Șeful CJ Hunedoara scapă de gratii

Judecătorii de la Tribunalul Alba au decis că șeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, vicepreşedintele instituției, Tiberiu Balint, ginerele lui Moloţ, Roberto Patrik Venter, şi afaceriștii Vasile Axinte şi Pup Emanoil Milică, reţinuţi pentru fapte de corupţie, vor fi cercetaţi sub control judiciar până în 15 februarie.

Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Moloţ este acuzat de DNA de trafic de influenţă, luare de mită, folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, spălare de bani, în forma instigării (2 infracţiuni), conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.

Vicepreședintele CJ este acuzat la rândul său de luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (4 acte materiale), spălare de bani, în forma instigării, în timp ce Venter este acuzat de complicitate la luare de mită, în formă continuată (21 acte materiale), complicitate la luare de mită, în formă continuată (3 acte materiale), spălare de bani (2 infracţiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2011-2013, Mircea Moloţ, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra unei persoane de la SC Apa Prod SA Deva – societate al cărei acţionar majoritar este CJ Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din judeţ, în scopul avantajării societăţilor comerciale Viva Construct SRL Deva şi Euro Cons Expert SRL, în cadrul procedurii de atribuire a unor contracte de lucrări.

În schimbul sprijinului oferit, Vasile Axinte ar fi cedat execuţia unei părţi din lucrările respective către SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, societate controlată direct, în calitate de asociat şi administrator, de către Robertto Patrick Venter, ginerele preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara. Aceasta s-a realizat fără a exista un contract de subantrepriză, în condiţiile pe care legislaţia achiziţiilor publice prevede acest lucru, potrivit DNA.

De asemenea, procurorii DNA susţin că SC Viva Construct SRL, firmă controlată de Axinte, a asfaltat o stradă unde Moloţ deţinea un imobil, în condiţiile în care lipseau proiectul tehnic şi autorizaţiile de construire, contravaloarea lucrărilor rămânând în sarcina executantului.

„În perioada 2010-2014, inculpatul Mircea Ioan Moloţ a creat şi pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară. Aceste firme erau controlate de către persoane din cercul său relaţional, respectiv inculpatul Robertto Venter Patrick şi alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi”, se arată într-un comunicat al DNA.

Astfel, SC Viva Construct SRL a încheiat în perioada respectivă 17 contracte cu SC Cristalyn Dinamic SRL şi patru contracte cu SC Vivanty Industries SRL, sub titulatura „contract de prestări servicii”. Acestea erau, de fapt, contracte de subantrepriză execuţie lucrări, în schimbul garantării asigurării finanţării prioritare a tuturor contractelor pe care această societate le derula cu partenerul Consiliul Judeţean Hunedoara.

Conform DNA, în 19 octombrie 2014, Moloţ s-a folosit de autoritatea dată de funcţia publică pe care o deţine, în virtutea faptului că îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, pentru direcţionarea unor fonduri guvernamentale către bugetul unei comune din acelaşi judeţ, în tranşe, contrar dispoziţiilor legale, suma finală fiind condiţionată de modul în care alegătorii din comuna respectivă îşi vor exprima opţiunea de vot.

„În perioada iunie-iulie 2014, în schimbul asigurării prioritizării plăţilor efectuate de Consiliul Judeţean Hunedoara, inculpatul a solicitat, prin interpuşi, efectuarea de către SC Viva Construct SRL a lucrărilor de asfaltare în localitatea Aurel Vlaicu, fără autorizaţie şi fără contract, plăţile fiind efectuate în afara cadrului legal, în baza unei «comenzi» . În schimbul garantării asigurării finanţării prioritare a tuturor contractelor pe care societatea comercială, administrată de Emanoil Milică Pup, le derula cu partenerul Consiliul Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ a obţinut foloase necuvenite pentru firmele: SC Cristalyn Dinamic SRL şi SC Vivanty Industries SRL, controlate de către persoane din cercul relaţional al preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara – ginerele sau alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi”, notează procurorii DNA.

Conform comunicatului, în acelaşi context, în 1 octombrie 2014 SC Cristalyn Dinamic SRL a emis către SC Trans Construct Import Export SRL o factură fiscală, având menţiunea la rubrica produse/servicii „avans lucrări pasul Vulcan”, în valoare de 219.950,00 lei, plata acesteia fiind efectuată, deşi lucrarea respectivă fusese recepţionată încă din 22 septembrie 2014.

Aceeaşi firmă, în perioada 25 februarie 2014 – 9 mai 2014, a derulat tranzacţii comerciale cu SC Vivanty Industries SRL în valoare de 265.000 de lei, iar în perioada 25 iulie 2012 – 2 octombrie 2014 cu SC Cristalyn Dinamic SRL, în valoare de 886.750 lei, deşi SC Trans Construct Import Export SRL fusese desemnată câştigătoare şi în urma îndeplinirii criteriilor de calificare privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară, arată sursa citată.

Potrivit DNA, prin contractele menţionate, Moloţ a urmărit disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării contractelor”.

De la aceeaşi societate comercială, pentru acelaşi motiv, respectiv prioritizarea şi/sau garantarea plăţilor ce urmau a fi efectuate de Consiliul Judeţean Hunedoara, Tiberiu Ioan Balint a primit în tranşe, prin intermediul unei firme de consultanţă pe care o controla în fapt suma de 510.000 de lei, mai susţin procurorii DNA.

Conform aceleiaşi surse, inculpatul Balint a urmărit astfel disimularea adevăratei naturi a circulaţiei sumelor de bani provenite din infracţiunile de corupţie, prin crearea aparenţei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării unui contract de consultanţă”.

„În perioada 2010-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a participat la luarea deciziilor privind aprobarea capitolului bugetar al CJ Hunedoara referitor la reclamă şi publicitate. Ulterior, inculpatul a efectuat acte de dispoziţie cu privire la efectuarea de plăţi privind aceste servicii, a semnat contracte de servicii de publicitate, în acest sens fiind obţinute, printr-un intermediar, foloase patrimoniale în favoarea societăţilor administrate de fiica sa, în sumă de 990.109, 96 lei”, se mai arată în comunicatul DNA.

Conform sursei citate, în 7 noiembrie 2014, cu ocazia percheziţiei domiciliare legal încuviinţate de către Tribunalul Alba, în biroul lui Moloţ de la CJ Hunedoara a fost identificat un document clasificat secret de stat, document interzis la deţinere de către persoane neautorizate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.