri în perioada în care a fost primar al Parisului.

Filmul presupusei finanțări din partea lui Gaddafi

Suspiciunile au început să apară în 2011, în plin război libian. Suma vehiculată de presa franceză la acel moment era de 50 de milioane de euro. În martie 2011, Saif al-Islam a declarat, într-un interviu pentru Euronews, că Libia a finanţat campania lui Nicolas Sarkozy în alegerile prezidenţiale din 2007. „Îmi pare rău pentru dumneavoastră, pentru că sunteţi purtătorul de cuvânt al fiului lui Gaddafi. V-am cunoscut într-o postură mai bună”, i-a răspuns Nicolas Sarkozy jurnalistului care l-a întrebat despre aceste acuzaţii. „Gaddafi, care este cunoscut pentru că spunea orice, a spus inclusiv că are cecuri! Ei, bine, să le arate fiul său!”, a continuat Sarkozy, atunci preşedintele Franţei.

În 2010, același Saif al-Islam a dezvăluit pentru „Le Monde” că în spatele eliberării, in 2007, a asistetelor bulgaroaice condamnate la moarte in Libia s-a a aflat încheierea unor contracte profitabile cu Franta, prin care regimul primea arme şi tehnologie nucleară civilă. În iulie 2007, Sarkozy şi-a inaugurat mandatul prezidenţial anunţând eliberarea asistentelor din Libia. Ele au părăsit Libia conduse de Cecilia Sarkozy, pe atunci prima doamnă a Franţei.

Legături cu finanțarea ilegală a campaniei lui Edouard Balladur

Posibilitatea unei finanţări a campaniei din 2007 lui Sarkozy a făcut obiectul unor negocieri între omul de afaceri francez de origine libaneză Ziad Takieddine, un personaj-cheie al anchetei asupra părţii financiare a cazului Karachi, şi fiul lui Muammar Gaddafi, Saif al-Islam.

O serie de informații legate de finanțarea ilegală a campaniei lui Sarkozy obșinute de presă au fost predate, in martie 2012, judecătorilor care anchetează o parte financiară a cazului cunoscut sub numele de afacerea Karachi – un circuit de comisioane asupra unor vânzări de armament către Pakistan în anii ’90, care face legătura între un atentat la Karachi şi suspiciuni de finanţare politică ilicită. Judecătorii anchetează o eventuală finanţare ilicită a campaniei prezidenţiale a fostului premier Edouard Balladur, în 1995, prin intermediul unor comisioane la contracte de armament, în special vânzarea de submarine Pakistanului, care se află în centrul afacerii Karachi.

Potrivit unei anchete realizate de Mediapart, libanezul Ziad Takieddine, intermediarul unor contracte militare tenebroase semnate de Franţa cu Pakistanul şi Arabia Saudită l-a sfătuit pe Sarkozy, înainte şi după ce a devenit preşedinte, cum să negocieze mai multe contracte militare cu regimul Gaddafi, inclusiv pentru livrarea de tehnică informatică menită să contracreze sistemele americane de interceptare Echelon.

Pe de altă parte, Franţa a fost primul stat NATO care a lansat lovituri aeriene împotriva regimului Gaddafi, în martie 2011.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.