Schimbarea la faţă a Arabiei Saudite

După urcarea pe tron a regelui Salman, Arabia Saudită cunoaşte un ritm ameţitor al schimbărilor, cel puţin raportat la stardardele cu care societatea şi politica externă a ţării fuseseră obişnuite în ultimele decenii.

Pentru prima dată în istoria monarhiei saudite, prinţul moştenitor nu mai este unul dintre descendenţii direcţi ai întemeietorului diastiei. Regele Salman a ales ca succesorul său să facă parte dintr-o nouă generaţie şi l-a preferat pe nepotul său, Mohammed bin Nayef, cunoscut pentru strategiile sale dure împotriva terorismului. El însuşi a scăpat din mai multe atentate puse la cale de al-Qaeda.

Regele Salman a şocat pentru prima dată în luna ianuarie, atunci când l-a numit al doilea în linia succesiounii la tron pe printul Mohammed bin Nayef (55 de ani), acum ministru de Interne. Prinţ moştenitor rămânea însa Muqrin (69 de ani), cel mai tânăr fiu al regelui Abdelaziz ibn Saud, aşa cum fusese voinţa defunctului rege Abdullah.

Noul rege schimba astfel în mod radical succesiunea la tronul Arabiei Saudite şi dă peste cap multe dintre calculele din interiorul clanului care conduce ţara. Presa occidentală vede în această mişcare a regelui Salman o încercare de a adapta conducerea statului la provocările ce vor apărea odată ce Statele Unite se vor orienta tot mai mult către zona Asiei. Regele Salman încearcă să asigure o succesiune sigură la tron, având în vedere că doi dintre prinţii moştenitori ai fostului rege au murit în timpul domniei acestuia.

Schimbarile nu se opresc aici. Regele Salman a renunţat la cel care a condus politica externă a ţării sale în ultimele patru decenii – prinţul Saud al-Faisal. La 75 de ani, acesta se află la tratament în străinătate. Regele a anunţat retragerea sa din fruntea Ministerului de Externe spunând că este vorba de “starea de sănătate”. Potrivit BBC, mai surprinzătoare este vestea că noul şef al diplomaţiei va fi actualul ambasador al Arabiei Saudite la Washington – Adel al-Jubeir. Se speculează că alegerea sa se datorează faptului ca înţelege cel mai bine mecanismele politicii americane şi ştie ce s-a aflat în spatele acordului la care SUA a ajuns cu Iranul, marele rival al Arabiei Saudite.

Ascensiunea cea mai rapidă a avut-o fiul actualului rege, Mohammed bin Salman, numit în ianuarie la conducerea Ministerului Apărării. Pe 28 aprilie, regele a decretat că fiul său preferat va deveni al doilea în linia succesiunii la tron. Mohammed bin Salman este cel care a condus operaţiunile militare lansate de Arabia Saudită, sub masca unei coaliţii formate din monarhiile salafiste din Golf, împotriva rebelilor şiiţi din Yemenul vecin.

Se vorbeşte şi de înlocuirea actualului ministru al Petrolului, cel mai probabil cu unul dintre fiii regelui – actualul ministru adjunct Abdel Aziz bin Salman.

Conflictul în care s-a implicat Arabia Saudita este un alt semnal al schimbărilor rapide ce se derulează sub conducerea noului rege. Monarhia saudită dovedeşte că este mult mai activă şi mai agresivă în politica regională şi mult mai puţin înclinată către tratativele diplomatice. În ultimele săptămâni au avut loc şi zeci de arestări sub acuzaţia de planificare a unor atentate în numele organizaţiei Statul Islamic. Au sporit mult şi numărul execuţiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.